«Μποικοταζ» των μαθηματων την Παρασκευη προτεινει ο Συνδεσμος Σχολικων Εφορειων Μειονοτικων Σχολειων

Επιμένει στις αντιδράσεις για το θέμα της προσευχής της Παρασκευής

Να μην στείλουν τους μαθητές σχολείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας καλεί τις σχολικές εφορείες και τους γονείς ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων, επιμένοντας στις αντιδράσεις για το θέμα της προσευχής της Παρασκευής.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διοίκηση δεν έχει εγκαταλείψει τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές της και ακόμη και συνεχίζει να προσθέτει μια νέα ανομία σε αυτές καθημερινά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων, προκειμένου να μπει τέλος στις παράνομες πρακτικές και να ακουστεί η φωνή μας τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό και να επιστήσουν την προσοχή στις παραβιάσεις δικαιωμάτων, αποφάσισαν να συμβουλεύσουν τις σχολικές εφορείες και τους γονείς να μην στέλνουν μαθητές σε όλα τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία σε όλη τη Δυτική Θράκη την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.

Με την ευκαιρία αυτή και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στις αρχές της χώρας μας για άλλη μια φορά ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το καθεστώς της μειονοτικής εκπαίδευσης καθορίζεται από διεθνείς και διμερείς συνθήκες και αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να παρακαμφθεί με μονομερή βούληση και με εσωτερικούς νομικούς κανονισμούς αντίθετους προς αυτές τις συνθήκες.

Αυτό είναι σαφώς μια άγνοια του δικαίου, μια αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο και ένα τεράστιο μαύρο σημάδι για τη χώρα μας, την Ελλάδα, που υποτίθεται ότι είναι το λίκνο της Δημοκρατίας.

Αγαπητά μέλη των σχολικών εφορειών και αγαπητοί γονείς: ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας!

Αν δεν θέλουμε να υποθηκευθεί το μέλλον μας, ας πούμε όλοι, «τερματίστε το σφετερισμό των δικαιωμάτων».

Στήριξη της απόφασης από τους βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ Μπουρχάν Μπαράν και τον Αντιπεριφερειάρχη Αχμέτ Ιμπράμ

Την εν λόγω απόφαση, στήριξαν με δηλώσεις τους και οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης, κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν αντίστοιχα. Ο μεν κ. Ιλχάν Αχμέτ επισημαίνοντας τα εξής: «Η απόφαση για ειρηνική διαμαρτυρία που έλαβε ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων για να επιστήσει την προσοχή στις αθέμιτες πρακτικές των επίσημων αρχών κατά των μειονοτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελεί επιτόπια πρωτοβουλία.

Ως εκλεγμένος εκπρόσωπος της μειονότητάς μας, το γεγονός ότι η εκτελεστική εξουσία δεν είχε την ίδια ευαισθησία με τη μειονότητα μας στις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά καιρούς για τα θέματα που έθεσα στα αρμόδια υπουργεία, όπως και στον κανονισμό που εμποδίζει τα μειονοτικά σχολεία να συμμετέχουν στις λατρείες τις Παρασκευές, έχει προκαλέσει απογοήτευση στην εκπαιδευτική μας κοινότητα και κοινωνία.

Με την σχετική ερώτηση που έθεσα στο Υπουργείο Παιδείας, η απάντηση που λάβαμε για το θεσμικό αίτημα της μειονότητας δεν ήταν ευπρόσδεκτη.

Θα ήθελα να ευχηθώ ότι αυτή η απόφαση που έλαβαν οι εφορείες και οι γονείς να ασκήσουν δημοκρατικά το δικαίωμά τους να συμβάλει στην ειρηνική έκφραση των φωνών τους».

Ο δε κ. Μπουρχάν Μπαράν σημειώνοντας: «Υποστηρίζω την απόφαση του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων να μποϊκοτάρει την απόφαση».

Τη στήριξή του στην απόφαση δήλωσε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας της Περιφέρειας κ. Αχμέτ Ιμπράμ αναφέροντας πως «υποστηρίζω την διαμαρτυρία που θα γίνει στα μειονοτικά σχολεία της Δ. Θράκης και εύχομαι η αυτονομία της μειονοτικής μας εκπαίδευσης να γίνει σεβαστή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Υποστηρίζω την απόφαση του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.