«Μπλοκο» στην εκδοση διπλωματων οδηγησης στη Ροδοπη

Τη διακοπή της σύμβασής τους με το Γραφείο Συγκοινωνιών Ροδόπης από τις 10 Απριλίου αποφάσισαν οι γιατροί των ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής, Καρδιολογίας, Παθολογίας και Οφθαλμολογίας, εξέλιξη η οποία αναμένεται να θέσει σε στασιμότητα όλες τις διαδικασίες έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης. Ως βασικότερο λόγο της κίνησής τους αυτής οι συμβαλλόμενοι με το Γραφείο Συγκοινωνιών γιατροί της περιοχής μας θέτουν την «προκλητική και απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, καθυστέρηση της καταβολής των οφειλομένων τους από ιατρικές εξετάσεις των υποψηφίων για απόκτηση ή ανανέωση διπλώματος οδήγησης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρο Μάινα, οι 40 γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων μένουν απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που προσέφεραν από το 2010 ακόμα. Κατά μέσο όρο στους 15 μήνες φτάνει ο χρόνος αναμονής για τον καθένα τους, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις που ο αντίστοιχος χρόνος πλησιάζει τα δυο έτη.
Πέραν όμως του ζητήματος των οφειλών, οι γιατροί διαμαρτύρονται και για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών να μειώσει την αμοιβή τους στα 10 ευρώ, από τα 20, που προβλέπονταν μέχρι πρότινος. Η συγκεκριμένη περικοπή, μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012. Δυο είναι οι ενστάσεις, που προβάλλονται από τους γιατρούς στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κατά πρώτον, ότι η διάταξη που επικαλείται το Υπουργείο, η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, «αναφέρεται μόνο στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς» και εν προκειμένω εξακολουθεί να ισχύει ΠΔ 127/2005, που ορίζει την τιμή της ιατρικής επίσκεψης στα 20 ευρώ. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι κατά το επίμαχο διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου οι οδηγοί και οι υποψήφιοι οδηγοί, που εξετάστηκαν από Παθολόγους, Οφθαλμίατρους και άλλες ειδικότητες έχουν πληρώσει ήδη παράβολο 20 ευρώ για κάθε ειδικότητα.

«Η υγεία σε έσχατο σημείο» υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης

Πολιτικές, αλλά και ποινικές οι ευθύνες

Σε έσχατο σημείο έχει οδηγηθεί η υγεία, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατακεραυνώνει το αρμόδιο Υπουργείο, για τις πολιτικές που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες, για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι δομές υγείας στη χώρα μας και για τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών. «Η επιχείρηση αναδιάρθρωσης της υγείας στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται λόγος, όχι μόνο για πολιτικές, αλλά και για ποινικές ευθύνες των ιθυνόντων της παρούσας κατάστασης στην υγεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης έχει ως εξής:

«Έχουν περάσει 3 μήνες από την έναρξη του ΕΟΠΥΥ που περήφανα διαφήμιζε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι θα αποτελούσε την αρχή για την βελτίωση της ποιότητας υγείας , για την μείωση τους κόστους της αλλά και για την εξυγίανση της από τα αρπαχτικά – ιατρούς που την λυμαίνονται εδώ και μια δεκαετία. Ταυτόχρονα κατά την προσφιλή τακτική της, συκοφάντησε και διαπόμπευσε συναδέλφους ώστε να κατηγορηθεί ο κλάδος συλλήβδην για να μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την νέα κατάσταση που ετοιμαζόταν να επιβάλει.

Σήμερα εκτιμώντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία στην χώρα μας μπορούμε τόσο εμείς που εργαζόμαστε για αυτήν αλλά και οι ασφαλισμένοι που «απολαμβάνουν» τις παρεχόμενες υπηρεσίες να την συνοψίσουμε στα εξής:

Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί στον ΕΟΠΥΥ δεν υπερβαίνουν τις 5000 πανελλαδικώς σε σύγκριση με τους 20.000 που προϋπήρχαν στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ οι προσλήψεις που υποσχέθηκαν δεν υλοποιήθηκαν ακόμη, γιατί φοβούνται οι ιθύνοντες ότι οι ιατροί δεν θα ανταποκριθούν στις νέες προκηρύξεις.

Οι δημόσιες δομές που εντάχθηκαν στον νέο οργανισμό ( τέως ΙΚΑ, εργαστήρια νοσοκομείων και ΚΥ) δεν λειτουργούν είτε γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια είτε γιατί οι αναμονές είναι τεράστιες καθώς καλούνται να εξυπηρετήσουν τόσο την πρωτοβάθμια όσο και την δευτεροβάθμια περίθαλψη των ασθενών. Έτσι το έργο της παροχής υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ το έχουν αναλάβει τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (μικροβιολογικά, αξονικοί κλπ) χωρίς να έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα τις αντίστοιχες συμβάσεις αλλά απλά μια δήλωση προσχώρησης στην συνεργασία με τον οργανισμό.

Παρά τις υποσχέσεις όλοι όσοι επέλεξαν να συνεργασθούν με τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ γεγονός που αναγκάζει από 1-4-2012 την αναστολή των «συμβάσεων» από τους εργαστηριακούς ιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα.

Στα νοσοκομεία μετά τις συγχωνεύσεις που επιχειρήθηκαν και τις «συνεργασίες» που ανακοινώθηκαν αλλά ευτυχώς δεν υλοποιήθηκαν μέχρι στιγμής λόγω των αντιδράσεων, οι ιατροί καλούνται να δεχτούν κούρεμα των εφημεριών που έχουν κάνει και να εφαρμόσουν τους επόμενους μήνες προγράμματα εφημεριών κατά 40% μειωμένα διακινδυνεύοντας την ασφάλεια της εφημερίας. Ήδη τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εξυπηρετώντας μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Στους ιατρούς οφείλονται αμοιβές από ασφαλιστικά ταμεία εδώ και 18 μήνες οδηγώντας πολλούς συναδέλφους σε αδυναμία να λειτουργήσουν τα ιατρεία τους ενώ χαρακτηριστικό της κρατικής αναλγησίας είναι η περίπτωση των ιατρικών αμοιβών για τα διπλώματα οδήγησης που ενώ έχουν τη μορφή της ανταποδοτικότητας με την πληρωμή τους ως παράβολο από τους πολίτες αυτές δεν αποδίδονται στους ιατρούς εδώ και 15 μήνες

Από 1-4-2012 τίθεται σε ισχύ η αναγραφή της δραστικής ουσίας για τις 10 πιο συχνά συνταγογραφούμενες ουσίες οξέων περιστατικών επιτρέποντας σε μη ιατρούς να έχουν την ευθύνη της αγωγής των ασθενών, ενώ απαιτείται από τους ιατρούς του τέως ΙΚΑ να αγοράσουν με δικά τους έξοδα ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ταυτόχρονα η αναπροσαρμογή των παθήσεων που απαιτούν μικρότερη συμμετοχή του ασθενούς στην φαρμακευτική αγωγή οδηγούν τελικά σε μεσοσταθμιστική αύξηση συμμετοχής των ασθενών κατά 8%.

‘Όλα αυτά συνθέτουν το πάζλ της υγείας σήμερα με τον ασφαλισμένο να μην μπορεί να κάνει τις εξετάσεις του, να μην μπορεί να επισκεφθεί τον ιατρό της αρεσκείας του, να μην μπορεί να πάρει το φάρμακο που του χορηγήθηκε και να πληρώνει παρανόμως το εξέταστρο των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. Τελικά η επιχείρηση αναδιάρθρωσης της υγείας στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία και ουδείς μπορεί να είναι υπερήφανος για αυτό. Για τα παραπάνω δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ποινικές ευθύνες. Καλούμε όλους να συναισθανθούν ότι η υγεία έχει φθάσει στο έσχατο σημείο και να ακολουθήσουν δράσεις εφικτές, δίκαιες, ριζοσπαστικές λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.