Μπαραζ απεργιων

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από σήμερα και οι γιατροί όλης της χώρας, αντιτιθέμενοι στα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σε γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων από το νομό μας, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η σημερινή πανιατρική απεργία στην οποία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα αιτήματα, που περιλαμβάνει η απόφαση, είναι η απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και η έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου με όλους τους ιατρικούς και κοινωνικούς φορείς. Η απεργία ορίσθηκε εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου και αναμένεται να ορισθεί και δεύτερη, 48ωρη αυτή τη φορά απεργία, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

«Το νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες, αλλά τη διαιώνιση του προβλήματος»

Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, μιλώντας στον ΠτΘ, όρισε τα βασικά σημεία, στα οποία αντιτίθενται οι ιατροί στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πέραν των γνωστών προβλημάτων, που έχουν προβάλει κατά το παρελθόν. Καταρχήν τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, εκφράζοντας τη θέση των ιατρών ότι «το νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες, αλλά τη διαιώνιση του προβλήματος με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τράπεζες και προμηθευτές».

«Αίτημα για οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας»

Στη συνέχεια εστίασε στο αίτημα για ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αναπτυγμένες δομές, που θα προάγουν την απασχόληση των γιατρών και θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες, που παρέχονται στους πολίτες. «Οι μετατροπές που φέρνει το σχέδιο συγχώνευσης υπηρεσιών υγείας ασφαλιστικών ταμείων», δήλωσε ο κ. Σωτηρακόπουλος, «ούτε στο ΕΣΥ τους βάζει, ούτε σε κάποιο άλλο ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Απλά δημιουργούν ένα «εθνικό» ΝΠΔΔ υπηρεσιών υγείας, που θα αποκτά πόρους μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα οδηγεί τελικά στην εκφύλιση του δημοσίου τομέα Υγείας-Πρόνοιας».

«Ξοδεύονται τα χρήματα των φορολογούμενων ασκόπως και δεν πηγαίνουν εκεί, που χρειάζονται»

Ο κ. Σωτηρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα των γιατρών να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ του συλλόγου τους και υπουργείου Υγείας, επί ηγεσίας κ. Αβραμόπουλου, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο προσλήψεις γιατρών και νοσοκόμων. Όχι μόνο αυτά δεν εφαρμόστηκαν, ούτε με τους προηγούμενους υπουργούς, ούτε με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, αλλά, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρακόπουλος, η τελευταία «έφερε έναν νόμο για τις εφημερίες, όπου όλους τους γιατρούς τους ισοπεδώνει και τους βάζει στο ίδιο επίπεδο». «Κατ’ επέκταση», εκτίμησε, «ξοδεύονται τα χρήματα των φορολογούμενων ασκόπως και δεν πηγαίνουν εκεί, που χρειάζονται. Διότι, ζητάμε, για παράδειγμα, τη δημιουργία αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών, αλλά αυτό δεν το περιλαμβάνει μέσα. Αλλά ο πολίτης έχει ανάγκη, όταν θα του παρουσιαστεί ένα οξύ πρόβλημα, όπως ένα φράγμα, ένα κάταγμα ή μια βαριά νεφρική ανεπάρκεια, να υπάρχει ένα αυτόνομο τμήμα επειγόντων περιστατικών».

«Δε δεχόμαστε οι υπουργικές αποφάσεις να αποφασίζουν για το μέλλον μας»

Ιδιαίτερη είναι επίσης η σφοδρότητα των αντιδράσεων των γιατρών σε μια ρύθμιση του νέου πολυνομοσχεδίου, που παρέχει αυξημένες, πλέον, αρμοδιότητες στον εκάστοτε υπουργό Υγείας, μέσω των υπουργικών αποφάσεων. Όπως τόνισε ο κ. Σωτηρακόπουλος, «δε δεχόμαστε να γίνουμε όμηροι ενός νόμου, που δίνει στον εκάστοτε υπουργό τη δυνατότητα να αποφασίζει με υπουργικές αποφάσεις για το μέλλον μας».

«Ανάγκη περιορισμού των δαπανών προς αξιοποίηση τους στις αυξημένες το τελευταίο διάστημα απαιτήσεις»

Τέλος, ο κ. Σωτηρακόπουλος πέρα από τη διαπίστωση ότι «η υγεία νοσεί», μας παράπεμψε και σε μια μελέτη, όπου αποτυπώνεται αύξηση το τελευταίο διάστημα της επισκεψιμότητας στα νοσοκομεία πάνω από 30%. «Ίσως είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης, που υπάρχει και οι περισσότεροι συμπολίτες μας επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία», εκτίμησε ο κ. Σωτηρακόπουλος. Παρατήρησε δε και τη «μεγάλη αύξηση, πάνω από 110%, στην κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων στα φάρμακα και στα αναλώσιμα». «Εμείς, λοιπόν», κατέληξε, «ζητάμε να στοχεύσουν αυτήν την απώλεια από τις υπερτιμολογήσεις, ώστε η εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων να έχει αποδέκτη τους πολίτες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.