ΑξιΖΩ ΙΚΕ: Εγκαινια για το εργαστηριο που απασχολει ατομα με νοητικη υστερηση στην Κομοτηνη

Ακόμα ένας στόχος του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ «Άγιοι Θεόδωροι» αποτελεί γεγονός

Τα εγκαίνια του εργαστηρίου της πραγματοποίησε η ΑξιΖΩ ΙΚΕ, που απασχολεί ΑμεΑ ωφελούμενους από το Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ «Άγιοι Θεόδωροι» το μεσημέρι της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου.

Την τελετή πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, παρουσία των μελών του Συλλόγου, φίλων και επισήμων.

Ήδη τρία μέλη του Συλλόγου απασχολούνται στο χώρο, πάντα υπό την κατάλληλη επίβλεψη, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη, ξεκινώντας από τη δυνατότητα της οικονομικής ανεξαρτησίας, αφού η εργασία θα τους αποφέρει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα.

Με τον τρόπο αυτό αίρονται τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σχετικά με την εργασία των Ατόμων με Αναπηρία και επιτυγχάνεται η ομαλή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Παράλληλα ενισχύεται η κοινωνικοποίησή τους, γιατί στον εργασιακό χώρο έρχονται σε επαφή με άτομα τυπικής ανάπτυξης αλλά και με άλλα Άτομα με Αναπηρία. Έτσι η διαδικασία της εργασίας θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ψυχολογική ευεξία τους.

Όσοι βρέθηκαν στο χώρο του εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν  την παραγωγή ζυμαρικών, που γίνεται εξ ολοκλήρου στο χώρο, από τραχανά διάφορων ποικιλιών, μέχρι χυλοπίτες, βίδες και κριθαράκι, κανονικά και ολικής.

Και δεν σταματούν εδώ, καθώς παράγουν μαρμελάδες από φρούτα εποχής και κυρίως από τοπικούς παραγωγούς, με τα βαζάκια τους να έχουν σύκο, ροδάκινο αχλάδι, βερίκοκο κ.α., γλυκά του κουταλιού, όπως κολοκύθι, αχλάδι και κεράσι, αλλά και σάλτσες.

Από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του Συλλόγου

 Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ «Άγιοι Θεόδωροι» κ. Νατάσα Λιβεριάδου, τονίζοντας πως ήταν από τα πιο σημαντικά πράγματα τα οποία έχουν γίνει στο Σύλλογο, με μια μονάδα που πραγματικά θα είναι κόσμημα μέσα στην πόλη για μια σειρά από λόγους.

Πρωτίστως για τα προϊόντα, τα οποία είναι εξαιρετικά και πιστεύει πως θα καθιερωθούν σε όλη την περιοχή.

Το ίδιο σημαντικό όμως είναι πως στο χώρο θα απασχολούνται τα παιδιά του Συλλόγου, όπου θα βρίσκουν θέσεις εργασία όπως έχει γίνει ήδη. Είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι για τον χώρο αυτό» σημείωσε, ευχόμενη να είναι όλοι γεροί, όσοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και όσοι εργάζονται σε αυτή, γιατί θα είναι προς όφελος του συλλόγου και των παιδιών.

Συνεχίζουν να εκπαιδεύονται οι ωφελούμενοι του Συλλόγου

Στο μέλλον έχει στραμμένο το βλέμμα ο κ. Ηλίας Ποιμενίδης, ο οποίος τόνισε πως ενώ πριν από έξι μήνες είχαν έναν ωφελούμενο, πλέον έχουν συνολικά τρεις, με άλλους τρεις εργαζόμενους να τους βοηθούν.

Στόχος τους είναι να γίνουν ακόμα περισσότεροι οι ωφελούμενοι που απασχολούνται, με πολλούς να έρχονται καθημερινά, στο πλαίσιο του ημερήσιου προγράμματος του Κέντρου Διημέρευσης του Συλλόγου, και ελπίζουν πως θα μπορέσουν τελικά να εντάξουν ακόμα περισσότερα άτομα στον εργασιακό αυτό χώρο.

Μαθήματα ζωής από τα παιδιά

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων σημείωσε πως η πολιτεία έχει αφιερώσει την 3η Δεκεμβρίου ως ημέρα των ατόμων με αναπηρία, όμως η κάθε μέρα χαρίζεται σε όλους τους ανθρώπους, ώστε αξιοποιώντας τον χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι και εμείς, αλλά και να προσφέρουμε στους άλλους.

«Αυτό μας μαθαίνουν αυτά τα παιδιά, για τα οποία θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε όλο το χρόνο, αλλά και σήμερα που μας δίνουν μαθήματα ζωής» σημείωσε, μιας και δημιουργούν και ζουν αξιοπρεπώς, με θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί μέσω του εργαστηρίου.

Για αυτό και βρέθηκαν όλοι στα εγκαίνια, για να πάρουν μαθήματα και όλοι μαζί, σαν κοινωνία, να ζήσουν το σήμερα και το αύριο, τόνισε, σημειώνοντας πως αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους απασχολούνται στη δομή αλλά και σε όσους, όλα τα προηγούμενα χρόνια, εμπνεύστηκαν, ονειρεύτηκαν, δημιούργησαν και σήμερα απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.