Αξιοποιει στο επακρο τα ERASMUS+ η Διευθυνση Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης Ροδοπης

Μαίρη Κοσμίδου, Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας τα τελευταία χρόνια έχει βρει έναν καλό βηματισμό στα προγράμματα ERASMUS+ και κινητικότητας και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί»

Εργαλείο εξωστρέφειας για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, αλλά και αφορμή για να γνωρίσουν εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη την περιοχή μας, αποτελούν τα προγράμματα ERASMUS+ που «τρέχει» η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ροδόπης.

Αυτό τόνισε η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, με αφορμή την πρόσφατη έλευση εκπαιδευτικών από Εσθονία, Λετονία και Τουρκία μέσω του προγράμματος «Let’s STEM it» στην περιοχή μας για μια εβδομάδα.

Ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών

Το ERASMUS+, ανέφερε, είναι μια ευκαιρία αξιοποίησης όσων μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντάς τους ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, γνώσεις και ό,τι εμπειρίες έχουν αποκτήσει, τόσο ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε μαθητές.

Συνολικά, μαζί με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς συμμετείχαν 55 άτομα, που διδάχθηκαν από εκπαιδευτικούς της Τριτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, τα Μαθηματικά και την Πληροφορική, εκτός τάξης.

«Είναι πραγματικά μια μαγεία να μπορείς να βγάλεις τα παιδιά και έξω από την τάξη, να φύγουν από το συνηθισμένο πλαίσιο, έτσι ώστε και το μάθημα να μην είναι μονότονο και ανιαρό» ανέφερε, και πλέον πέφτει στους εκπαιδευτικούς της κάθε χώρας το βάρος να προχωρήσουν στη διάχυση αυτής της γνώσης που αποκτήθηκε στους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολύ σημαντικής συνεργασίας θα αποτυπωθούν και σε ένα βιβλίο, τα οποία μπορούν να δοθούν για να εφαρμοστούν από άλλους εκπαιδευτικούς σε όλα τα κράτη που συμμετείχαν.

Γνωριμία με τη Ροδόπη

Πέρα όμως του αμιγώς εκπαιδευτικού μέρους, οι επισκέπτες στην πόλη μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μουσεία και την ζωή της Κομοτηνής, αλλά και την Μαρώνεια, στο αρχαίο θέατρο της οποίας ξεναγήθηκαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Ροδόπη.

Έτσι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να καθίσουν στα μάρμαρα ενός αρχαίου θεάτρου, ενώ τους μάγεψε η ακουστική των χώρων και η τοποθεσία, με την ξενάγηση να αποτελεί και τη βάση της γνωριμίας με όλη την περιοχή, αλλά και προϊόντα της, όπως το κρασί και το λάδι.

«Είναι τα παράπλευρα οφέλη που βγαίνουν, γιατί έτσι ο κόσμος μαθαίνει τον τόπο μας, γινόμαστε πρεσβευτές, μπορούν και αναγνωρίσουν την σημαντικότητα του τόπου» ανέφερε η κ. Κοσμίδου.

Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα έκανε στους επισκέπτες το γεγονός ότι η περιοχή μας της Θράκης, αλλά και της Ροδόπης, αποτελεί ένα παλαιοντολογικό αποτύπωμα όλης της υπόλοιπης Ευρώπης, επειδή δεν καλύφθηκε από τους παγετώνες.

Τα είδη τα οποία υπήρχαν στην Ευρώπη τότε, εξακολουθούν και υπάρχουν στην περιοχή μας, ενώ κατέβηκε πανίδα σε αυτή εξαιτίας της ψύξης της βόρειας Ευρώπης.

Τέλος ανέβηκαν στη Νυμφαία, και μαγεύτηκαν από τη διαδρομή και από τη θέα, ενώ ζήτησαν, επειδή και η διοργάνωσή σύμφωνα με την κ. Προϊσταμένη ήταν από τις καλύτερες, με τη βοήθεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης, να γίνει το κλείσιμο του προγράμματος πάλι στην περιοχή μας τον Ιούλιο.

Συνεχίζεται η εξωστρέφεια στα προγράμματα

Μέχρι τότε θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο συναντήσεις σε Λετονία και Ρουμανία, ενώ ήδη μέσα από αυτή τη δράση κάποια σχολεία μέσω των εκπαιδευτικών ξεκινούν καινούργια προγράμματα ERASMUS με τους οργανισμούς που πέρασαν από δω και ζήτησαν να στείλουν και παιδιά στο ΚΠΕ Μαρώνειας, όπου είχαν επίσης μια φανταστική φιλοξενία.

Η ΔΔΕ Ροδόπης έχει και άλλα προγράμματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή,  με ένα για την ειδική αγωγή σε συνεργασία με τα Ειδικά Σχολεία της περιοχής, μέσα από το οποίο θα γίνει έκδοση οδηγών για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές δεξιότητες, καθώς και ένα πρόγραμμα για την κινητικότητα ενηλίκων που ολοκλήρωσαν την επαγγελματική εκπαίδευση και θέλουν θέσεις εργασίας και απόκτηση εμπειρίας μέσα  το πλαίσιο της κινητικότητας στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας αναπτύσσει προγράμματα κινητικότητας και επιμόρφωσης αποκλειστικά για τους εκπαιδευτικούς.

«Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας τα τελευταία χρόνια έχει βρει έναν καλό βηματισμό στα προγράμματα ERASMUS+ και κινητικότητας και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί» τόνισε η κ. Κοσμίδου κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.