Αυριο «ανοιγει τις πορτες του» το Free Market Road Show

Μιλούν στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος της Youth Business Network Νίκος Κωστόπουλος και η υπεύθυνη της διοργάνωσης Ελευθερία Τζανακούλη

Μία νέα διοργάνωση «κάνει πρεμιέρα» για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, αυτό το Σάββατο, 23 Μαΐου. Ο λόγος για το Free Market Road Show, που διοργανώνεται από το Αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικών, το αυστριακό think tank που προωθεί την ελεύθερη οικονομία και την μελέτη της Αυστριακής Σχολής των Οικονομικών, και την οργάνωση Youth Business Network.
 
Η διοργάνωση αυτή, που φέτος έχει επισκεφθεί ήδη 36 πόλεις της Ευρώπης και έχει ως κεντρικό θέμα την Ανάπτυξη, θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των φοιτητών της πόλης, που το αντικείμενο των σπουδών τους έχει να κάνει με την οικονομική δραστηριότητα, την ελεύθερη οικονομία και την αγορά, όσο και επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς.
 
Για τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης αυτής αλλά και του οργανισμού Youth Business Network που «πρωτοσυστήνουν» στην ελληνική κοινωνία, μίλησαν στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του κ. Νίκος Κωστόπουλος και η κ. Ελευθερία Τζανακούλη, εκ των υπευθύνων της διοργάνωσης. 

Ελευθερία Τζανακούλη «Ο οργανισμός Youth Business Network βρίσκεται στη φάση της ενηλικίωσής του»

Ο οργανισμός Youth Business Network όπως εξήγησε η κ. Τζανακούλη είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος παρά το γεγονός ότι μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, «βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της ενηλικίωσής του». Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Νίκου Κωστόπουλου με βασική αρχή και ιδεολογία την καλλιέργεια της κουλτούρας στους νέους της χώρας, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, της δημιουργίας θέσεων εργασίας αντί της αναζήτησης.
 
Στα λίγα μόλις αυτά χρόνια παρουσίας του έχει στο ενεργητικό του πληθώρα διακεκριμένων διεθνών συνεδρίων, όπως το Restart Balkans, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στην Κομοτηνή, αλλά και το Greek Economy Forum, ενώ στην προσπάθεια υιοθέτησης και προώθησης της ευρωπαϊκής κουλτούρας πραγματοποιεί ανταλλαγές νέων μέσω του προγράμματος “Erasmus for Young Entrepreneurs”.
 
Όπως εξήγησε η κ.Τζανακούλη «στέλνουμε επίσης μέσω των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Erasmus+, που είναι πολύ διαδεδομένο, νέους σε άλλες οργανώσεις στο εξωτερικό για να κάνουν την πρακτική τους, διοργανώνουμε συνέδρια σε ευρωπαϊκές πόλεις και έχουμε ως στόχο να επεκταθούμε σε πολλές χώρες παγκοσμίως». Η Youth Business Network, όπως έκανε γνωστό η ίδια, διαθέτει ήδη ένα παράρτημα στην Ινδία, όπου το προσεχές καλοκαίρι θα διοργανωθεί ένα μεγάλο συνέδριο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως βασική επιδίωξη τους αποτελεί «σε ένα διάστημα δύο χρόνων η Youth Business Network να έχει παρουσία σε τριάντα διαφορετικές χώρες». 

«Μικρή διακοπή των δραστηριοτήτων το καλοκαίρι – Επαναφορά τον Οκτώβριο με καινοτόμο και σύγχρονο πλάνο δράσης»

Ωστόσο όπως έκανε γνωστό εν αντιθέσει με την επικρατούσα άποψη που λέει πως «για να σταματήσει μία δραστηριότητα αυτή πρέπει να βρίσκεται στην παρακμή της, εμείς θεωρώντας πως σε αυτό το σημείο, που το προσδιορίζουμε ως ακμή της οργάνωσης, διακόπτουμε για σύντομο χρονικό διάστημα το καλοκαίρι τις δραστηριότητες μας, επανερχόμαστε τον Οκτώβριο με ένα νέο καινοτόμο και σύγχρονο πλάνο δράσης, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται και η Κομοτηνή, ο τόπος που ξεκίνησαν όλα και τον οποίο θεωρούμε χρέος μας να στηρίξουμε». 

Νίκος Κωστόπουλος «Επιδίωξή μας του χρόνου το Free Market Roadshow να διοργανωθεί επίσης σε Λάρισα και Ηράκλειο»

Επικεντρώνοντας στο Free Market Roadshow που ανοίγει αύριο τις πόρτες του ο πρόεδρος της Youth Business Network κ. Νίκος Κωστόπουλος εξήγησε πως πρόκειται για μία διοργάνωση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2008 και κάθε χρόνο έχει ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση και σταθμούς. «Φέτος φτάνει στο απόγειο του να φιλοξενείται σε 36 πόλεις» εξήγησε ο ίδιος «με πολύ σημαντική επιτυχία της οργάνωσης μας να το φέρουμε και πρώτη φορά σε τρεις πόλεις και όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη όπως ξεκίνησε». Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος μέσα στους στόχους της Youth Business Network είναι του χρόνου η διοργάνωση αυτή να φιλοξενηθεί επίσης σε Λάρισα και Ηράκλειο με τη συνολική προσέλευση όπως τόνισε να ξεπερνά τα 1500 άτομα.
 

Ο πρόεδρος της Youth Business Network αναφέρθηκε αναλυτικά και στις παρουσίες που θα φιλοξενηθούν στην Κομοτηνή και θα μιλήσουν στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής ξεκινώντας από την πρόεδρο του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών την κ. Μπάρμπαρα Κολν, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες της Διεθνούς σκηνής όπως οι κ.κ. Deidre McCloskey, Ben Powell , Peter Jungen, John Fund και John Charalambakis που θα μιλήσουν για το πώς διαμορφώνεται το επιχειρηματικό τοπίο σε διεθνές επίπεδο, ενώ «σεβόμενοι και τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε πόλης φιλοξενεί το συνέδριο, έτσι και στην Κομοτηνή το δεύτερο πάνελ θα αποτελείται από Έλληνες επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, όπως οι κ.κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Ριγόπουλος και Μιχάλης Μαθιουλάκης, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν εάν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μπορεί με τις γεωγραφικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της να γίνει πόλος έλξης μεγάλων και πολυεθνικών επιχειρήσεων».
 
Ερωτηθείς σχετικά με τα μελλοντικά βήματα της Youth Business Network ο κ. Κωστόπουλος επανέλαβε τη βασική επιδίωξη διεύρυνσης του ήδη υπάρχοντος δικτύου σε περισσότερες από τριάντα χώρες, αλλά και η «εκμετάλλευση» των ευκαιριών που προσφέρουν σε επίπεδο γνωριμιών και συναντήσεων οι διάφορες διοργανώσεις του οργανισμού ακόμα και για την επαγγελματική εξέλιξη των μελών του. Όπως εξήγησε ο ίδιος «δεν είναι σκοπός μου να βιοπορίζομαι από την Youth Business Network αλλά δεν το κρύβω ότι οι πολλές γνωριμίες και οι πολλές συναντήσεις που κάνουμε στο πλαίσιο των διαφόρων διοργανώσεών μας, με βοηθούν και εμένα προσωπικά, όπως και κάθε συμμετέχοντα, ακόμα και τους απλούς εθελοντές μας, για να εκπληρώσω επαγγελματικούς σκοπούς, είτε αυτό είναι η εύρεση εργασίας σε κάποια πολυεθνική εταιρεία είτε αν εργάζομαι ως ιδιώτης να κάνω γνωστή τη δουλειά μου και αναλάβω ένα πρότζεκτ».

«Έχουμε τη στήριξη της Ε.Ε. αλλά η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές και φορείς περιορίζεται στο επίπεδο των χαιρετισμών στις διοργανώσεις μας»

Ερωτηθείς σχετικά με την στήριξη που απολαμβάνει η Youth Business Network για τις δράσεις της ο κ. Κωστόπουλος τόνισε πως υπάρχει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο δεν ισχύει και για τους εγχώριους φορείς, οι οποίοι, όπως είπε, περιορίζονται «να απευθύνουν κάποιους χαιρετισμούς στα συνέδριά μας». «Δεν έχουμε τη στήριξη κάποιας ελληνικής αρχής, παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί σε πάρα πολλούς φορείς οι οποίοι περιορίζονται να απευθύνουν κάποιους χαιρετισμούς στα συνέδριά μας» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Είναι πολύ επιφανειακή η συνεργασία μας και ίσως πλέον να μην έχουμε και την διάθεση να ασχοληθούμε καθώς το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε και δίνουμε ευκαιρίες είναι οι νέοι άνθρωποι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού το γεγονός ότι οι εθελοντές μας και για το Free Market Roadshow είναι πρωτοετείς φοιτητές αλλά και της ίδιας ηλικίας ντόπιοι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.