Αυλαια με «Αγαμεμνονα» για το θερινο σχολειο του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας του ΔΠΘ (+Video)

Κασσάνδρα και Χορός έγιναν οι μαθητές, δείχνοντας τις δυνατότητες της ένταξης της παραστατικής τέχνης στη διδασκαλία του αρχαίου δράματος

Με τη σκηνή της Κασσάνδρας από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου έκλεισαν οι μαθητές το θερινό Σχολείο «Το αρχαίο δράμα ως παραστατική τέχνη» που διοργάνωσε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στην  σκηνή του Κεντρικού Αμφιθεάτρου του ΔΠΘ.

Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της φιλολογίας παρουσίασαν μια διαφορετική προσέγγιση του αρχαίου δράματος, υπό την εποπτεία του κ. Μίχαελ Ζάιμπελ, με 6 μαθητές «Κασσάνδρες» επί σκηνής και τους υπόλοιπους το χορό του δράματος.
 
Με τη σκηνή αυτή φάνηκε τόσο η δουλειά που έγινε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά και οι δυνατότητες που απέκτησαν οι συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολείου, και τις οποίες πλέον θα έχουν μαζί τους ώστε να αναπτύξουν, να επεκτείνουν και τελικά να μεταφέρουν στους αυριανούς μαθητές τους.

Έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αυτή η προσπάθεια του τμήματος, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για μελλοντικές συνεργασίες, τις οποίες και οι δύο πλευρές επιθυμούν διακαώς να πραγματοποιήσουν με αιχμή την επανάληψη του θερινού σχολείου το 2017.
 

Νέοι επαγγελματικοί ορίζοντες

Κατά την καταληκτήρια συνεδρία, πέραν την παράστασης, πραγματοποιήθηκε και ομιλία των καθηγητών Μίκαελ Ζάιμπελ και Γιώργου Τσομή στα Γερμανικά με θέμα «Παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Ελλάδα και στη Γερμανία».

Η ομιλία, σημείωσε ο κ. Τσομής, αφορούσε το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα από το 1500 μέχρι σήμερα, τις τάσεις που υπάρχουν στη σκηνοθεσία και το ανέβασμα, με έμφαση στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, δείχνοντας πως κάθε εποχή χρησιμοποιεί το δράμα με διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά ή απολιτικά κριτήρια.

Όσο για την εμπειρία αυτών των δύο εβδομάδων, ο κ. Τσομής εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τους φοιτητές που συμμετείχαν στο θερινό σχολείο, μιας και συμμετείχαν ενεργά στο μάθημα, έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον ενώ τους ανοίχτηκαν αρκετοί επαγγελματικοί ορίζοντες επάνω στο θέμα του θεάτρου από την πρακτική του πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη δεύτερη εβδομάδα ο κ. Τσομής παρουσίασε στους μαθητές το ρόλο του επιστημονικού συμβούλου στο θέατρο. «Είδαμε τις προοπτικές που υπάρχουν, μελετήσαμε την εικόνα του δραματολόγου, περισσότερο στην Γερμανία έχει αναπτυχθεί, είδαμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και εξηγήσαμε για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η παρουσία τους σε ένα θεατρικό οργανισμό» εξήγησε ο ίδιος.

 

Αλλαγή στην προσέγγιση επιστήμης και ζωής

Στη θετική ανταπόκριση από τους μαθητές στάθηκε ο καθηγητής κ. Ζάιμπελ, τονίζοντας πως η παρουσία τους επί σκηνής μιλούσε από μόνη της.
«Εντάξει δεν πάμε Επίδαυρο, αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Αυτό που έχω ακούσει από τους φοιτητές είναι ότι τους άνοιξαν καινούριοι ορίζοντες και για την προσέγγιση με διαφορετικό τρόπο ενός αρχαίου δράματος, αλλά και γενικότερα για τη ζωή τους και τον τρόπο που παρουσιάζουν τον εαυτό τους σε αυτό τον κόσμο» σημείωσε, επισημαίνοντας πως είναι πάντα πρόθυμος να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια σε μελλοντικά θερινά, και όχι μόνο, σχολεία.

 

Ελπίδες για επανάληψη και επέκταση του θερινού σχολείου

Την ικανοποίηση των γερμανών συναδέρφων της από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα που είχε αυτή η συνεργασία, ιδίως ως προς τον αντίκτυπο στους φοιτητές, μετέφερε η καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Μάλιστα αυτή η επιτυχία τους ώθησε να προσπαθήσουν να επαναλάβουν το θερινό σχολείο, αναζητώντας πηγή χρηματοδότησης από τη Γερμανία. «Στις δύο αυτές εβδομάδες είδαμε ότι μεταμορφώθηκε και εμβάθυνε η αντίληψη των φοιτητών μας στο ζήτημα του τι σημαίνει θέατρο, αρχαίο δράμα και κείμενο» σημείωσε, τονίζοντας πως θα προσπαθήσουν και του χρόνου να πραγματοποιήσουν ένα δεύτερο θερινό σχολείο.

Επιθυμία της κ. Παπαδοπούλου είναι να υπάρξει ένας θεματικός και νοηματικός περιορισμός, ώστε η συνεργασία των διδασκόντων να είναι στενότερη, όπως ο χορός, το θέατρο, η μουσική, ώστε να εστιάζουν σε μια διαφορετική κάθε φορά πλευρά του αρχαίου δράματος, καλώντας κάθε φορά διαφορετικούς καθηγητές με αντίστοιχη ειδίκευση από το εξωτερικό, είτε από τη Γερμανία είτε από την Γαλλία ή τη Μ. Βρετανία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.