Αθανασιος Καραμπινης, Πρυτανης ΔΠΘ «Το ΔΠΘ εκτος απο τη μεταδοση της γνωσης, την καλλιεργεια της επιστημης και την παραγωγη της γνωσης, οφειλει να συμπαραστεκεται στους φοιτητες»

Στηρίζει και ψυχοκοινωνικά τους φοιτητές του το ΔΠΘ

Η φοιτητική ζωή, παρόλο που πολλές φορές παρουσιάζεται σαν μια από τις πιο ευχάριστες περιόδους ενός ατόμου, πολλές φορές κρύβει δυσκολίες για τους νέους, που πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολίες σε μια περίοδο έντονων αλλαγών για αυτούς.
 
Για αυτό και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εντοπίζοντας αυτή τη δυσκολία, δημιούργησε την Υπηρεσία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Φοιτητών, η οποία ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία της στο κτίριο της Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
 
Όμως μια υπηρεσία σαν και αυτή πρέπει να γίνει γνωστή στο φοιτητικό κοινό, το οποίο πολλές φορές δεν γνωρίζει πού πρέπει να στραφεί, για αυτό και το πανεπιστήμιο δημιούργησε ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία θα μοιραστούν σε νέους αλλά και υφιστάμενους φοιτητές που θα έρθουν στην πόλη μας για να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους σε μερικές εβδομάδες. 

Προτεραιότητα η ίδρυση της υπηρεσίας για το ΔΠΘ 

«Αναγκαία» χαρακτήρισε την ίδρυση και η λειτουργία της υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης μιλώντας στον «ΠτΘ».
 
«Όταν απευθύνεσαι σε έναν νεανικό πληθυσμό που αριθμεί περίπου 25.000 άτομα, ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται κατά μεγάλο ποσοστό από περιοχές που δεν είναι στην Θράκη, σίγουρα χρειάζεται να τους υποστηρίξουμε ψυχοκοινωνικά για τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν» παρατήρησε ο πρύτανης. Για αυτό και αποτέλεσε προτεραιότητα η ίδρυση μιας τέτοιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί και με μέλη ΔΕΠ που είναι σχετικά με το αντικείμενο αλλά και με άτομα που ήδη έχουν μεγάλη εμπειρία, όπως καθηγητές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ο.κ..
 
Στόχος του πανεπιστημίου είναι να μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστηρίξει αυτά τα παιδιά αλλά και να τα κατευθύνει αν χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, ενώ ήδη έχει εκτυπωθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό για να ενημερωθούν όλοι για την ύπαρξη της υπηρεσίας, ώστε να μπορούν να απευθυνθούν εκεί για την οποιαδήποτε ανάγκη ψυχικής στήριξης.
 
«Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, και κυρίως το ΔΠΘ, θεωρούμε ότι εκτός από την μετάδοση της γνώσης, την καλλιέργεια της επιστήμης και την παραγωγή της γνώσης, οφείλει να συμπαραστέκεται στους φοιτητές ώστε να έχουν ουσιαστικά εμπιστοσύνη στο πανεπιστήμιό μας, όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και γενικότερα» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Καραμπίνης. 

Διαθέσιμη σε όλους η υποστήριξη 

Να υπενθυμίσουμε πως δικαίωμα χρήσης της Υπηρεσίας, η οποία είναι δωρεάν, έχουν όλοι οι φοιτητές του Δ.Π.Θ., χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, μιας και τα στελέχη της θεωρούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε φοιτητής άξιες λόγου και υποστήριξης.
 
Η Υπηρεσία προσφέρει ατομική και ομαδική συμβουλευτική για την υποστήριξη φοιτητών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, παρεμβάσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη και την ενδυνάμωση των φοιτητών, ώστε να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους, προάγει τον εθελοντισμό και την ανάπτυξη δικτύου αυτοϋποστήριξης φοιτητών, αλλά και την δικτύωση των φοιτητών με υπηρεσίες υγείας και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες της κοινότητας, σε περιπτώσεις που οι ανάγκες των φοιτητών υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές της.
 
Τέλος, μέσα στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας, είναι η διεξαγωγή έρευνας για την περιοδική αξιολόγηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών των φοιτητών.
 
Η Υπηρεσία διευθύνεται από μέλος ΔΕΠ, με γνωστικό αντικείμενο συναφές με το έργο της Υπηρεσίας. Στελεχώνεται από ψυχολόγο και διοικητική υπάλληλο-κοινωνική λειτουργό, και βρίσκεται στο κτίριο Διοίκησης (Πρυτανεία) του Δ.Π.Θ., στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.
 
Οι φοιτητές της Κομοτηνής μπορούν να προσέλθουν σε αυτή μετακινούμενοι με λεωφορείο από την πόλη, ενώ οι φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη της Θράκης μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, αφού προηγουμένως κλείσουν ραντεβού με τα στελέχη της Υπηρεσίας.

Ιnfo
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις: [email protected] και [email protected] και τηλεφωνικά, καθημερινά 9.00-15.00 στο τηλέφωνο: 2531039026., ενώ τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της Υπηρεσίας, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία διαθέτει η ΥΨΥΦ για αυτούς, προστατεύονται από την τήρηση του απορρήτου και το προσωπικό της ΥΨΥΦ δεσμεύεται από το απόρρητο, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της επαγγελματικής του ιδιότητας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.