Ασβεστη τη μνημη των θυματων της Γενοκτονιας των προγονων τους τα Ποντιακα Σωματεια της Ροδοπης

Επιμνημόσυνη δέηση και προβολή ταινίας για την Γενοκτονία την ημέρα μνήμης

Την μνήμη των 353.000  νεκρών της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησαν Εκκλησία, φορείς και Ποντιακά σωματεία της Ροδόπης, την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, με επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, τελευταίου Μητροπολίτη Τραπεζούντας, στην Κομοτηνή.

Στο χώρο του Ανδριάντα, απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, συγκεντρώθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας για να τιμήσουν τους νεκρούς και να δηλώσουν ξανά πως δεν τους ξεχνούν, μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Θύμηση που αποζητά δικαίωση

Της δεήσεως χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε πως η 19η Μαΐου είναι μια ημέρα που πονάει όχι μόνο τον Ποντιακό, αλλά και όλο τον Ελληνισμό.

Η μέρα αυτή όμως είναι μια θύμηση που πρέπει να αποζητά και δικαίωση, και την αναγνώρισή της πρέπει να συνεχίζουμε να επιζητούμε από όλα τα έθνη του κόσμου.

«Το γένος μας είναι μαθημένο τα δύσκολα. Όπως έγραψε ο Μακρυγιάννης, όλοι τρων από μάς, αλλά μένει και μαγιά», ανέφερε, και αυτή η μαγιά είναι όσοι τιμούν αυτή την ημερομηνία, αλλά και να τιμόμαστε από αυτούς τους προγόνους.

Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης η Τραπεζούντα κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, σημείωσε πως οι Πόντιοι θυμούνται και τιμούν καθημερινά τα θύματα της γενοκτονίας, όμως δράττουν την ευκαιρία της ημέρας για να θυμίσουν και να γνωστοποιήσουν τι έγινε πριν από 103 χρόνια, να απαιτήσουν την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, και να μάθουν στα παιδιά τους τι έχει συμβεί.

«Γιατί όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον» ανέφερε, για αυτό άλλωστε το σύνθημα των συλλόγων είναι «Μάθε με να μην ξεχνώ» και αυτό συνεχίζουν να προσπαθούν.

Θύμηση για να μην συμβεί ξανά

Για τον αγώνα για τη δικαίωση της γενοκτονίας τόσο των Ποντίων, όσο και των Αρμενίων και των Ασσυρίων, που δέχτηκαν γενοκτονία από τον ίδιο θύτη στον ίδιο χρόνο και στον ίδιο χώρο, μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

Σκοπός αυτής της αναγνώρισης είναι η πρόληψη και η αποτροπή των γενοκτονιών, που ακόμα ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όμως το θέμα δεν αφορά μόνο τους Έλληνες του Πόντου, αλλά όλους τους λαούς.

Κάθε δράση τιμά την ιστορία του Πόντου

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας ο «Εύξεινος Πόντος» κ. Στέλιος Νικολάου τόνισε πως πρόκειται για μια ημέρα μνήμης που τιμούν τις 353.000 αθώες ψυχές που έχασαν την ζωή τους κατά την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων, να κάνουμε ένα τρισάγιο στη μνήμη τους και να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις για αυτούς» ανέφερε.

«Βέβαια κάθε δράση των Ποντιακών σωματείων τιμά την ιστορία, και αυτός και είναι ένας από τους στόχους μας», κατέληξε.

Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε η προβολή της δραματοποιημένης ταινίας «Γράμμα από τον Πόντο» σε σενάριο και σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, η οποία βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη, παρουσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Σερρών Λεωνίδα Κασάπη, συνδημιουργού της ταινίας, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.