Ασθενεις «κοβουν» τα φαρμακα τους γιατι δεν μπορουν να πληρωσουν για τη συμμετοχη τους

Στην διαπίστωση ότι βγαίνουμε από μια περίοδο ασύδοτης σπατάλης, στα πλαίσια μιας φουσκωμένης αγοράς φαρμάκων, που ήταν ευθύνη της πολιτείας και των εκάστοτε κυβερνώντων, και φτάνουμε πλέον στο άλλο άκρο, δηλαδή στο «στράγγισμα» της υγείας και όσων συνδέονται με αυτήν, προέβη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησαν χθες ο κ. Τσαπέκος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιάννης Κραϊόγλου, ο γραμματέας, κ. Μουσταφά Σουλεϊμάν, και η ταμίας κ. Γουλδέν Χουσεΐν Ογλού, παρουσίασαν τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης στο προσεχές μέλλον, ενώ σχολίασαν εκτενώς τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το χώρο της υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν και να κατατοπίσουν την τοπική κοινωνία.

«Οι ασθενείς λένε αυτό το φάρμακο δε θα το πάρω γιατί δε φτάνουν τα λεφτά μου»

Ο κ. Τσαπέκος περιγράφοντας την πορεία της ελληνικής πολιτείας από το ένα άκρο, που επικρατούσε έως πριν από λίγα χρόνια, στο άλλο και εξαιρετικά επικίνδυνο, που βλέπουμε να διαμορφώνεται σήμερα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ποιότητα των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προσφέρονται στους Έλληνες πολίτες, αλλά και για την επιτυχία εν τέλει του σχεδίου εξοικονόμησης δαπανών, που θέτει σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση. «Βλέπουμε σήμερα φαινόμενα να έρχεται ο ασθενής και να μην μπορεί να πληρώσει τη συμμετοχή του», υπογράμμισε. «Βλέπουμε τη φαρμακευτική δαπάνη», συνέχισε, «από 5,6 δις ευρώ που ήταν πριν από 4 χρόνια, να έχει πάει στα 2,3 δις και να οδεύει στα 2 δις ευρώ, την ώρα που οι συμμετοχές μας ανεβαίνουν. Οι ασθενείς λένε αυτό το φάρμακο δε θα το πάρω γιατί δε φτάνουν τα λεφτά μου. Τα κομπιουτεράκια των αρμοδίων υπουργών θα δουν στο μέλλον φαινόμενα, και ενώ θα περιμένουν εξοικονόμηση διότι πέφτει η δαπάνη, δεν θα τη βλέπουν. Τα νοσοκομεία από την άλλη μεριά εμφανίζουν αυξημένες δαπάνες γιατί τα εγκεφαλικά και τα καρδιαγγειακά προβλήματα θα αυξηθούν. Κι εκεί η δαπάνη είναι πολλαπλάσια από το φάρμακο για την πίεση ή για κάποιο άλλο νόσημα που κοστίζει 15 ή 20 ευρώ. Επομένως δεν πρέπει να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο άκρο και να στερηθούμε τα φάρμακα. Πρέπει ο ασθενής και ο Έλληνας πολίτης να έχει πρόσβαση στο φάρμακο, το οποίο όμως φάρμακο πρέπει να είναι κοστολογημένο ορθά».

«Οι δαπάνες για το φάρμακο και για την υγεία δεν μπορεί να εξαρτώνται μόνο από το ΑΕΠ»

Ο κ. Τσαπέκος εκδήλωσε επίσης την αντίθεσή του στη σύνδεση της φαρμακευτικής δαπάνης με την πορεία του ΑΕΠ, με προσδιορισμό του ποσοστού της στο 1%. «Αυτό σημαίνει ότι αν πέφτει το ΑΕΠ», παρατήρησε, «θα πέφτει κι η δαπάνη». «Μα είναι δυνατόν;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. «Οι δαπάνες για το φάρμακο και για την υγεία δεν μπορεί να εξαρτώνται μόνο από το ΑΕΠ», επισήμανε, «πρέπει να υπάρχει και έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, που να «μπαλώνει» τις ανάγκες που έχει ο κόσμος». «Όταν πάει κανείς στο νοσοκομείο», πρόσθεσε, «δεν μπορούν να του πουν ότι έχουμε λεφτά μέχρι εδώ για τις επεμβάσεις και για τις επόμενες δεν έχουμε».

«Άδικη η οριζόντια μείωση στα φάρμακα»

Μείζον θέμα των τελευταίων ημερών είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που σύμφωνα με το νέο νόμο θα είναι οριζόντια. Αυτό σημαίνει, κατά τον κ. Τσαπέκο, ότι «αδικούνται κάποια φάρμακα που ενδεχομένως να είναι ορθολογικά κοστολογημένα». «Με τη μείωση ο βιομήχανος δεν μπορεί να τα παράγει πλέον», εξήγησε, «και είτε θα τα αποσύρει είτε θα βγάζει λίγα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις φαρμάκων». Στον αντίποδα, «κάποια φάρμακα που είναι υπερτιμημένα από το παρελθόν», σημείωσε, «με την οριζόντια μείωση ωφελούνται, γιατί κρατάνε ένα ποσοστό νοσηρότητας από το παρελθόν». «Δε γίνεται με οριζόντιες μειώσεις φαρμακευτική περίθαλψη», ξεκαθάρισε, «αλλά πρέπει να κοστολογηθεί το κάθε φάρμακο χωριστά και πρέπει να έχει τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρώπη».

«Μας συμφέρει να αποδομίσουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία;»

Αναφερόμενος στις πολυσυζητημένες επιπτώσεις, που έχει η μείωση των τιμών των φαρμάκων στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ο κ. Τσαπέκος παρέπεμψε αρχικά στα στοιχεία μελέτης που έκανε το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία για κάθε 1.000 ευρώ που πουλάει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ανεβαίνει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2.350 ευρώ. «Μας συμφέρει λοιπόν να αποδομήσουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία;», αναρωτήθηκε, «μας συμφέρει να φέρνουμε φάρμακα απ’ έξω, από τρίτες χώρες, τα οποία με την υποδομή που υπάρχει εγώ αμφιβάλλω αν θα μπορούνε να ελεγχθούν κιόλας;». Κατά την αναφορά του αυτή, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψιν όλες τις παραμέτρους, προτού υλοποιήσει παρόμοιες αποφάσεις.

«Θέλουμε αναβαθμισμένα φαρμακεία για το καλό του κόσμου ή θέλουμε ευτελισμένες μονάδες υγείας για το κακό όλων μας;»

Τέλος, ο κ. Τσαπέκος έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο που πρέπει να έχει το φαρμακείο, ως φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας, και περιέγραψε το ζοφερό τοπίο υπό το οποίο επιτελεί το ρόλο του ο κλάδος σήμερα. «Πώς το θέλουμε το φαρμακείο στην Ελλάδα», αναρωτήθηκε, «το θέλουμε εμπορικό κατάστημα; Θέλουμε να το ευτελίσουμε κι άλλο; Θέλουμε φαρμακεία να υπάρχουν στα χωριά όπως υπάρχουν τώρα ή θέλουμε να κλείσουν τα φαρμακεία αυτά; Θέλουμε φαρμακεία στη γειτονιά ή θέλουμε να κλείσουν κι αυτά; Θέλουμε το φαρμακείο να είναι χώρος υγείας και παροχής υπηρεσιών και μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αν δεν υπάρχουν κάποια μίνιμουμ οικονομικά δεδομένα;». Όπως επισήμανε ήδη έχουν σφραγιστεί πολλές επιταγές φαρμακοποιών, λόγω του ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει υλοποιήσει την υποχρέωσή του από το νόμο να πληρώνει εντός δύο μηνών. «Αυτήν την ώρα ο μέσος όρος μιας συνταγής είναι 30 ευρώ», σημείωσε, «το κέρδος το δικό μας είναι μεικτό 4,5 ευρώ και μας μένει ένα καθαρό κέρδος περίπου στα 2 ευρώ». «Θέλουμε αναβαθμισμένα φαρμακεία για το καλό του κόσμου ή θέλουμε ευτελισμένες μονάδες υγείας για το κακό όλων μας;», αναρωτήθηκε κλείνοντας.

Τοποθετήσεις για γενόσημα, βρεφικά γάλατα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου, ειδική αναφορά έγινε στα γενόσημα από τον κ. Μουσταφά Σουλεϊμάν, αλλά και στα βρεφικά γάλατα και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που πέρασε η διάθεσή τους στα πολυκαταστήματα, από την κ. Γουλδέν Χουσεΐν Ογλου. Αναφορικά με τα γενόσημα η ανησυχία των φαρμακοποιών συνίσταται στο γεγονός ότι η αγορά θα «βομβαρδιστεί» από χιλιάδες σκευάσματα, σε μια εποχή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την ποιότητά τους είναι υποστελεχωμένοι. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα βρεφικά γάλατα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η μεταφορά της διάθεσής τους στα πολυκαταστήματα, αφενός προκαλεί προβλήματα στην επιβίωση των φαρμακείων, αφετέρου γεννά κινδύνους για την υπόλοιπη κοινωνία. Η κ. Χουσεΐν Ογλου τόνισε την ανάγκη αυτά να παραμείνουν στα φαρμακεία για λόγους ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται με επιστημονική προσέγγιση.

 

Κινητοποίηση των τοπικών φορέων για την ανάδειξη των αναγκών του νομού στον τομέα της υγείας

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε μια προσπάθεια ο Φαρμακευτικός Σύλλογος να ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης, θα πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα σειρά επαφών με θεσμικούς της περιοχής, για να ενημερώσει και να συζητήσει πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία. Η αρχή θα γίνει με συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού μας, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον περιφερειάρχη και με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη για την υγεία, όπου θα μπουν στο μικροσκόπιο οι υποδομές που υπάρχουν στον τόπο μας. Τέλος, θα επιδιωχθούν επαφές με τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο για τα θέματα υγείας, που θα προωθηθεί στην κυβέρνηση. Μετά από το κλείσιμο αυτού του κύκλου επαφών, πιθανόν όμως τον Φεβρουάριο που μας έρχεται, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος σκοπεύει να οργανώσει μια μεγάλη συνδιάσκεψη με όλους τους φορείς, πολιτικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς, του τόπου μας, ώστε να αναδειχθούν οι ανάγκες της υγείας και να σταλθεί ηχηρό μήνυμα προς την πολιτεία.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν στο νομό μας οι υποδομές υγείας, που υπάρχουν, αλλά και να αναβαθμιστούν», υπογράμμισε ο κ. Τσαπέκος. «Έχουμε όλοι συμφέρον από αυτό», επισήμανε, «και σαν πολίτες και σαν επαγγελματίες υγείας». «Να σταματήσει η αποδόμηση του Νοσοκομείου και του ΙΚΑ», συνέχισε, παρατηρώντας επίσης ότι «στα κέντρα υγείας και στα αγροτικά ιατρεία καμιά φορά παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε γιατρό και μια φορά το μήνα». «Είναι θλιβερό αυτό το γεγονός γιατί εκεί ζουν άνθρωποι, δε ζουν ζώα», σημείωσε κλείνοντας, «αλλά και ζώα να ήταν, θα έπρεπε να είχαν κτηνίατρο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.