Ασπιδα για την ψυχικη υγεια η διασυνδεση των φορεων της Περιφερειας ΑΜΘ

Ξεκίνησε η εβδομάδα ψυχικής υγείας και στη Ροδόπη

Η σημασία της διασύνδεσης των φορέων της ψυχικής υγείας σε όλη την Περιφέρεια, αλλά και της καλύτερης ενημέρωσης για τις ψυχικές διαταραχές, τονίστηκε κατά την έναρξη της 2ης εβδομάδας ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στην Π.Ε. Ροδόπης, το απόγευμα της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Η εβδομάδα ψυχικής υγείας συνεχίζεται με δράσεις τόσο στα σχολεία, όσο και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς της πόλης.

Μαγδαληνή Κατσικίδου: «Με το κλείσιμο της Εβδομάδας Ψυχικής υγείας, θα πρέπει να καθίσουμε και να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά για να προάγουμε την ψυχική υγεία στην κοινότητα»

Στις δυνατότητες που δίνει η διοργάνωση της εβδομάδας ψυχικής υγείας για την διασύνδεση των φορέων στο πλαίσιο του συντονισμού των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της, αναφέρθηκε η Δρ. Μαγδαληνή Κατσικίδου, Ψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, στο Ψυχιατρικό Τμήμα και Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ξάνθης.

Άλλωστε θεωρεί ότι η διασύνδεση των φορέων ψυχικής υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών και μέριμνας, είναι βασικό στοιχείο γατί θα δώσει τις δυνατότητες στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχολογικής και ψυχιατρικής υποστήριξης, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο ώστε να γνωρίζουν πού θα απευθυνθούν όταν θα χρειαστεί.

Επιπλέον μέσα από τη διασύνδεση, και μέσα από τις δράσεις που γίνονται, γίνεται κατανοητό στο ευρύτερο κοινό η σημασία της ψυχικής υγείας, που μέχρι τώρα μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό ότι είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική υγεία.

Μέσα από την διασύνδεση, μπορεί κάποιος να κατανοήσει ότι υπάρχουν δυνατότητες και για πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, και για να κατανοήσει τις θεραπείες που βασίζονται σε επιστημονικά αποτελέσματα, να αναγνωρίσει τους παράγοντες που μπορεί να προβλέψει μια ψυχική διαταραχή, και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Αυτή η διασύνδεση, τόνισε, χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση και ενημέρωση, ανθρώπους που κατανοούν την σημασία της, και ενώ είχε ξεκινήσει και παλιότερα, με την εβδομάδα ψυχικής υγείας, έχουν καθίσει όλοι οι φορείς μαζί στο τραπέζι, και πέρα από την διαμόρφωση του προγράμματος των συζητήσεων και των εκδηλώσεων, έθιξαν τι μπορούν να κάνουν από εδώ και πέρα όλοι μαζί.

«Με το κλείσιμο λοιπόν της Εβδομάδας Ψυχικής υγείας, θα πρέπει να καθίσουμε και να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά για να προάγουμε την ψυχική υγεία στην κοινότητα» σημείωσε, και πώς θα διασυνδεθούν. Άλλωστε υπάρχουν προγράμματα και δυνατότητες άμεσης παραπομπής σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά και η προθυμία να ξεκινήσουν πιο συγκεκριμένες δράσεις για συγκεκριμένες ομάδες, καθώς και μέσα στα σχολεία.

Αυτό που είναι βασικό είναι να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων, γιατί επίκεντρό τους είναι ο άνθρωπος. «Σίγουρα όλοι οι φορείς, όσο δουλέψουν πιο συλλογικά, και πιο εξειδικευμένα μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» σημείωσε, και ενώ όλοι οι φορείς έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν, καλό θα ήταν να μελετήσουν τους άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί ο καθένας, και ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητές τους, ώστε να δώσουν μια ειδική αποτελεσματική θεραπεία σε όσους το έχουν ανάγκη» τόνισε η κ. Κατσικίδου για να συμπληρώσει πως ο Δημόσιος φορέας είναι πολύ βασικός και ειδικά επειδή η περιοχή μας θεωρείται πως έχει κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες χρειάζεται να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες της, κάτι που θα μπορέσει να στηρίξει την Περιφέρειά μας γενικότερα.

Άλλωστε ακόμα, παρατήρησε, οι πολίτες δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν και πού να ρωτήσουν, για αυτό και η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση είναι τόσο σημαντική στα θέματα ψυχολογικής υγείας.

Γκάρο Εσαγιάν: «Οι ψυχικές διαταραχές είναι επί ίσοις όροις διαταραχές όπως οι σωματικές ασθένειες, και είναι θεραπεύσιμες»

Οι προσπάθειες για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αποστιγματισμό των ψυχικών διαταραχών είναι πάντα ευπρόσδεκτες, σημείωσε ο Δρ. Γκάρο Εσαγιάν, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ροδόπης «Ορφέας» σε συνεργασία με τον Ο.Κ.Α.Ν.Α.

Ο κ. Εσαγιάν επικέντρωσε την ομιλία του στις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών, δύο πολύ γνώριμες και οικίες ψυχικές διαταραχές, που βρίσκονται ανάμεσά μας, και μπορεί να έχουμε νοσήσει και εμείς από αυτές στην ζωή μας.

Μάλιστα έχουν σημαντικές επιπτώσεις, τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές, γι’ αυτό και θέλησε να αναδείξει την διάσταση τόσο της θεραπείας, όσο και της πρόληψης αυτών των διαταραχών, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν, και να αποφορτίσουμε την αλόγιστη δαπάνη χρήσης ψυχοφαρμάκων κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και συνθήκες αυτοθεραπείας, λόγω του ταμπού που συνεχίζει να έχει η ψυχική διαταραχή. «Οι ψυχικές διαταραχές είναι επί ίσοις όροις διαταραχές όπως οι σωματικές ασθένειες, και είναι θεραπεύσιμες, όπως και αυτές, αλλά χρειάζεται ενημέρωση για αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η γνώμη του πάντως είναι πως πιο επικίνδυνη από τις αγχώδεις διαταραχές, είναι η κατάθλιψη, γιατί το άγχος είναι «θορυβώδες» και δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα, όμως η κατάθλιψη, επειδή πολλές φορές εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα, υποδιαγιγνώσκεται ή δεν διαγιγνώσκεται καθόλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.