«Ας ανοιξουμε τις πορτες και τις καρδιες μας»

Επιστρέφει ο «Έρανος Αγάπης» της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

Τον καθιερωμένο «Έρανο Αγάπης» θα πραγματοποιήσει η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κατά τις προσεχείς ημέρες.  Ο Έρανος όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει καταφέρει να στηρίξει το κοινωνικό έργο της Μητρόπολής μας σε πλείστες εκφάνσεις του. Φέτος ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί στους οικισμούς την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και στην Κομοτηνή το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου.
 
Απευθυνόμενος στους πιστούς με Εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων καλεί να ανοίξουμε τις πόρτες μα προπάντων τις καρδιές μας και να συνδράμουμε τον Έρανο.

Αναλυτικά η Μητροπολιτική Εγκύκλιος:

«Αδελφοί μου αγαπητοί,
 
 Σε λίγες μέρες ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων∙ με τις ασθενείς πνευματικές μας δυνάμεις να ζήσουμε το γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως. Η Εκκλησία συγκλονιζομένη ζει το μεγαλείο της θεϊκής αποστολής της, βιώνει την οικουμενικότητά της όχι μόνον ως αγκάλιασμα της γης αλλά ως ένωση του ουρανού με την κτίση όλη, αντικρύζει τον Θεό «κλίναντα τους ουρανούς να κατέρχεται», να αντικαθιστά τη δικαιοσύνη του Νόμου με τον νόμο της Χάριτος και της Αγάπης. Αυτή η αίσθηση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο ξυπνά στις ψυχές μας το φιλότιμο να ανταλλάξουμε κι εμείς την αγάπη μεταξύ μας. Όπως λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, «Ει ούτως ο Θεός ηγάπησεν ημάς, και ημείς οφείλομεν αλλήλους αγαπάν» (Α  Ἰω. δ  11). Αυτός είναι και ο λόγος που τα Χριστούγεννα, μαζί με το ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου θεολογικό νόημά τους, κομίζουν και μεγάλο κοινωνικό μήνυμα· μαζί με τη δοξολογία μας προς τον Ενανθρωπήσαντα Κύριο, γεννούν στην ψυχή μας τα ευγενέστερα αισθήματα της προς τους αδελφούς μας αγάπης. Τέτοιες μέρες ξεχνούμε τα παράπονά μας και συμφιλιωνόμαστε με όσους μας έχουν πληγώσει, ξεχνούμε τον εαυτό μας και τις στενόκαρδες ανάγκες του και θυμούμαστε τους πάσχοντες και ενδεείς αδελφούς μας. Τέτοιες μέρες οι άγνωστοι και οι μακρινοί γίνονται πλησίον και συγγενείς. Τέτοιες μέρες που όλοι παίρνουμε το δώρο μας για να αγοράσουμε ό,τι μας λείπει, εμείς σκεπτόμαστε να προσφέρουμε από την αγάπη μας σε όλους αυτούς που τους λείπει.
 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εντός των ορίων της Μητροπόλεώς μας, θα διενεργηθεί ο, όπως εύστοχα ονομάζεται, «Έρανος της Αγάπης». Κατά την παράδοση της Αρχαίας Εκκλησίας θα γίνει η ετήσια «λογία» της αγάπης. Από τον περσινό έρανο, η Μητρόπολή μας αγκάλιασε γέροντες, χόρτασε με ενοριακά συσσίτια πεινασμένους, ενίσχυσε με χρηματικές προσφορές, τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης πολύτεκνες οικογένειες, φτωχούς και εγκαταλελειμμένους, κατέβαλε ενοίκια, εξασφάλισε ιατρο-φαρμακευτική κάλυψη σε ασθενείς, στήριξε άπορα παιδιά στις σπουδές τους, βοήθησε πλείστα όσα φιλανθρωπικά ιδρύματα, συλλόγους και σωματεία της περιοχής μας, συνέδραμε σε κοινωνικές και πνευματικές προσπάθειες των Ορθοδόξων ιεραποστολών, βρέθηκε στο πλευρό μαθητών, νέων ζευγαριών και ανέργων. Στην πραγματικότητα εμείς διαχειρισθήκαμε τη δική σας προσφορά και εμπιστοσύνη. Θα θέλαμε λοιπόν αφ’ ενός μεν να σας ευχαριστήσουμε, αφ’ ετέρου δε να προτρέψουμε όλους ανεξαιρέτως και φέτος σε φιλότιμη συνδρομή στη διακονία της αγάπης.
 
Καθορίσαμε ώστε ο Έρανος της Αγάπης να πραγματοποιηθεί εις μεν τις Ενορίες της υπαίθρου της Μητροπόλεώς μας την Κυριακή 15η Δεκεμβρίου, εις δε τις Ενορίες της πόλεως την 16η, 17η, 18η Δεκεμβρίου 2019. Τα συνεργεία των Ερανικών Επιτροπών των Ναών μας θα περιέλθουν κάθε γωνιά της Μητροπόλεώς μας.  Ας ανοίξουμε τις πόρτες και τις καρδιές μας, ας υποδεχθούμε με καλοσύνη τους διακονητές του εράνου της αγάπης μας, ας προσφέρουμε με αρχοντιά τη δωρεά μας. Ας αγκαλιάσουμε φιλάνθρωπα τα φετινά Χριστούγεννα όλους τους πεινασμένους και ξεχασμένους της Μητροπόλεώς μας. Ας μη διστάσουμε να δώσουμε απλόχερα, είτε από το περίσσευμα είτε και από το υστέρημά μας. Οι φτωχοί δεν τελειώνουν. Η αγάπη μπορεί να περισσεύει!
 
Εκ των προτέρων Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό που είσθε και για αυτό που προσφέρετε στην Τοπική μας Εκκλησία, όποτε σας ζητηθεί.
 Σας ευχόμασθε καλό υπόλοιπο της Τεσσαρακοστής, καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
 
Επί δε τούτοις διατελούμεν˙      
 
Μετ’ ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.