Αρση απαλλοτριωσης μετα απο 82 χρονια!

Μια ιδιαίτερα χρονοβόρα ιστορία απαλλοτρίωσης στην κεντρική πλατεία, φαίνεται να έφτασε στην κατάληξή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Την ουσιαστική άρση της απαλλοτρίωσης, μετά από 82 χρόνια, ιδιοκτησιών που βρίσκονται στην νότια πλευρά της πλατείας, μπροστά από την Καπναποθήκη, επιβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Πέμπτη 24 Μαρτίου, σε συνεδρίαση που έγινε ειδικά για αυτό το θέμα.

Οι ιδιοκτησίες αυτές βρίσκονταν σε χώρο που είχε κηρυχθεί σε απαλλοτρίωση με την τροποποίηση του Ρυμοτομικού το 1940, όμως ουδέποτε είχε καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση.

Στο μεσοδιάστημα έγιναν πολλές προσπάθειες από τους κληρονόμους των ιδιοκτησιών, να αποδεσμευτούν αυτές ώστε να μπορέσουν να γίνουν οικοδομήσιμες ή να αξιοποιηθούν διαφορετικά, χωρίς όμως αποτέλεσμα, φτάνοντας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποφάνθηκε υπέρ της αίτησής των ιδιοκτητών.

Στο μεταξύ ψηφίστηκε ο νόμος 4759/2020, που σε διάταξή του ορίζει σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, πως αν έχει παρέλθει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την επιβολή της απαλλοτρίωσης (15ετία), χωρίς να έχει γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων, τότε αίρεται αυτοδίκαια η απαλλοτρίωση, όπως και έγινε.

Με βάση τον νόμο, το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να προτείνει είτε την τροποποίηση του Ρυμοτομικού, για να καταστεί οικοδομήσιμη η ιδιοκτησία, ή να αποφασίσει, μόνο για μία φορά, την επανυποβολή της απαλλοτρίωσης, εάν κρίνει ότι υπάρχουν σοβαροί πολεοδομικοί λόγοι, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για την κάλυψή της.

Διάσταση απόψεων

Η υπόθεση έχει μεγάλο παρελθόν, και η κυριότερη διαφωνία κατά τη συνεδρίαση προέκυψε για το αν το Δημοτικό Συμβούλιο, με δεδομένη την απόφαση του ΕΔΑΔ, μπορούσε να προχωρήσει, αν το επιθυμούσε, σε επανυποβολή της απαλλοτρίωσης, με την πλευρά των ιδιοκτητών να τονίζει ότι δεν μπορεί.

Αντίθετα, σε παρέμβασή του ο δικηγόρος των ιδιοκτητών της Καπναποθήκης, που αν γκρεμιστούν οι ιδιοκτησίες θα αποκτήσει «πρόσωπο» στην πλατεία, υποστήριξε τόσο την δυνατότητα του Δήμου να επιβάλλει ξανά την απαλλοτρίωση, όσο και ζήτησε να υποβληθεί, επικαλούμενους τους αρχικούς ρυμοτομικούς λόγους για τους οποίους λήφθηκε αλλά και διατηρήθηκε η απόφαση.

Οι απόψεις διίσταντο και από τις διάφορες πλευρές του συμβουλίου, ενώ από την πλευρά των ιδιοκτητών των ιδιοκτησιών υπήρξαν αιχμές προς τους ιδιοκτήτες της Καπναποθήκης, τόσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, χωρίς να έχει γίνει προσπάθεια έστω διατήρησής της από το 1979 που την κατέχουν, όσο και τις απόπειρες να «βγουν» προς την πλατεία.

Τι αποφασίστηκε

Βέβαια η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία είχε ληφθεί πριν προωθηθεί το θέμα στο συμβούλιο, ήδη ήταν να γίνει η τροποποίηση του ρυμοτομικού, λόγω και της αδυναμίας του Δήμου να καλύψει το ποσό της απαλλοτρίωσης του χώρου.

Με αυτή την πρόταση συντάχθηκαν όλες οι παρούσες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο λόγω του οικονομικού, ενώ αρκετές πλευρές αναφέρθηκαν και στο ηθικό κομμάτι του ζητήματος, μιας και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε δέσμευση όλα αυτά τα χρόνια, για αυτό και τελικά το Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του Ρυμοτομικού, που θα καταστήσει ουσιαστικά οικοδομήσιμες τις ιδιοκτησίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.