Αρνητικος στον εμβολιασμο για γριπη χωρις συνταγογραφηση ο Κωνσταντινος Χαριτοπουλος

«Ο γιατρός πρέπει να κρίνει αν αυτός που έχει απέναντί του πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι»

Οι πρώτες μέρες του Νοέμβρη οι καλύτερες μέρες για εμβολιασμό για την γρίπη

Αρνητικά αντιμετωπίζει την χορήγηση του κλασικού εμβολίου για την γρίπη χωρίς συνταγογράφηση ο Πνευμονολόγος κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, θεωρώντας πως αποκλείονται οι γιατροί από μια ιατρική πράξη, μιας και ο γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει αν ο ασθενής, πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, εκθέτοντας παράλληλα τις οδηγίες για τις ομάδες που θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, που καλύτερο είναι να γίνει τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, ώστε η ανοσία να έχει επιτευχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν και έχουμε έξαρση της γρίπης, και να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, παρόλο που δεν έχει την νοσηρότητα που είχε, ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ, για αυτό και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να φροντίσουν να εμβολιαστούν.

Τον Νοέμβριο ο εμβολισμός για την γρίπη

ΠτΘ: κ.Χαριτόπουλε, έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά τα κρύα και βλέπουμε ότι υπάρχουν και οι πρώτες ασθένειες.

Κ.Χ.: Φέτος λοιπόν, όπως κάθε χρονιά, καλούμαστε να εμβολιαστούμε με το αντιγριπικό εμβόλιο οι άνω των 60 ετών, και από τους κάτω των 60, όσοι  έχουν  κάποιο  χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, ζαχαρώδη διαβήτη, κάποια άνοσα με ανεπάρκεια, άνθρωποι οι οποίοι ζούνε σε μονάδες ή οικήματα που ζουν πολλοί  άνθρωποι όπως γηροκομεία, στρατώνες κλπ, άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά κάτω των  δυο ετών.

Όλοι αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν γιατί η γρίπη μπορεί δυνητικά να γίνει σε κάποιους ανθρώπους πολύ βαριά και να  φτάσει σε σημείο να είναι απειλητική και για τη ζωή τους, ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες των ασθενών που είπαμε πιο  πριν. 

Η καλύτερη εποχή για εμβολιασμό είναι οι πρώτες μέρες του Νοέμβρη, γιατί περίπου το εμβόλιο της γρίπης για να δημιουργήσει αντισώματα χρειάζεται ένα διάστημα 20  ημερών,  και η γρίπη κάνει το peak της στην Ελλάδα τους μήνες Δεκέμβριο-Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Άρα λοιπόν κάνοντας τον εμβολιασμό μας στις αρχές του Νοέμβρη, είμαστε πιο καλά προστατευμένοι αυτούς τους μήνες. Σε περίπτωση που εμβολιαστούμε πιο  πριν, στις αρχές Οκτώβρη για παράδειγμα, αφήνουμε τον Μάρτιο να μην έχουμε καλή αντισωματική απάντηση στον ιό της γρίπης και σε μερικές περιπτώσεις, αν και δεν ξέρουμε τι θα γίνει εκ των προτέρων, υπάρχει και τον Μάρτη μια επιδημία γρίπης στην Ελλάδα  και τότε είμαστε απροστάτευτοι.

Αποκλείονται οι γιατροί από την ιατρική πράξη του εμβολιασμού για την γρίπη

ΠτΘ: Τελικά, γιατί είχαμε μια σύγχυση στις ανακοινώσεις του Υπουργείου, απαιτείται συνταγογράφηση ή όχι για το αντιγριπικό εμβόλιο;

Κ.Χ.: Φέτος έχουμε ακόμα ένα είδος αντιγριπικού εμβολίου, το λεγόμενο ενισχυμένο αντιγριπικό εμβόλιο. Κάνει καλύτερη αντισωματική απάντηση,  όπως έχει αποδειχθεί,  σε ανθρώπους που είναι πάνω  από 65 ετών, και  σε ανθρώπους που έχουν κάποια σοβαρή ανοσοανεπάρκεια.  Για αυτό το εμβόλιο θα χρειαστεί οπωσδήποτε ιατρική συνταγογράφηση. Για το άλλο εμβόλιο, αυτό που κάναμε μέχρι πέρυσι, δεν χρειάζεται ιατρική συνταγογράφηση.

Κατά τη δική μου γνώμη αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Ο γιατρός πρέπει να κρίνει αν αυτός που έχει απέναντί του, ο ασθενής, πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι. Μην ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός, ακόμα κι αυτός της γρίπης, είναι μια ιατρική πράξη που πιθανόν να έχει κάποιες παρενέργειες. Για παράδειγμα άνθρωποι που μπορεί να είναι αλλεργικοί στο αυγό, πρέπει να κάνουν ένα πολύ συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δεν αναπτύσσεται σε καλλιέργειες αυγού.  Άνθρωποι που μπορεί να είναι αλλεργικοί σε κάποιο έκδοχο από το εμβόλιο, μπορεί να κάνουν αλλεργική αντίδραση την ώρα που κάνουν το εμβόλιο. Είναι παρενέργειες που έχουν πολύ μικρά ποσοστά πιθανότητας να εκδηλωθούν, θα εκδηλωθούν όμως.

Δηλαδή, στους 100 χιλ.,  αν κάνει κάποιος εμβολιασμούς, ή στους 30 χιλ. στον νομό Ροδόπης που μπορεί να εμβολιαστούν, μπορεί 2 ή 3 άτομα να εμφανίσουν τέτοιες παρενέργειες. Αυτές θα πρέπει να αποφευχθούν μόνο μετά από ιατρική συνταγογράφηση, γιατί ο γιατρός είναι αυτός που ξέρει τον άρρωστο.

Μπαίνοντας σε ένα φαρμακείο και λέγοντας κάντε μου ένα αντιγριπικό  εμβόλιο,  δεν κατοχυρωνόμαστε ποτέ. Κατά τη γνώμη μου  οι  ίδιοι  οι φαρμακοποιοί δεν πρέπει να δέχονται αυτή τη διαδικασία.

ΠτΘ: Άρα κ.  Χαριτόπουλε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους.

Κ.Χ.: Όλοι έχουν κάποιον γιατρό που απευθύνονται. Σε αυτόν τον γιατρό που τους ξέρει, θα πρέπει να απευθυνθούν, αυτός κατά τη γνώμη  μου μπορεί να τους συνταγογραφήσει το φάρμακο, υπάρχουν  και γιατροί στον δημόσιο τομέα, όπως είναι στα Κέντρα Υγείας,  κλπ,  που μπορούν να τους συνταγογραφήσουν το εμβόλιο χωρίς αμοιβή, αν υπάρχει το θέμα της αμοιβής και έτσι μετά από ιατρική σύσταση να κάνουν όλοι το εμβόλιο.

Αυτή είναι η δική μας γνώμη,  δυστυχώς μετά από πιέσεις της  φαρμακοβιομηχανίας  βγαίνουν αυτές οι οδηγίες οι οποίες αποκλείουν τον γιατρό από μια ιατρική πράξη.

Υπάρχει ακόμα ο κορωνοϊός και στην Κομοτηνή

ΠτΘ: κ. Χαριτόπουλε βλέπουμε ότι και αυτός ο χειμώνας θα είναι ένας χειμώνας «συμβίωσης» της γρίπης ενδεχομένως και με τον κορωνοϊό που συνεχίζει να παραμένει στην καθημερινότητά μας.

Κ.Χ.: Ο κορωνοϊός υπάρχει, υπάρχει και στην πόλη μας. Δεν έχει  πάρα πολύ μεγάλη επίπτωση, δηλαδή  η συχνότητα και η νοσηρότητά του δεν είναι τόσο υψηλή, όμως υπάρχει.

Είμαστε ευχαριστημένοι σαν γιατροί και σαν ιατρική κοινότητα, ότι βλέπουμε ότι όλη η προηγούμενη προσπάθεια που κάναμε για να υπάρξει μια ανοσοποίηση στον κόσμο, έχει δημιουργήσει αυτό το φράγμα στον κορωνοϊό και δεν έχουμε αυτή την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Σίγουρα υπάρχει κορωνοϊός, σίγουρα θα υπάρχει και γρίπη. Η συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης δημιουργούν σε κάποιους ανθρώπους, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους και ευάλωτους, πιθανόν δύσκολες καταστάσεις, επικίνδυνες για τη ζωή τους.  Άρα αυτοί θα πρέπει να είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα πρέπει να εμβολιαστούν και για τη γρίπη, αλλά και με το καινούργιο εμβόλιο του κορωνοϊού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.