Αριστης ποιοτητας τα υδατα σε ολη τη Ροδοπη

Για ακόμα μια χρονιά η ποιότητα των νερών κολύμβησης είναι άριστη, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν το 2020

Ως ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηρίζονται και οι 7 παραλίες στη Ροδόπη στις οποίες έγιναν μετρήσεις μέσω του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 7 σημεία, δύο εντός του οικισμού Φαναρίου, στις ακτές που βρίσκονται κοντά στον λιμένα του οικισμού, στην παραλία της Αρωγής, στον παραλία της Μέσης, στον Ίμερο, στην παραλία των Προσκυνητών και στην παραλία του Πλατανίτη.

Υψηλής ποιότητας είναι τα νερά γενικότερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, με τις μετρήσεις τόσο σε Θάσο και Σαμοθράκη, όσο και σε Έβρο και Ξάνθη να είναι όλες στο υψηλότερο επίπεδο.

Μοναδική εξαίρεση η ΠΕ Καβάλας, όπου ενώ η ποιότητα των υδάτων σχεδόν σε όλες τις παραλίες είναι υψηλή, σε τρία σημεία δειγματοληψίας (Ραψάνη 1 και 2 και Καλαμίτσα) που βρίσκονται εντός της πόλης της Καβάλας, η ποιότητα των υδάτων χαρακτηρίζεται ως καλή.

Στην τρίτη θέση η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρώπης

Σε επίπεδο Ευρώπης η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Οι δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε 1.634 σημεία απέδειξαν ότι το 97,1% των υδάτων είναι εξαιρετικής ποιότητας. Στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται η Κύπρος και η Αυστρία (με σημεία κολύμβησης σε λίμνες), στις οποίες όμως εξετάστηκαν από έξι έως δεκαπέντε φορές λιγότερα σημεία. Τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες, σημείωσε η Πολωνία.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ανακοίνωσαν, όπως κάθε έτος, τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ε.Ε. και σε τρεις χώρες ακόμα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αλβανία και την Ελβετία για το 2020. Στην πρώτη θέση ήρθε η Κύπρος στην οποία μετρήθηκαν 112 σημεία κολύμβησης, στα οποία το 100% ήταν άριστης ποιότητας. Ακολουθεί η Αυστρία με 97,7% σε 261 σημεία, η Ελλάδα, η Μάλτα με 96,6% σε 87 σημεία και η Κροατία με 95,1% σε 935 σημεία.

Χαμηλές επιδόσεις

Αντίθετα τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. σημείωσε η Πολωνία μόλις με 22,1% και εκτός Ε.Ε. η Μεγάλη Βρετανία με 17,2%. Χαμηλές επιδόσεις είχαν και η Σλοβακία (56,3%), η Βουλγαρία (60,4%), η Λετονία (68,4%), η Ουγγαρία (69,7%), η Ρουμανία (70%) και η Ελβετία (72%).

Αναφορικά με τις μεγάλες σε έκταση χώρες, τις καλύτερες επιδόσεις είχε η Ισπανία (88,5% σε 2.239 σημεία) και ακολουθούν η Γερμανία (89,9% με 2.304 σημεία) και η Γαλλία (77,5% σε 3.328 σημεία, τα περισσότερα στην Ευρώπη).

Οσον αφορά την Ελλάδα, από τα 1.634 σημεία που εξετάστηκαν μόλις τρία ήταν σε λίμνες και τα υπόλοιπα σε ακτές. Το 97,1% κρίθηκε εξαιρετικής ποιότητας, το 2,1% καλής, ενώ σε καμία παραλία οι μετρήσεις δεν έδειξαν νερά επαρκούς ή κακής ποιότητας (ένα 0,9% παρέμεινε χωρίς επαρκή για κατάταξη στοιχεία).

 «Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παραμένει υψηλή και αυτό είναι ευχάριστη είδηση για τους Ευρωπαίους που θα κατευθυνθούν στις παραλίες και στις όχθες κολύμβησης αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε σχετικά ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας. «Η ποιότητα αυτή είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης, εδώ και πάνω από 40 χρόνια, καθώς επίσης και της σκληρής δουλειάς αφοσιωμένων επαγγελματιών και της συνεργασίας. Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση που εγκρίθηκε τον Μάιο, θα βοηθήσει να διατηρηθούν υγιή και ασφαλή τα ύδατά μας και καθαρές οι θάλασσες και τα ποτάμια μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.