Αριστης ποιοτητας τα νερα κολυμβησης σε ολη την ΑΜΘ

Άφοβα μπορούν να κολυμπούν οι επισκέπτες

Άφοβα μπορούν να κολυμπούν οι παραθεριστές και οι κάτοικοι στις παραλίες της Περιφέρειας ΑΜΘ, μιας και σύμφωνα με τις μετρήσεις στο Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας, η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη σε όλο το μήκος της.

Αυτό τόνισε ο εντεταλμένος περιφερειακός Σύμβουλος Αλιευτικής πολιτικής κ. Ανδρέας Καραγιώργης, που έχει στο χαρτοφυλάκιο του και το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας πως κάποια θέματα που υπήρξαν στις παραλίες εντός του αστικού ιστού της Καβάλας, δεν χρήζουν ανησυχίας.

Ειδικά στη Ροδόπη, οι μετρήσεις γίνονται σε 7 σημεία: δύο σημεία στο Φανάρι, ένα στην παραλία Αρωγής, ένα στην παραλία Μέσης, ένα στην παραλία Ιμέρου, ένα στην παραλία Προσκυνητών και ένα στον Πλατανίτη, όπου όλα χαρακτηρίζονται, εδώ και πολλά χρόνια, ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας.

Ο κ. Καραγιώργης τόνισε πως πριν από ένα χρόνο, όταν υπήρχε μεγάλη ανησυχία για το θέμα του υπερτροφισμού του πλαγκτόν που παρατηρήθηκε πρώτα στη θάλασσα του Μαρμαρά αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε και προς την περιοχή μας, γινόταν, με εντολή του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, επιπλέον έλεγχοι για τα ύδατα περίπου μια φορά το μήνα.

Παρόλο που δεν προέκυψαν προβλήματα, συνεχίστηκαν οι έλεγχοι, που μάλιστα γινόταν κάθε 15 ημέρες, και έτσι έχουν πλέον πλήρη εικόνα της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Στα δύο χρόνια που ο κ. Καραγιώργης παρακολουθεί το θέμα, μιας και η τοξικότητα μπορεί να επηρέαζε και την αλιεία, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα, ούτε στον τουριστικό τομέα, και σίγουρα δεν υπάρχει κάτι που θα οδηγήσει σε απαγόρευση κολύμβησης.

Χωρίς ανησυχία για την Καβάλα

Όσο για το θέμα που ανέκυψε στην Καβάλα, όπου πέρα από τα πάγια σημεία (λιμάνια, ναυπηγεία διυλιστήρια) ανακοινώθηκε σύσταση για αποφυγή κολύμβησης, για προληπτικούς λόγους, στα θαλάσσια νερά στην περιοχή του Καρνάγιου, ο κ. Καραγιώργης τόνισε πως έγινε καθαρά προληπτικά, μιας και οι μετρήσεις ήταν πάντα κάτω από το όριο.

Όταν όμως φαίνεται να πλησιάζουν οι μετρήσεις προς το όριο, τότε ενημερώνουν το κοινό, ώστε να έχουν το νου τους, και θεωρεί πως στον επόμενο έλεγχο θα έχουν επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.

«Ο κόσμος μπορεί να κολυμπήσει κανονικά» διαβεβαίωσε ο ίδιος προσθέτοντας πως, «ευτυχώς δεν έχουμε αναφορές για μεγάλο αριθμό μωβ μεδουσών προς το παρόν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.