Αρχισαν οι διερευνητικες επαφες για την κατασκευη του αιολικου παρκου στο Δημο Κομοτηνης

Άνθρωποι της εταιρείας ξεκίνησαν να αναζητούν τους χώρους για την τοποθέτηση Ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή Γρατινής και Ροδίτη

Επαφές με το Δήμο Κομοτηνής, καθώς και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του που επηρεάζονται, για το θέμα της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών για το μεγάλο αιολικό πάρκο στην περιοχή Κάλχα – Γρατινής – Ροδίτη – Αράτου, έχουν ξεκινήσει οι υπεύθυνοι της εταιρείας κατασκευής του.

Αυτό σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, απαντώντας σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Γιώργου Λουτατίδη για το θέμα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γκαράνης, ο Δήμος δεν ενημερώθηκε ποτέ για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το οποίο αφορά τρείς Δήμους (Κομοτηνής, Μαρωνείας Σαπών και Αρριανών), για το οποίο, να υπενθυμίσουμε, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά η Περιφέρεια ΑΜΘ, με την εταιρεία να έρχεται στο Δήμο κατόπιν.

Έτσι ήρθαν σε επαφή με τη διοίκηση του Δήμου, αλλά και με τους προέδρους των κοινοτήτων, με τα σημεία που αναμένεται να γίνει εγκατάσταση να είναι η περιοχή της Γρατινής, των Σιδεράδων, του Στυλάριου, του Ανθοχωρίου και του Θρυλορίου.

Η μικρότερη απόσταση από οικισμό, σημείωσε, αφορά τον οικισμό του Στυλαρίου που ανέρχεται σε περίπου 1 χιλιόμετρο, ενώ τώρα η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με τους οικισμούς αλλά και τους ιδιοκτήτες, για το ακριβές σημείο εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο κ. Γκαράνης, πως δεν μπορούμε με ακρίβεια να πούμε πόσες ανεμογεννήτριες θα γίνουν, και τι ανταποδοτικά θα έχει ο Δήμος, αλλά και πώς επηρεάζει τους οικισμούς.

Επειδή πρόκειται για κατά βάση πεδινή περιοχή, ο Δήμαρχος εκτίμησε πως δεν θα δούμε μεγάλες αλλαγές με τα έργα προσπέλασης. Όσο για τα ανταποδοτικά, επειδή μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει άλλη εγκατάσταση αιολικών στη γεωγραφική επικράτεια του Δήμου, δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα. Είναι δεδομένο όμως ότι ο Δήμος Αρριανών μέχρι και σήμερα έχει σημαντικά έσοδα από αυτές.

Περιμένουν τη μελέτη για την ενεργειακή κοινότητα

Ο κ. Γκαράνης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Δημήτρη Καρασταύρου, έκανε αναφορά στο θέμα της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας, μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής, της ΔΕΥΑΚ και των σφαγείων, το οποίο επίσης έθιξε ο κ. Λουτατίδης, που ζήτησε να μάθει πότε θα προχωρήσει, και αν θα μπορεί ο Δήμος να κάνει μια μέτρηση κάθε χρόνο της ενεργειακής κατανάλωσής του ώστε να φαίνεται τι πρόοδο κάνει στο ζήτημα της εξοικονόμησης.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως η μελέτη που έχει προκηρύξει ο Δήμος, θα δείξει πως μπορεί να δημιουργηθεί η ενεργειακή κοινότητα, και τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η εξοικονόμηση. Για αυτό το σκοπό θα μετρηθεί ακριβώς η ενεργειακή κατανάλωση του Δήμου και των επιχειρήσεων, και θα κατατεθούν προτάσεις, μεταξύ  των οποίων είναι και η χρήση ΑΠΕ για το net metering.

Παράλληλα ο Δήμος ήδη προχωρά με ιδία μέσα στην μείωση της κατανάλωσης, αυξάνοντας το ρυθμό αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων με LED. Ήδη το 15-20% των λαμπτήρων στο Δήμο είναι LED και συνεχίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, ενώ προωθείται και η εξοικονόμηση ενέργειας στην ΔΕΥΑΚ μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Ελπίδα τους είναι πως με την εξοικονόμηση που θα προέλθει από την ενεργειακή κοινότητα, θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, όσο αφορά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.