Αποτιμηση του σχολικου προγραμματος θεραπευτικης ιππασιας στο Ειδικο Δημοτικο Σχολειο Κομοτηνης

Απόλαυσαν το πρόγραμμα οι μαθητές και θα ήθελαν να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά

Σε μία αποτίμηση του σχολικού προγράμματος θεραπευτικής ιππασίας που πραγματοποίησε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά προχώρησε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η Φυσικοθεραπεύτρια του Σχολείου κ. Χριστίνα Κούτρα, ενώ συμμετείχαν επίσης η Λογοθεραπεύτρια κ. Βιργινία Βαϊτσούδη, η Εργοθεραπεύτρια κ. Σταμούλα Μουρελάτου, η Ειδική παιδαγωγός Ομέρ Χασάν Αϊσέ και η ειδική παιδαγωγός κ. Μαριάνα Πεϊχαμπέρη. Συλλογικά στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 28 μαθητές και μαθήτριες.

Σκοπός του καινοτόμου προγράμματός ήταν οι μαθητές να εξοικειωθούν με τα άλογα ως μέσο θεραπείας και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, την κινητική τους οργάνωση και την επικοινωνία.

Το πρόγραμμα υλοποιούταν κάθε Πέμπτη την τρίτη ώρα του ωρολογίου προγράμματος. Κάθε φορά συμμετείχε ένα σχολικό τμήμα με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο σε κάθε συνάντηση πραγματοποιούνταν παρουσίαση σε μορφή power point αλόγων για την εξοικείωση των μαθητών με τα άλογα και για μία πρώτη επαφή. Ταυτόχρονα ολοκληρώνονταν πληθώρα ευχάριστων και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων.

Ακολούθως και κυρίως μεταξύ των μηνών Απριλίου – Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 5 προγραμματισμένες επισκέψεις σε φάρμα αλόγων. Η ιδιοκτήτρια και εκπαιδεύτρια των αλόγων παραχώρησε δύο άλογα, τη Νεφέλη και τον Οδυσσέα, για την υλοποίηση του προγράμματος.

Όλοι οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να «συναναστραφούν» με τα άλογα, να τα ταΐσουν, να παίξουν μαζί τους, να τους κάνουν βόλτα κρατώντας τα από το σχοινί τους, να τα καλλωπίσουν πραγματοποιώντας τα βασικά βήματα της ιπποκομίας και χρησιμοποιώντας το βαλιτσάκι με τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να τα βουρτσίσουν, χτενίσουν, καθαρίσουν και φροντίσουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι μαθητές ακόμη και αυτοί που αρχικά παρουσίαζαν δισταγμό στο πλησίασμα των αλόγων εξοικειώθηκαν με μεγάλη ευκολία, διασκέδασαν, ένιωσαν και έπαιξαν με τα άλογα αποκομίζοντας τεράστια θεραπευτικά οφέλη.

Όλοι οι μαθητές φάνηκε να απόλαυσαν το πρόγραμμα και θα ήθελαν να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.