Αποσυρθηκε «για διορθωση της μελετης» το αιτημα εγκαταστασης αιολικου σταθμου στην κοιλαδα Κομψατου

Για μικρή νίκη κάνει λόγο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Το αίτημα αδειοδότησης αιολικού πάρκου στη θέση «ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ», στην κοιλάδα Κομψάτου, απέσυρε η εταιρεία «με σκοπό την επικαιροποίηση και διόρθωση της μελέτης με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης», όπως αποκαλύπτει σε ανάρτησή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η εν λόγω αίτηση είχε συγκεντρώσει τις αντιδράσεις πληθώρας περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων εξαιτίας της εγκύτητας εγκατάστασης σε περιοχή πολύ κοντά στις θέσεις αναπαραγωγής του Ασπροπάρη και του είδους Ορνίου της περιοχής. 

Κάνοντας λόγο για «μια μικρή νίκη για τους γύπες και τη φύση του Κομψάτου!» η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει αναλυτικά στην ανάρτησή της: 

«H εταιρεία που φιλοδοξούσε να κατασκευάσει τον Αιολικό Σταθμό “ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ” σε απόσταση αναπνοής από τις θέσεις αναπαραγωγής του Ασπροπάρη και του Όρνιου στην Κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου στη Θράκη, υποχρεώθηκε σε στρατηγική (sic) υποχώρηση.

Με ορατό κίνδυνο να απορριφθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) μετά από τις πλήρως τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στη δημόσια διαβούλευση από το WWF Greece (που κυρίως δραστηριοποιείται ερευνητικά στην περιοχή) και την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, καθώς και την επακόλουθη “βροχή” από αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η εταιρεία απέσυρε το αίτημα αδειοδότησης του ΑΣΠΗΕ «με σκοπό την επικαιροποίηση και διόρθωση της μελέτης με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης».

Αν και υπήρχαν πράγματι ελλείψεις στην εν λόγω ΜΠΕ, το γεγονός πως η ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των εξαιρετικά απειλούμενων αυτών ειδών δεν «διορθώνεται»: ας το πάρουν απόφαση επιτέλους οι εταιρείες ότι οι ανεμογεννήτριες δεν γίνεται να μπαίνουν παντού, ιδίως σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, μόνο και μόνο επειδή το επιτρέπει ένα Χωροταξικό Σχέδιο καταργημένο στη συνείδηση όλων και σταδιακά και στην πράξη, που το κρατούν στη ζωή οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην αναθεώρησή του.

Όσον αφορά τα Όρνια ειδικότερα, είναι η δεύτερη σημαντική επιτυχία για τη διατήρηση των κρίσιμων βιοτόπων τους που καταγράφεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά την οριστική απόρριψη της εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών στη Νιάλα Αγράφων. 

Ας ελπίσουμε ότι αυτό σημαίνει ότι εμπεδώνεται σε όλο και περισσότερο κόσμο αυτό που θα έπρεπε να είναι εξαρχής προφανές: ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς σεβασμό στη βιοποικιλότητα.

Δείτε το ιστορικό των τεκμηριωμένων παρεμβάσεων στην εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στην Κοιλάδα του Κομψάτου εδώ: 

https://www.facebook.com/BirdlifeGreece/posts/10159571951873482

Βρείτε όσα θέλετε μάθετε για τα «αιολικά πάρκα» στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 εδώ: https://www.ornithologiki.gr/…/yliko…/149-natura-2000

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.