Αποσυρεται φαρμακο για την παχυσαρκια

Την απόσυρση ενός από τα πλέον γνωστά φάρμακα που χρησιμοποιείται για την απώλεια σωματικού βάρους σε ασθενείς που χαρακτηρίζονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αποφάσισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

 

Την απόσυρση του φαρμάκου ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έπειτα από την ολοκλήρωση μελέτης που παρακολούθησε 10.000 ασθενείς για διάστημα έως και έξι ετών. Η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού έκρινε ότι ο κίνδυνος υπερβαίνει τα οφέλη.

Όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «ανεστάλη η άδεια κυκλοφορίας όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν την ουσία σιβουτραμίνη, αποσύρεται το φάρμακο Reductil της εταιρείας ΑΜΠΟΤ η οποία απέστειλε έγγραφο με το οποίο ζητά να συγκεντρώσουμε και να αποστείλουμε πίσω τα αποθέματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σκεύασμα». Στο εξής, οι ιατροί δεν θα πρέπει να συνταγογραφούν και οι φαρμακοποιοί πρέπει να πάψουν να διαθέτουν το φάρμακο. «Μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα, αν και ακόμη δεν μας έχει διευκρινιστεί, όποιοι ασθενείς έχουν στο σπίτι τους χρησιμοποιημένα κουτιά να τα επιστρέψουν πίσω. Το πώς θα επιστραφούν θα βρεθεί τρόπος, πάντως θα πρέπει να επιστρέψουμε το φάρμακο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου».

 

Το φάρμακο χορηγούνταν σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους «επειδή όμως απεδείχθη ότι τα οφέλη που είχε δεν υπερτερούσαν των κινδύνων που επέφερε στον οργανισμό των ασθενών, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αποσύρεται. Στατιστικά, βάσει έρευνας σε δείγμα 9800 παχύσαρκων ατόμων με καρδιολογικά προβλήματα οι οποίοι έπαιρναν το φάρμακο επί έξι χρόνια αποδείχθηκε ότι ανέβηκαν οι κίνδυνοι εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής κατά 16%. Το ποσοστό είναι μεγάλο και για αυτό θεώρησαν ότι πρέπει να αποσυρθεί. Είναι φάρμακο που για πολύ κόσμο που θέλει να χάσει κιλά είναι γνωστό. Βέβαια δεν είναι φάρμακο που μπορεί να το βρει κανείς σε κάθε σπίτι. Για παράδειγμα από το φαρμακείο το δικό μου δίνονται τρία περίπου κουτιά το μήνα.

 

Οι ασθενείς μπορούν να διακόψουν τη λήψη του φαρμάκου και να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για εναλλακτικά μέτρα αδυνατίσματος, ξεκινώντας από τη δίαιτα και την άσκηση. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα αλλά αυτό είναι θέμα γιατρού».

• Αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών

Μετάθεση των κινητοποιήσεων μέχρι τα τέλη του ερχόμενου μήνα, αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μετά την συνάντηση που είχε το προεδρείο του, με την Υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία εξέφρασε την πρόθεση της να εξοφληθούν συνταγές άλλων δύο μηνών, τον Φεβρουάριο.

 

Ο Π.Φ.Σ. με εγκύκλιό του ζήτησε από τους φαρμακοποιούς στους 54 συλλόγους της χώρας, την μετάθεση της αναστολής της επί πίστωση χορήγησης φαρμάκων, την 1η Μαρτίου.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Τσαπέκος οι φαρμακοποιοί «ανέστειλαν τις γενικές συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και την διακοπή χορήγησης φαρμάκων που είχε εξαγγελθεί για την 1η Φλεβάρη, μεταφέροντάς τα ένα μήνα αργότερα. Η απόφαση πάρθηκε λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και γενικότερα με την όλη κατάσταση της χώρας αλλά και επειδή είδαμε ότι υπάρχει διάθεση από τον ΟΠΑΔ να καλύψει δύο μήνες χρεωστούμενων για το καλοκαίρι και υπήρξε η υπόσχεση ότι θα καλυφθούν άλλοι δύο μήνες μέσα στο Φεβρουάριο. Κρίναμε και εμείς ότι δεν είναι σωστό να ξεκινήσουμε την απεργιακή κινητοποίηση και να την αναβάλλουμε για αργότερα».


Άννα Πατρωνίδου
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.