Απονομη του τιτλου του «Δικαιου των Εθνων» στους Δημητριο και Βασιλικη Κιακιδη

Για τον ρόλο τους στη σωτηρία της Ντόνα Ρόντριγκ κατά την διάρκεια του ολοκαυτώματος

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή με την συμμετοχή των απογόνων τους

Η απονομή του τίτλου του «Δικαίου των Εθνών» στους Δημήτριο και Βασιλική Κιακίδη, για τον ρόλο τους στη σωτηρία της Ντόνα Ρόντριγκ κατά την διάρκεια του ολοκαυτώματος, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου, σε κλειστή τελετή για το κοινό, στον εσωτερικό χώρο της Τσανάκλειου, από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη και τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Γιόσι Αμράνι.

Ο «Δίκαιος των Εθνών» είναι τιμητικός τίτλος που απονέμεται από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος, εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ, σε μη Εβραίους, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν τις ζωές Εβραίων.

Στην τελετή, αναμένεται να παρευρεθούν οι απόγονοι των αείμνηστων Δημητρίου και Βασιλικής Κιακίδη, για να δεχτούν την τιμή αυτή στον τόπο καταγωγής των προγόνων τους.

Σύμφωνα με την κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο Δημήτριος Κιακίδης ήταν γιατρός στην Κομοτηνή με δική του κλινική, όμως την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής, λόγω της σκληρότητάς της, έφυγε στην Κατερίνη, όπου άνοιξε την κλινική του.

Στην Θεσσαλονίκη όμως, συνάντησε την Ντόνα Ροντρίγκ, νοσοκόμα σε κλινική της Κομοτηνής, που ήταν και νταντά των παιδιών του, η οποία είχε φύγει και αυτή λόγω της Βουλγαρικής κατοχής.

Ο γιατρός, έχοντας πληροφορίες πως οι Γερμανοί θα συγκέντρωναν τους Εβραίους, με δική του πρωτοβουλία έβγαλε ψεύτικα χαρτιά σε αυτή ως χριστιανή, και την έστειλε σε γνωστούς του σε ένα ορεινό χωριό, και έτσι διασώθηκε από το Ολοκαύτωμα.

Η πρεσβεία του Ισραήλ θέλησε να τιμήσει αυτή την προσπάθεια του ζεύγους, και παρά το γεγονός ότι οι απόγονοί τους δεν ζουν πια εδώ, τα παιδιά του Δημητρίου και της Βασιλικής Κιακίδη είχαν εκφράσει την επιθυμία η τελετή να γίνει στην Κομοτηνή, τον τόπο καταγωγής τους.

Να σημειωθεί πως στην τελετή αναμένεται να παρευρεθούν τα εγγόνια της οικογένειας Κιακίδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.