Απολυτη αναγκη η εκπαιδευση των πολιτων στη Βασικη υποστηριξη ζωης

Εκδήλωση για την Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και την χρήση Εξωτερικού Απινιδωτή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Η ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών, ώστε να ανταποκρίνονται σε περιστατικά που χρήζουν άμεσης βοήθειας αναδείχθηκε κατά την εκδήλωση  ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με θέμα «Βασική υποστήριξη Ζωής  – Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) εκτός νοσοκομείου» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 4 Ιουλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Μέσα από αυτή, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του κάθε πολίτη σε συνδυασμό με ένα επαρκές δίκτυο Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών που θα συμβάλει τα μέγιστα στην προσφορά επείγουσας βοήθειας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Ιωάννης Κυριαζής, που τόνισε τη σημασία του θέματος για το σύνολο της κοινωνίας. Επισημάνθηκε επίσης ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόκτηση της δεξιότητας πρώτων βοηθειών στην εκπαιδευτική και αθλητική κοινότητα καθώς και στους χώρους εργασίας

Η σημασία της άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών

Πρώτος ομιλητής ήταν ο  κ. Πρόδρομος Μπαμπαγεωργάκας, Καρδιολόγος στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο  «Αντιμετώπιση Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής εκτός νοσοκομείου με την εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΑ) και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ)»  περιέγραψε με απλούς όρους  τι σημαίνει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, έδωσε βασικά στατιστικά μεγέθη και επεσήμανε τη σημασία της άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών.

Εκπαίδευση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, μίλησε για την δράση των εθελοντών του Σώματος, που προσφέρουν εκπαίδευση πολιτών σε βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών, επεμβαίνουν σε αποστολές  αντιμετώπισης  καταστροφών,  προσφέρουν υγειονομική κάλυψη σε  πάσης  φύσεως  αθλητικούς  αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Ιμανιμίδης στην ομιλία του με τίτλο  «Η Σημασία του δικτύου Απινιδωτών και της εκπαίδευσης σε βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΑ) και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ)», περιέγραψε αρχικά το νομικό πλαίσιο της προσφοράς βοήθειας, πόσο απλό είναι να αποκτήσει ένας πολίτης τη δεξιότητα της Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησής (ΚΑΑ) και της χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και παρουσίασε το δίκτυο των απινιδωτών στην πόλη της Κομοτηνής. Επίσης επεσήμανε ότι το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη της Κομοτηνής είναι διαθέσιμο για ενημέρωση σε όποιον πολίτη το επιθυμεί.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι διατύπωσαν αρκετές ερωτήσεις για το θέμα της εκδήλωσης, ενώ έμφαση δόθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών, ώστε να ανταποκρίνονται σε περιστατικά που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.