Απολογισμος του 2011 απο τη διοικηση του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου για τα ζητήματα, που αφορούν το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο παρέθεσε χθες ο διοικητής του, κ. Ηρακλής Χατζηνεστωρος. Μεταξύ των θεμάτων τα οποία αναφέρθηκαν ήταν η αξιολόγηση του Νοσοκομείου από το Υπουργείο Υγείας και η πορεία της διαχείρισης των οικονομικών του, η λειτουργία του Παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ, η πορεία του έργου του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, καθώς επίσης και το πολυσυζητημένο ζήτημα με τη λειτουργία του Γραφείου Συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Υπουργείου Υγείας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, βάσει των στοιχείων του ισολογισμού που αποστέλλονται κάθε μήνα, στον πίνακα της επίτευξης στόχου διπλογραφικού συστήματος, που παρουσίασε ο κ. Χατζηνέστωρος, δεν υπάρχει καμία παρατήρηση για το Νοσοκομείο Κομοτηνής, εν αντιθέσει με πολλά άλλα που έχουν ελλείψεις. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο», υπογράμμισε ο διοικητής και προχώρησε σε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου, που το 2009 ήταν 4.350.000 ευρώ και το 2010 είχαν μειωθεί στα 4.069.000 ευρώ, το 2011 συρρικνώθηκαν στα 2.845.000 ευρώ, μια μείωση που ανέρχεται στο 35% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση αφορά όλες τις δαπάνες του Νοσοκομείου, εκτός από την κατηγορία των καυσίμων, λόγω της αύξησης της τιμής τους σε όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά στα έσοδα, ανάμεσα στο 2009 και στο 2010 μειώθηκαν κατά 23%, ενώ κατά το 2010-2011 αυξήθηκαν κατά 80%. Συνολικά η αύξηση κυμάνθηκε στο 39%, παρόλο που, όπως επισήμανε ο κ. Χατζηνέστωρος, κατά το επίμαχο διάστημα στις παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στις εισαγωγές ασθενών κατά 30% και κατά 12% στους ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων.

Τα θετικά αυτά στοιχεία του απολογισμού προκύπτουν, σύμφωνα με τον κ. Χατζηνέστωρος, από το γεγονός ότι «γίνεται εξορθολογισμός των δαπανών». «Αγοράζουμε πιο φθηνά, γεγονός που επιτεύχθηκε με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, αλλά και ζητώντας προσφορές από τις εταιρείες κάτι που γίνεται ακόμη και σήμερα», υπογράμμισε. «Στο θέμα της διαχείρισης της φαρμακευτικής δαπάνης», όπως σημείωσε, «είχαν αντιδράσει οι πολυεθνικές εταιρείες, όμως τελικά έδωσαν και αυτές τις προσφορές τους». Επιπλέον, επισήμανε πως σε ό,τι αφορά στις εντυπώσεις του κόσμου από την εξυπηρέτηση του νοσοκομείου, «πήραμε βαθμολογία «καλά», την ώρα που όμορα νοσοκομεία ή νοσοκομεία «θρύλοι» πήραν βαθμολογία σχεδόν καλά, κάτι που αναφέρθηκε στη συνέλευση των διοικητών. Κανένα νοσοκομείο δεν πήρε άριστα».

Την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου η έναρξη λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ

Για το ζήτημα της λειτουργίας του Παραρτήματος ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο, παρά την καθυστέρηση, που έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ο κ. Χατζηνέστωρος διαβεβαίωσε πως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ή το αργότερα τη δεύτερη ο ΟΚΑΝΑ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Κομοτηνή. Κι αυτό γιατί εγκρίθηκε πλέον η κάτοψη του χώρου από τα κεντρικά του ΟΚΑΝΑ, κάτι στο οποίο οφειλόταν και η καθυστέρηση των τελευταίων εβδομάδων. Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο, ξεκινούν κανονικά οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου, με σκοπό να ολοκληρωθεί και το τελευταίο στάδιο πλέον του έργου.

Ξεπερνώνται τα εμπόδια για το Νέο Νοσοκομείο

Για το Νέο Νοσοκομείο, ο κ. Χατζηνέστωρος γνωστοποίησε ότι είχε την Παρασκευή συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑΝΟΜ, μιας και τελειώνει πλέον η προθεσμία για τις ενστάσεις επί των τεχνικών προδιαγραφών των εταιρειών που δήλωσαν ενδιαφέρον και κατέθεσαν φάκελο σχετικά με την πρόσληψη συμβούλου για την τροποποίηση της μελέτης. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί ένσταση και αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, θα ξεκινήσει η διαδικασία των οικονομικών προσφορών. Βάσει των παραπάνω, ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στο Φεβρουάριο ή το αργότερο το Μάρτιο θα προκύψει σύμβουλος για την τροποποίηση της μελέτης.

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών του παλιού Νοσοκομείου, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου

Για όσο διάστημα, βέβαια, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηνέστωρος, «δεν πέσαμε στην παγίδα να περιμένουμε πότε θα γίνει», αλλά καταβλήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για να βελτιωθούν οι υπάρχουσες υποδομές του παλιού Νοσοκομείου. Ιδιαίτερα ανταποδοτικά χαρακτήρισε τα καινούργια ΤΕΠ, οι θυρίδες των οποίων συνέλεξαν 160.000 ευρώ. Παράλληλα, η μαιευτική ανακαινίστηκε εκ βάθρων και σε λίγο θα μπει ηλεκτρονική πόρτα, όπως έγινε στις υπόλοιπες κλινικές, ενώ παρόμοια τακτική ακολουθήθηκε για τα δωμάτια εφημερίας των γιατρών, προκειμένου να έχουμε το δικαίωμα, όπως σημείωσε ο διοικητής, να ζητάμε να μένουν οι γιατροί στο νοσοκομείο. Επίσης η νεφρολογική κλινική ετοιμάζεται και είναι έτοιμη κατά 95%, με τους νεφροπαθείς να μπορούν να έχουν τα δικά τους δωμάτια, με τουαλέτα σε καθένα από αυτά. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις με τον πρωταρχικό στόχο της διοίκησης, όμως, να παραμένει η ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

Αναμένεται υπογραφή του ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου

Όπως αναγνώρισε ο κ. Χατζηνέστωρος, το συγκεκριμένο έργο έχει καθυστερήσει, παρόλο που έχει εγκριθεί από τον Υπουργό Υγείας περιμένουμε. Απομένει ωστόσο να βάλει την υπογραφή του και ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ, ώστε να γίνει η σύνδεση με το φυσικό αέριο, να αλλάξουν τα κουφώματα και να θωρακιστεί το κέλυφος.

850.000 ευρώ από το INTERREG για σύγχρονο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό

Στον αντίποδα, ένας άλλος βασικός στόχος της διοίκησης, που ήταν η συμμετοχή της στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG, έχει ήδη υλοποιηθεί. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει χρήματα στο Νοσοκομείο για αγορά μηχανημάτων 850.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, μιας και ήδη πριν από δύο ημέρες υπογράφτηκαν τα συμβόλαια από το διοικητή. «Αποτελεί μια ιδιαίτερη αναβάθμιση στον ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό, διότι θα αγορασθούν καινούργια ψηφιακά μηχανήματα», τόνισε ο κ. Χατζηνέστωρος.

Έγινε παράδειγμα προς μίμηση το Γραφείο Συνταγογράφησης

Αναφερόμενος στη λειτουργία του Γραφείου Συνταγογράφησης, ο διοικητής του Νοσοκομείο επισήμανε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση στην Αθήνα, στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και σε άλλους διοικητές Νοσοκομείων της χώρας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας με όσο γίνεται ποιοτικότερους όρους», υπογράμμισε. «Ξεπεράσαμε το θέμα ποσότητα», προσέθεσε, «και πρέπει να οδηγηθούμε προς την ποιότητα. Αυτό που είχε παρατηρηθεί στα γραφεία των εξωτερικών ιατρείων, να συνωστίζεται ο κόσμος για τρεις και τέσσερις ώρες, προκειμένου να επαναλάβει την συνταγή του και να δημιουργείται αυτή η κατάσταση, δημιουργήσαμε ένα γραφείο, όπου μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν και να επαναλαμβάνουν οι γιατροί τους τη συνταγή του μήνα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αφενός να σταματήσει ο συνωστισμός και αφετέρου αυτοί οι άνθρωποι να μην πληρώνουν το 5ευρώ, διότι είναι εξέταστρο και αυτοί δεν υποβάλλονται σε εξέταση εφόσον βέβαια υπάρχει γνωμάτευση ειδικού». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να ζητήσει συγνώμη για τυχόν καθυστερήσεις, που οφείλονται στον μικρό αριθμό ιατρικού προσωπικού, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη να χρησιμοποιούνται οι ίδιοι στις κλινικές και οι ίδιοι στη συνταγογράφηση. Κάλεσε, τέλος, τους πολίτες, που επιθυμούν, να προσέρχονται και να συνταγογραφούν στο συγκεκριμένο γραφείο, εφόσον έχουν γνωματεύσεις και όσοι δεν έχουν, να κλείνουν ραντεβού με τους γιατρούς του νοσοκομείου, να εξετάζονται και στη συνέχεια να πηγαίνουν για συνταγογράφηση. Συνδυαστικά, μάλιστα, έχουν πολλαπλασιαστεί τα εξωτερικά ιατρεία του Παθολογικού από 3 σε 7, σε μια ειδικότητα, στην οποία απευθύνονται οι περισσότεροι ασθενείς.

Δράσεις, που υλοποιεί το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Να σημειωθεί τέλος ότι συνεχίζουν οι δράσεις, που έχει ξεκινήσει το Νοσοκομείο Κομοτηνής, και οι οποίες αφορούν την φθορίωση των μαθητών των δημοτικών σχολείων του νομού, τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, που έχει πολύ μεγάλη επιτυχία με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις γυναίκες, ενώ κατά την τρέχουσα εβδομάδα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε όσες ενδιαφερόμενες. «Είναι κάποιες δράσεις απαραίτητες για την περιοχή», σχολίασε ο κ. Χατζηνέστωρος, «και είμαστε στη διάθεση των πολιτών και των φορέων και για άλλες δράσεις, τις οποίες ίσως δεν σκεφθήκαμε, αλλά θα μπορούσαμε να τις κάνουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.