Απολογισμος της «περιπετειας» των μαθητων του 3ου ΓΕΛ απο τον διευθυντη του σχολειου

«Αν σε κάποιους αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια, αυτοί είναι αναμφίβολα οι συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών στην εκδρομή»

Ανακοίνωση εν είδει «απολογισμού» εξέδωσε χθες ο διευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής κ. Ιωάννης Στρούμπας  σχετικά με την «περιπέτεια» που πέρασαν μαθητές του σχολείου κατά τη διάρκεια εκδρομής τους στην Αθήνα. Ο κ. Στρούμπας στην ανακοίνωση ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν ώστε αυτή η «περιπέτεια» να έχει αίσιο τέλος, ιδιαιτέρως δε τους συνοδούς καθηγητές που υπερέβαλαν εαυτούς, ευρισκόμενοι συνέχεια στο πλευρό των μαθητών τους, αφήνοντας παράλληλα αιχμές σχετικά με το «πόσο προβληματική, γραφειοκρατική και χρονοβόρα είναι η βοηθητική επέμβαση της πολιτείας, της οποίας η οικονομική ενίσχυση για την αεροπορική επιστροφή «κόλλησε» σε «κωδικούς εκταμίευσης» και «δικαιολογητικά», παρά τη θετική διάθεση των πολιτικών παραγόντων». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής στην Αθήνα και στη Βουλή των Ελλήνων, προγραμματισμένη για την περίοδο από 24 έως 27/12/2016, σημαδεύτηκε από μια δυσάρεστη εξέλιξη. Περισσότερα από τα 2/3 των 95 μαθητών που συμμετείχαν στην εκδρομή νόσησαν, εμφανίζοντας συμπτώματα από το ανώτερο και κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα, και εισήχθηκαν διαδοχικά σε 4 διαφορετικά νοσοκομεία της Αθήνας, ανάλογα με το ποιο εφημέρευε. Οι μαθητές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και τμηματικά πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, με διάγνωση «ιογενής γαστρεντερίτιδα». Η ταυτότητα του ιού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Εκκρεμούν οι εξειδικευμένες αναλύσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ υπάρχει ήδη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια του νοσήματος που ταλαιπώρησε τους μαθητές. Οι μαθητές έχουν επιστρέψει πια στις οικογένειές τους και αναρρώνουν, όντας πλέον απύρετοι και σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
 
Η αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών θα ήταν πολύ δυσκολότερη χωρίς τη συνδρομή των θεραπόντων ιατρών και συνολικά του προσωπικού των νοσοκομείων, οι οποίοι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε να περιθάλψουν τους μαθητές μας, στηρίζοντάς τους ποικιλοτρόπως. Ιδιαίτερα μάλιστα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου εισήχθηκαν οι περισσότεροι μαθητές, υπήρξε μέριμνα ώστε τα παιδιά να νοσηλευτούν σε ιδιαίτερη πτέρυγα, ενώ ψυχολόγοι διατέθηκαν για τη στήριξη του συνόλου των μαθητών, ακόμη και όσων δεν νόσησαν, καθώς εύλογα τα παιδιά ανησυχούσαν για τους συμμαθητές τους.
 
Εξαιρετική υπήρξε η συμβολή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαριγούλας Κοσμίδου, η οποία εξαρχής κινητοποιήθηκε για την υπέρβαση της κρίσης, με αλλεπάλληλες ενημερώσεις προς τους κηδεμόνες των μαθητών για την πορεία της υγείας τους, με διαρκείς οχλήσεις προς την πολιτική ηγεσία προκειμένου να βρεθεί τρόπος κάλυψης των εξόδων που απαιτεί η αεροπορική επιστροφή στον τόπο μας των ταλαιπωρημένων μαθητών, και με εξασφάλιση, χάρη στις προσωπικές της ενέργειες, χορηγείας 5.000 ευρώ από την εταιρεία «Etpa packaging» και ιδιαίτερα τον sales manager κ. Γεώργιο Οικονόμου.
Τα υψηλότερα ιστάμενα κλιμάκια του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας, από τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κεραμάρη Παναγιώτη, μέχρι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, έδειξαν το ενδιαφέρον τους με την κατανόησή τους ή με επισκέψεις των μαθητών μας στα νοσοκομεία από τα στελέχη τους, όπως εκείνη του Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σταύρου Μποφιλάτου. Το Υπουργείο Υγείας εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης. Στο πλευρό των μαθητών στάθηκαν και τα μέλη της ΟΛΜΕ καθώς και της τοπικής ΕΛΜΕ Ροδόπης.
 
Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε στο ταξιδιωτικό πρακτορείο «Vergidis Tours» που είχε αναλάβει την ευθύνη της εκδρομής, το οποίο εξαρχής μερίμνησε για την αεροπορική επιστροφή όχι μόνο των μαθητών που είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία και καλύπτονταν από την ασφάλεια, αλλά όλων των μαθητών, αναλαμβάνοντας ένα δυσβάστακτο κόστος σε χρόνο ανύποπτο, προτού προκύψει η προσφορά της χορηγίας. Χάρη στις προσπάθειες της κ. Βεργίδου δρομολογήθηκαν ενέργειες εκ μέρους και της αεροπορικής εταιρείας «Aegean», ώστε να «ανοίξουν» θέσεις που θα εξυπηρετούσαν την επιστροφή των μαθητών, κάτι που εντέλει επιτεύχθηκε, ενώ με την ίδια ευαισθησία καλύφθηκε και το κόστος της διαμονής στο ξενοδοχείο για μία ακόμη διανυκτέρευση όσων μαθητών δεν νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο ή είχαν ήδη πάρει εξιτήριο.
 
Η στάση των γονέων συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς με ψυχραιμία και διάθεση βοήθειας προς το σχολείο στις όποιες του ενέργειες, οι γονείς στήριξαν τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, τις επιβράβευσαν, αναγνώρισαν με γενναιότητα και γενναιοδωρία την κοπιώδη φροντίδα για τους μαθητές, ενώ αρκετοί βρέθηκαν και οι ίδιοι στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όχι μόνο στα παιδιά τους, αλλά και ξεκουράζοντας τους καταπονημένους συνοδούς καθηγητές.
 
Αν, όμως, σε κάποιους αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια, αυτοί είναι αναμφίβολα οι συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών στην εκδρομή. Η κ. Ματίνα Ζαμπατέλη, ο κ. Θόδωρος Μπεγιάζης, ο κ. Λεωνίδας Τσιάπος, η κ. Μαρία Τζάνα και η κ. Κατερίνα Αθανασούλα, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έσπευσαν να κατεβούν κατά την εξέλιξη των συμβάντων στην Αθήνα και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, η κ. Σταθούλα Παρασκευά (από την Παρασκευή), ο κ. Γιώργος Ηλιάδης και η κ. Κική Παιδαράκη (από το Σάββατο), έθεσαν όλη τους την ενέργεια στην υπηρεσία των παιδιών. Οι συνάδελφοί μας ήρθαν αντιμέτωποι με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία τους ανάγκασε να υπερβούν τον εαυτό τους, να μείνουν ξάγρυπνοι, να μοιραστούν σε χίλια κομμάτια… Αντιμέτωποι με τα συμπτώματα των παιδιών που εκδηλώνονταν το ένα πίσω από το άλλο, φρόντιζαν τους νοσούντες μαθητές, τους μετέφεραν στα νοσοκομεία, τους ενίσχυσαν ψυχικά, καθησύχαζαν τους γονείς τους, επικοινωνούσαν με τους γιατρούς. Ξαγρύπνησαν, εξαντλήθηκαν, ήρθαν αντιμέτωποι με τα συμπτώματα της νόσου αλλά και με το τέρας της γραφειοκρατίας, παλεύοντας να συντάσσουν από καταστάσεις σχετικές με τη νοσηλεία στα νοσοκομεία μέχρι τις αεροπορικές πτήσεις. Κι όλα αυτά εν μέσω του πανικού των παιδιών, της ανησυχίας, της αγωνίας και της ψυχικής τους καταπόνησης… Πλάι στους συνοδούς εκπαιδευτικούς βρέθηκαν και η Διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής κ. Ματούλα Καϊοπούλου, η οποία συνέβη να βρίσκεται στην Αθήνα το ίδιο διάστημα, καθώς και ο κ. Διαμαντής Κρυωνίδης, συνάδελφος με θητεία στο σχολείο μας κατά το περσινό σχολικό έτος, οι οποίοι, χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση, στήριξαν εκπαιδευτικούς και μαθητές χάρη στην αλτρουιστική τους διάθεση…
 
Η περιπέτεια αυτή της υγείας κατέδειξε πόσο προβληματικό είναι για τους μαθητές ενός σχολείου, που λειτουργούν σαν σύνολο, το σύστημα των εφημεριών στα αθηναϊκά νοσοκομεία, το οποίο και οδήγησε στην πολυδιάσπασή τους σε 4 νοσοκομεία. Παρά τις προσπάθειες να βρίσκονται όλοι οι μαθητές μαζί στο ίδιο νοσοκομείο, το αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε, με όσα προβλήματα συνεπάγεται αυτό. Καταδείχτηκε, τέλος, πόσο προβληματική, γραφειοκρατική και χρονοβόρα είναι η βοηθητική επέμβαση της πολιτείας, της οποίας η οικονομική ενίσχυση για την αεροπορική επιστροφή «κόλλησε» σε «κωδικούς εκταμίευσης» και «δικαιολογητικά», παρά τη θετική διάθεση των πολιτικών παραγόντων. Η εξέλιξη φανερώνει ότι χρειάζεται να ληφθούν βελτιωτικά μέτρα. Η επιστροφή των μαθητών στη θαλπωρή των οικογενειών τους, τουλάχιστον, είναι αναμφίβολα η τελική γλυκιά γεύση μιας γλυφής περιπέτειας… Οι ευχές μας για την ταχεία και πλήρη ανάρρωση όλων των μαθητών είναι αυτονόητες κι εγκάρδιες…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.