Απολογισμος εξαμηνου για «Το Χαμογελο του Παιδιου»

Αύξηση 17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», 27 χρόνια τώρα, έχει προτεραιότητα τη φροντίδα και την υποστήριξη των παιδιών που μεγαλώνουν στα Σπίτια του αλλά και την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων σύμφωνα με κάθε νέο νομοθετικό πλαίσιο, στις ολιστικές υπηρεσίες που παρέχει για την υποστήριξη κάθε παιδιού και της οικογένειάς του.

Στο πλαίσιο ανάδειξης του εξειδικευμένου έργου του, που υλοποιεί σε καθημερινή βάση 365 ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο, πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν και 13 εκ των εξειδικευμένων επιστημόνων του, παρουσίασε τα Στατιστικά Στοιχεία που προέκυψαν από τη δράση του το Α’ Εξαμήνου του 2023 -έναν απολογισμό του έργου που πραγματοποίησε τους πρώτους έξι μήνες του έτους- ενώ συγχρόνως ανακοίνωσε και τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

O Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε: «”Το Χαμόγελο του Παιδιού” όπως και όλο τον χρόνο, έτσι και το καλοκαίρι, βρίσκεται εδώ, ώστε να δώσει ένα φιλί ζωής στα παιδιά που χρειάζονται φροντίδα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές. Το Α’ Εξάμηνο του 2023 υποστήριξε 60.468 παιδιά και τις οικογένειές τους με 56% αύξηση σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο 2022. Βρισκόμαστε εδώ, συσπειρωμένοι με τους 476 επαγγελματίες του “Χαμόγελου” και μαχόμαστε καθημερινά για τα όλα παιδιά, για να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ανακοίνωση για τη μετατροπή 2 Σπιτιών του, σε Περιστέρι και Μαρούσι, σε Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας όπου θα λειτουργούν στο πρότυπο των άλλων 3 Σπιτιών του σε Αγρίνιο, Πύργο και Χαλκίδα, καθώς και του Σπιτιού στην Ηρακλείτσα Καβάλας, όπου θα φιλοξενεί αποκλειστικά ασυνόδευτους ανήλικους λειτουργώντας ως Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιπλέον, 9 διαμερίσματα στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη ετοιμαστεί να υποδεχτούν παιδιά του Οργανισμού από 15 ετών και άνω, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι 4 γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού δέχθηκαν  114.991 κλήσεις με 12 δευτερόλεπτα μέσο χρόνο αναμονής, το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αύξηση καταγράφεται σε όλες τις κατηγορίες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα αύξηση 12% υπάρχει στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων, αύξηση 17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, αύξηση 100% στον αριθμό μαθητών/τριών που συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης κι ευαισθητοποίησης και αύξηση 97% στον αριθμό των παιδιών που ο οργανισμός παρείχε προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 για σοβαρά περιστατικά παιδιών δέχθηκε 240 κλήσεις την ημέρα -10 κλήσεις την ώρα. Επίσης ανά 3,5 ώρες υπήρχε ενημέρωση αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών για παιδί σε κίνδυνο ενώ καταγράφθηκαν και 2 αναφορές την ημέρα για σωματική κακοποίηση παιδιού.

Τέλος όσο αφορά τις υπηρεσίες του οργανισμού, 1 στα 2 παιδιά από τα 1.055 που έχουν φιλοξενηθεί στα 11 Σπίτια του Οργανισμού, έως σήμερα, έχουν αποκατασταθεί μέσω επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον, αναδοχής ή τεκνοθεσίας, 3 παιδιά την ημέρα υποστηρίχτηκαν ψυχολογικά, ενώ κάθε μέρα ο οργανισμός πραγματοποιούσε και  5 διακομιδές νεογνών και παιδιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.