Αποκουμπι για τις κακοποιημενες γυναικες ο Ξενωνας Κακοποιημενων Γυναικων Κομοτηνης

Συνολικά 222 άτομα έχουν φιλοξενηθεί σε αυτόν στα 8 χρόνια λειτουργίας του

Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών τόνισαν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν για το θέμα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Κομοτηνής και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.

Όπως σημείωσε η κ. Ζωή Κοσμίδου, ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη, η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, μια προσπάθεια ενημέρωσης προκειμένου να τις ενδυναμώσουν, να νιώσουν ότι υπάρχει περιβάλλον προστασίας, να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό για τις δομές που υπάρχουν και πως μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν παραπέρα, καταγγέλλοντας πιθανόν βίαιες πράξεις και πρακτικές.

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν κάτω από τη στέγη και την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων και να προχωρήσουν μια καινούρια ζωή.

Η προσπάθεια αυτή, τόνισε η κ. Κοσμίδου, είναι διαρκής τα τελευταία 8 χρόνια από δομές συμβουλευτικής και τον ίδιο τον ξενώνα, και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ΑΜΘ. «Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά ο κόσμος πρέπει να αλλάξει, πρέπει και τα αγόρια και οι άντρες να ακολουθήσουν μια παιδαγωγική υπέρ των γυναικών, και να προχωρήσουν αυτά τα βήματα με ειρήνη και αγάπη» επεσήμανε η κ. Κοσμίδου.

Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας

Για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για αυτό το πολύ σημαντικό φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών μίλησε η κ. Κυριακή Ανδρούτσου, Κοινωνική Λειτουργός στον Ξενώνα, που σημείωσε πως πρόκειται για ένα αρνητικό κοινωνικό φαινόμενο με πρωταρχική αιτία την προσπάθεια ενός ατόμου να έχει ισχύ επάνω σε άλλο άτομο.

Από το 2014 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, ο Ξενώνας έχει εξυπηρετήσει 222 άτομα, και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί δύο άτομα.

Ο χρόνος διαμονής είναι σύντομος, με μέγιστο τους τρεις μήνες σύμφωνα με τον κανονισμό, και ενώ έχει γίνει σημαντική πρόοδος, ακόμα υπάρχει ο φόβος να επικοινωνήσουν με τις δομές οι γυναίκες.

Όπως τόνισε η κ. Ανδρούτσου, ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο των στερεοτύπων για τους ανδρικούς και γυναικείους ρόλους που ουσιαστικά θυματοποιούν την γυναίκα, και την κάνουν να αισθάνεται πως η ίδια ευθύνεται για όλο αυτό.

Τα στερεότυπα, ο φόβος της αντίδραση του συζύγου, η ανησυχία για την πορεία των παιδιών είναι αιτίες για τις οποίες μια γυναίκα φοβάται ακόμα να φύγει, σημείωσε.

Για να μπορέσουν να βοηθήσουν την ανεξαρτησία της γυναίκας που έχει προσφύγει σε αυτούς, στις υπηρεσίες του ξενώνα εντάσσονται η ψυχοκοινωνική στήριξη και η εργασιακή συμβουλευτική, μέσα από την οποία προσπαθούν να δουλέψουν με την γυναίκα ώστε να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και να μπορέσει να ενταχθεί ξανά στον εργασιακό χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.