Αποκαθισταται σιγα σιγα ο Μητροπολιτικος Ναος Κοιμησης της Θεοτοκου

Στις αρχές του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα εντός του ναού και να αποδοθεί ξανά στους πιστούς

Στην παλιά του αίγλη αποκαθίσταται ο Μητροπολιτικός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, με τα έργα που γίνονται εδώ και αρκετό διάστημα.

Ήδη οι εργασίες στον πρόναο της εκκλησίας έχουν ολοκληρωθεί, και την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η πρώτη λειτουργία σε αυτόν χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Οι εργασίες στον υπόλοιπο ναό προχωρούν κανονικά, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν σε ένα κτίριο αυτής της ηλικίας, με το μεγαλύτερο ζήτημα να προκύπτει με το ξύλινο τέμπλο και τις εικόνες του, που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2023, ώστε ο ναός να επιστρέψει εξ ολοκλήρου στην κοινωνία της Κομοτηνής. Φιλοδοξία της Μητρόπολης πάντως, είναι να γίνουν παρεμβάσεις και στον Ναό Αγίου Γεωργίου, αλλά και σε εκκλησίες της Μαρώνειας, που έχουν σημαντική ιστορική αξία.

Αλλάζει όψη ο ναός

Στο χώρο που γίνονται οι εργασίες ξεναγήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στην Κομοτηνή το Σάββατο 27 Ιουνίου, συνοδευόμενη από το Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, για να δει την πρόοδο των εργασιών, που φιλοδοξούν να διατηρήσουν τον ναό για τα επόμενα 100 χρόνια.

Έτσι μέσα στο ναό είδε τις τοιχογραφίες που αποκαλύπτονται σιγά σιγά, το ψηφιδωτό εντός του Ιερού πίσω από την Αγία Τράπεζα, αλλά και την τοιχογραφία επάνω από το τέμπλο, η οποία θα αποκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα έχουν ολοκληρωθεί τα βοηθητικά κτίρια έξω από το ναό, ενώ προχωρούν και οι επισκευές στον γυναικωνίτη, όπου η αποκατάσταση αποκάλυψε, όπως τονίστηκε από τα στελέχη του Υπουργείου που ασχολούνται με αυτή, ότι το πάτωμα ήταν τόσο κατεστραμμένο, που ήταν παραγεμισμένο σε πολλά σημεία με  εφημερίδες για να το κρατήσουν λειτουργικό.

Το μνημείο καθορίζει το χρόνο αποκατάστασης

Η κ. Μενδώνη σημείωσε, πως το έργο αυτό όχι μόνο κοσμεί την Μητρόπολη, αλλά και το ιστορικό κέντρο της πόλης, με την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού ναού να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε στη συνέχεια να αποδοθεί κανονικά για λατρευτική χρήση από τους πιστούς.

Απαντώντας στην αγωνία του Μητροπολίτη, ότι ο κόσμος θέλει να δει την εκκλησία αποκατεστημένη, τόνισε πως όλες οι προϋποθέσεις ήταν θετικές, με απρόσκοπτη χρηματοδότηση και χωρίς προβλήματα στην εκτέλεση του έργου, όμως τα μνημεία είναι αυτά που καθορίζουν τον χρόνο αποκατάστασής τους.

«Δεν μπορούμε να βιάσουμε την αποκατάσταση ενός μνημείου, καθώς σε κάθε βήμα αποκαλύπτει και κάτι που δεν ξέραμε» ανέφερε, για αυτό και χρειάζεται υπομονή, και διαβεβαίωσε πως μετά τη συγκεκριμένη παρέμβαση, πολύ δύσκολα θα χρειαστεί άλλη για τον επόμενο αιώνα.

Παρεμβάσεις και σε άλλους ναούς θέλει η Μητρόπολη

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως με χαρά και συγκίνηση υποδέχτηκε την κ. Μενδώνη στην Παναγία, «το καύχημα των Κομοτηναίων, της πόλης μας και της μητρόπολης μας» για να επιθεωρήσει τα έργα στο μνημείο, το οποίο το γνώριζε και η ίδια όταν ο γιός της σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Κομοτηνής.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για να προχωρήσει η αποκατάσταση, και ευχήθηκε η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει τον πρόδρομο της επόμενης, όταν θα γίνουν τα θυρανοίξια και θα παραδοθεί το έργο στην τοπική εκκλησία.

Τόνισε δε, τόσο προς την Υπουργό όσο και προς τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο που τη συνόδευε, πως μετά την αποκατάσταση της Παναγίας, σειρά θα πάρει ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που είναι επίσης ένας από τους παλιότερους της πόλης, και στον οποίο θα πρέπει να γίνει εκτενής παρέμβαση, ώστε και να επισκευαστούν τυχόν προβληματικά σημεία, αλλά και να αναστραφούν παρεμβάσεις που αλλοίωσαν την φυσιογνωμία του.

Η Μητρόπολη όμως φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει έργα και σε εκκλησίες στη Μαρώνεια, όπως η εκεί Κοίμηση της Θεοτόκου, που επίσης έχουν σημαντική αξία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.