Αποκαλυπτηρια για τον Δρομεα στον κομβο του ΟΑΕΔ

Το πρώτο από τα τρία γλυπτά – δημιουργίες του Συλλόγου Καλλιτεχνών «Αθηνίων» αποκαλύφθηκε πλήρως στο κοινό της πόλης

Μέχρι τον Οκτώβριο η τοποθέτηση των γλυπτών σε κόμβους Προσκοπισμού και Μουσικού Σχολείου

Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου από τα τρία γλυπτά, φιλοτεχνημένα από το Σύλλογο Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» που θα στολίζουν κόμβους της πόλης, αυτό του Δρομέα, έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Απριλίου στον κόμβο του ΟΑΕΔ στην Κομοτηνή, δίπλα από το Πανθρακικό Στάδιο.

Στο χώρο βρέθηκε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, κ. Δημήτρη Καρασταύρου, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δέσποινα Πάσσου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καλλιτεχνών, κ. Άρη Ασσαριωτάκη και τον Ταμία, κ. Άγγελο Γεωργίου.

Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από μαύρο χάλυβα 2 χιλιοστών και σφυρηλατήθηκε στα εργαστήρια του ΑΘΗΝΙΩΝΑ, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο η διοίκηση ελπίζει πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για να τοποθετηθούν πρώτα το γλυπτό ενός αεροπλάνου στον κόμβο πίσω από τον Προσκοπισμό, και στη συνέχεια η κόρη με μουσικό όργανο στον κόμβο απέναντι από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

Γιάννης Γκαράνης: «Είναι σημαντική η προσπάθεια που κάνουμε για αυτούς τους κόμβους οι οποίοι δεν είχαν καμία ομορφιά»

Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια που κάνουν για την διαμόρφωση των κόμβων της περιοχής, και το πρώτο έργο που έγινε σε συνεργασία με τον Αθηνίωνα για να τους ομορφύνουν, τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

«Είναι σημαντική η προσπάθεια που κάνουμε για αυτούς τους κόμβους οι οποίοι δεν είχαν καμία ομορφιά. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους συμπολίτες μας ένα όμορφο τοπίο και ένα όμορφο κόμβο» τόνισε, και σε αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουν για τους επόμενους, που πιστεύει πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Μετά τη διαμόρφωση του πρασίνου και του φωτισμού, ο κ. Γκαράνης πιστεύει πως θα αποτελέσει σημείο αναφορά για την περιοχή, στην οποίο υπάρχουν πολλοί κάτοικοι αλλά και διερχόμενοι.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως εμπιστεύτηκαν για να γίνει αυτό το έργο όχι ξένους καλλιτέχνες, αλλά το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό, γιατί πιστεύουν πως έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγάλα και όμορφα έργα.

Η συνεργασία με τον Σύλλογο ήταν άψογη, τόνισε, και ελπίζει πως θα μπορέσουν να κάνουν ανάλογες ενέργειες και σε υπόλοιπους χώρους της πόλης, μιας και με αυτή την ενέργεια πιστεύει πως έδωσαν στην πόλη ένα σημείο αναφοράς που μέχρι τώρα δεν είχε.

Δημήτρης Καρασταύρου: «Τίποτα δεν τελειώνει αν δεν ξεκινήσει, ήταν τρεις κόμβοι εγκαταλελειμμένοι για χρόνια, και πλέον σχεδιάστηκαν με ένα ωραίο τρόπο»

Η θεματολογία των αγαλμάτων που θα τοποθετηθούν σε κάθε κόμβο σχετίζεται με την γύρω περιοχή, τόνισε ο κ. Καρασταύρου, ο οποίος θεωρεί πως η κατασκευή κοσμεί τον συγκεκριμένο κόμβο, «και ήδη από ό,τι βλέπουμε από τις αντιδράσεις των συμπολιτών μας τον προσέχουν».

Η διαμόρφωση των χώρων βρίσκεται στην τελική της φάση, τόνισε ο Αντιδήμαρχος για να εξηγήσει πως ο εργολάβος έχει λάβει μια φορά παράταση, και αιτείται ολιγόμηνη δεύτερη για να ολοκληρώσει το έργο.

Ο κ. Καρασταύρου θύμισε πως το δεύτερο γλυπτό που θα τοποθετηθεί θα είναι το αεροπλάνο την περιοχή του Προσκοπισμού, και τέλος θα γίνει μια κοπέλα με άρπα κοντά στο Μουσικό. «Τίποτα δεν τελειώνει αν δεν ξεκινήσει, ήταν τρεις κόμβοι εγκαταλελειμμένοι για χρόνια, και πλέον σχεδιάστηκαν με ένα ωραίο τρόπο και θα ολοκληρωθούν σύντομα» κατέληξε.

Άρης Ασσαριωτάκης: «Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε σαν πολίτες στο πέρασμά μας από τον κόμβο αυτό, ένα στολίδι»

Τα τρία γλυπτά κατασκευάστηκαν στο εργαστήρι της μεταλογλυπτικής του Αθηνίωνα, στην οποία διδάσκει ο κ. Άρης Ασσαριωτάκης, που τόνισε πως είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Κομοτηνή, μιας και «για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε σαν πολίτες στο πέρασμά μας από τον κόμβο αυτό, ένα στολίδι».

Για αυτό και ευχαρίστησε το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και όλο το Τεχνικό Επιτελείο του Δήμου για την άψογη συνεργασία, για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, που θεωρεί καταπληκτικό.

Πρόκειται για ένα μοντέρνο σε εκτέλεση έργο, το οποίο όμως είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος πως πρόκειται για ένα δρομέα, και η συγκεκριμένη τεχνοτροπία επιλέχθηκε για να δώσει μια βαρύτητα στη σωματική του διάπλαση, στην έλξη του προς τα μπροστά, και αποδόθηκε όπως το βλέπουμε, κατασκευασμένο από μαύρο χάλυβα 2 χιλιοστών.

Όσο για τα επόμενα, γλυπτά, το πρώτο, το αεροπλάνο, θα κατασκευαστεί επίσης από χάλυβα δύο χιλιοστών, και θα αναπαριστά ένα μαχητικό αεροσκάφος, που θα είναι στολισμένο με αισθητικά στοιχεία, όπως μια δάφνη και άλλα, και θα τοποθετηθεί εκεί προς τιμή των αεροπόρων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του καθήκοντός τους.

Τέλος κοντά στο Μουσικό Γυμνάσιο θα κατασκευαστεί μια κόρη που θα κρατά ένα μουσικό όργανο, με τα έργα να αναμένεται να ολοκληρωθούν και τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα.

Η κατασκευή των γλυπτών έγινε στο κόστος από τον Αθηνίωνα, με τον κ. Ασσαριωτάκη να τονίζει πως θεωρούν το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας και την υλοποίηση του έργου πολύ πιο σημαντική από το κόστος.

«Δεν θέλαμε να το δούμε κερδοσκοπικά, δεν μας εκφράζει αυτή η αντίληψη» τόνισε, και θεωρεί πως είναι προς τιμή της Δημοτικής αρχής που στράφηκε εντός της Ροδόπης για να βρουν αυτό που έψαχναν, το οποίο υπάρχει και το εκφράζει ο Αθηνίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.