Απογοητευτικη η τουριστικη κινηση σε Ροδοπη και Ξανθη

Σε αντίθεση με την καλύτερη του αναμενόμενου σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη και Θάσο

Απόκλιση στους τουριστικούς ρυθμούς βλέπουμε στην ΑΜΘ, όσο αφορά την κίνηση από επισκέπτες στην Περιφέρειά μας. Και αυτό γιατί ενώ τα δύο νησιά της, μαζί με τις τουριστικότερες ακτές σε Καβάλα και Έβρο, έχουν, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Αθανάσιο Τσώνη, ικανοποιητική κίνηση δεδομένων των συνθηκών, αυτό δεν ισχύει για Ξάνθη και Ροδόπη, που τα χρόνια πριν από τον κορωνοϊό είχαν αρχίσει να προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες.

Αισιοδοξία από τη διοίκηση

Πάντως η διοίκηση της Περιφέρειας είναι γενικότερα αισιόδοξη για την τουριστική κίνηση, σημείωσε ο κ Τσώνης, σε συγκεκριμένες περιοχές, ιδιαίτερα όταν, μετά τις ανακοινώσεις του χάρτη της ECDC, η Θάσος και η Σαμοθράκη είναι τα μοναδικά πράσινα νησιά στη Μεσόγειο.

«Αυτό αποδεικνύει πως όταν ο τουρισμός γίνεται με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, με δειγματοληπτικούς ελέγχους και τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων» σημείωσε.

Ήδη η πληρότητα στη Θάσο βρίσκεται στο 80% του ποσοστού του 2019 ενώ η Σαμοθράκη πλησιάζει το 90%, κάτι που δείχνει πως υπάρχει δυνατότητα να πάει καλύτερα η φετινή χρονιά. Η κατάσταση βέβαια αλλάζει μέρα με τη μέρα, κάτι που φαίνεται και από τις κρατήσεις, πολλές από τις οποίες γίνονται τελευταία στιγμή.

Έμφαση στις υποδομές

Όσο για την υστέρηση σε Ξάνθη και Ροδόπη, ο κ. Τσώνης τόνισε πως αυτό τους ανησυχεί, για αυτό και η διοίκηση της Περιφέρειας προχωρά στην ανάπτυξη των υποδομών, σε περιοχές που υστερούν.

Ένα παράδειγμα που έφερε είναι ο δρόμος Μαρωνείας Δικέλλων, που έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του, ενώ σε συνεργασία με την Κεντρική Μακεδονία, σχεδιάζουν την ανάπτυξη όλου του παραλιακού μετώπου.

«Ο τουρισμός ξεκινά από βασικούς άξονες και πυλώνες, που προσελκύουν τον βασικό όγκο του κόσμου, και από εκεί και πέρα κοιτάς αυτό τον όγκο να τον προωθήσεις και να ενισχύσεις περιοχές που είναι τουριστικά υστερούσες.

«Υπάρχει σχέδιο. Πάνω σε αυτό κινούμαστε, και χαίρομαι που αποδίδει και ο στρατηγικός σχεδιασμός μας» ανέφερε, επισημαίνοντας την αύξηση του αριθμού τουριστών από την Πολωνία, στην οποία είχαν κάνει άνοιγμα, ενώ στην αρχή της σεζόν υπήρξαν επισκέπτες από το Ισραήλ.

Φυσικά ο κύριος όγκος τουριστών παραμένει από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, ενώ ο κ. Τσώνης ευχήθηκε «να μείνουμε ασφαλείς υγειονομικά, και να μην ρισκάρουμε την υγεία των πολιτών της περιοχής αλλά και των επισκεπτών της και θα δούμε που στεκόμαστε στο τέλος της χρονιάς».

Κινήσεις για περιπατητικό και γαστρονομικό τουρισμό

Πέρα του καλοκαιριού, η Περιφέρεια δεν περιμένει να δει την πορεία του κορωνοϊού, αλλά προχωρά στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με δωδεκάμηνη διάρκεια.

Έτσι κάνουν κινήσεις για τον περιπατητικό τουρισμό, ενώ έχουν έρθει σε επαφή με την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μαρία Ζαχαράκη, για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, για τον οποίο θεωρεί πως ενδείκνυται η Περιφέρειά μας, γιατί διαθέτει αυθεντικότητα στις γεύσεις και πλούσια γαστρονομία.

«Στόχος μας είναι μια δωδεκάμηνη τουριστική ανάπτυξη, δεν μένουμε μόνο στο ήλιος-θάλασσα» τόνισε ο κ. Τσώνης κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.