Αποφασισμενοι για αγωνα οι συνταξιουχοι ΙΚΑ της Ροδοπης

Δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια να επιστρέψουν οι συντάξεις στα επίπεδα προ κρίσης με τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών δεικτών

Ξεκίνημα για νέους αγώνες θα αποτελέσει για την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης το επόμενο διάστημα, τόσο για την επιστροφή δικαστικά επιδικασμένων σε αυτούς ποσών, όσο και για τη διεκδίκηση επαναφοράς των συντάξεών τους στα προ κρίσης επίπεδα.

Η Ένωση πραγματοποίησε την Γενική Συνέλευση της το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας τον απολογισμό της δράσης της αλλά και εκλέγοντας εφορευτική επιτροπή για τις επερχόμενες εκλογές.

Να επιστρέψουν οι συντάξεις στα επίπεδα προς κρίσης

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μελών τους είναι εμβολιασμένο θα βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκλογικές διαδικασίες, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αναστάσιος Γκλαβάνης, και να αναδειχθεί το νέο ΔΣ, σε μια εποχή που έχουν μπροστά τους πολλά σοβαρά ζητήματα.

Ένα από αυτά είναι η επιστροφή συντάξεων 11μηνου μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, από τις οποίες έχουν γίνει μόνο για τις κύριες συντάξεις, αλλά όχι για τις επικουρικές, και το οποίο θα πρέπει να διεκδικήσουν.

Βέβαια δεν παραιτούνται ούτε από τα δώρα, ούτε εγκαταλείπουν την προσπάθεια να επιστρέψουν οι συντάξεις στα επίπεδα προ κρίσης, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας.

«Όσο η οικονομία αρχίζει να παίρνει τα πάνω της, να επιστραφούν τα χρήματα που μας έχουν αφαιρεθεί» τόνισε.

Ανησυχία για τις επικουρικές συντάξεις

Εντοπίζουν όμως και κίνδυνο για τις επικουρικές τους συντάξεις, από τη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που θα αρχίσει να λειτουργεί από 1/1/2022, με εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για εργαζομένους και αυτοαπασχολουμένους έως 35 ετών.

Αυτό όμως σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Γκλαβάνη, ότι ουσιαστικά τα ποσά θα επενδύονται στο χρηματιστήριο, υποθέτοντας πως θα έχουν τέτοια κέρδη που θα αυξηθούν οι επικουρικές τις οποίες θα πάρουν οι σημερινοί εργαζόμενοι.

Όμως μέχρι σήμερα, στη διαχείριση που γινόταν στα Ταμεία, κανένα δεν έχει ακουστεί να έχει κερδίσει οτιδήποτε «παίζοντας» στο χρηματιστήριο, σημείωσε, και δεν βλέπει γιατί αυτό θ’ αλλάξει στο μέλλον.

«Ο ιδιωτικός τομέας δεν εγγυάται κανένα κέρδος» ανέφερε, αντίθετα θέτει σε κίνδυνο και τις δικές τους επικουρικές συντάξεις, μιας και η σταδιακή μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα στερήσει τους πόρους από τα ταμεία, με αποτέλεσμα σταδιακά να μην μπορούν να πληρώσουν επικουρικές. «Για αυτό και το 5% από τον Προϋπολογισμό που υποσχέθηκε η κυβέρνηση πρέπει να το δώσει στα ασφαλιστικά ταμεία» τόνισε.

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος

Την ίδια ώρα είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν σε όλες τις διεκδικήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα, μιας και αυτά ουσιαστικά αφορούν τα παιδιά τους.

Ένα τέτοιο μήνυμα θεωρεί πως πέρασε πρόσφατα από τους εργαζόμενους της e-food, μιας και μετά τις κινητοποιήσεις και την απεργία, οι συμβάσεις από ορισμένου χρόνου θα γίνουν αορίστου, και θα αναγνωριστεί και η προϋπηρεσία.

«Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, και όσο πιο μαζικό είναι το κίνημα, τόσο πιο πολλά θα κερδίσει ο λαός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.