Αποδιδει καρπους σιγα σιγα η «πιεση» του Συλλογου Κρυονεριου

Δύο έργα πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στον παραλιακό οικισμό

Μένουν πολλά ακόμα επισημαίνει ο Σύλλογος σε ανοιχτή επιστολή του

Έργο ασφαλτικών εργασιών και προσβάσεων στον επαρχιακό παραλιακό δρόμο Κρυονερίου, αρμοδιότητας Περιφέρειας ΑΜΘ και ένα συμπληρωματικό έργο φωτισμού αρμοδιότητας Δήμου Μαρωνείας Σαπών πραγματοποιούν αυτό το διάστημα τα αρμόδια συνεργεία. Το γεγονός χαιρετίζει ο Σύλλογος Κρυονερίου, που με επανειλημμένες ενέργειες και οχλήσεις του είχε ζητήσει την πραγματοποίηση τους. 

Μάλιστα ο Σύλλογος συνέταξε και κοινοποίησε ανοιχτή επιστολή με τις ενέργειες του προκειμένου όπως εξηγεί «να ενημερώσουμε τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλης της Ροδόπης», ενώ παράλληλα καταγράφει και αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα και είναι μείζονος σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών, όπως ο προγραμματισμός μελετών και η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και οδοποιίας.

Αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος Κρυονερίου αναφέρει τα εξής:

«Μετά από μια περίοδο 2 και πλέον ετών απραξίας  των τοπικών φορέων της Ροδόπης και ιδιαιτέρως της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στα τεκμηριωμένα αιτήματα του συλλόγου μας  για την ανάπτυξη και την ανάδειξη του Κρυονερίου αλλά και όλου του παραλιακού μετώπου αρχίζουν επιτέλους να εμφανίζονται κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας. Έπειτα από συνεχή και επίμονη πίεση προς τους αρμόδιους φορείς καταφέραμε να δούμε κάποια από τα αιτήματά μας να υλοποιούνται ή τουλάχιστον να δρομολογούνται.

Έπειτα από αίτημά μας και επικοινωνία με το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας η παραλία Κρυονερίου χαρακτηρίστηκε ως πολυσύχναστη για το 2023. Μια απόφαση που απαιτεί άμεσες ενέργειες από το Δήμο για την τοποθέτηση Ναυαγοσώστη, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ παράλληλα προϋποθέτει τη συντήρηση αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών στην παραλία στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας (τουαλέτες ,αποδυτήρια, ντουζ, ομπρέλες κ.α.) όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Ροδόπης, το Υπουργείο Ενέργειας και το Πολιτικής Προστασίας καταφέραμε καταρχήν να πείσουμε για την αναγκαιότητα της εκπόνησης, και τελικά και για την υλοποίηση της μελέτης για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των αισθητικών αναδασώσεων Κρυονερίου  αλλά και όλου του παραλιακού μετώπου. Βεβαίως το αποτέλεσμα δεν είναι το ιδανικό, ωστόσο θεωρούμε πως με συνεχείς και περιοδικές παρεμβάσεις της Δ.Δασών και του Δήμου η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν άλλωστε οι σχετικές υποδείξεις των Υπουργείων για αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο και  ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου αναμένουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις καθαρισμού και αποψίλωσης που έχουμε προτείνει μειώνοντας έτσι τον βαθμό επικινδυνότητας, αλλά και διαμορφώνοντας κατάλληλα τους χώρους με αντικατάσταση των υπαρχόντων ξύλινων κατεστραμμένων υποδομών εντός των αναδασώσεων όπως έχει εγγράφως δεσμευτεί ο Δήμος.

Ακόμη επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο και συγκεκριμένα με την κυρία Γ. Γραμματέα του Υπουργείου, η οποία αναφέρθηκε εγγράφως στην περιοχή μας με επίκεντρο το Κρυονέρι υποδεικνύοντας σχετικές ενέργειες αλλά και διατεθέντα κονδύλια για την ανάδειξη και προβολή όλης της ΑΜΘ. Η παρέμβασή της δείχνει το δρόμο και δεσμεύει παράλληλα την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να ασχοληθεί επιτέλους με την τουριστική ανάδειξη και προβολή της περιοχής. Η πρόσφατη συγκρότηση της Επιτροπής Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών αποτελεί προφανώς ένα πρώτο βήμα, που επικροτούμε. Σχετικά με τις εργασίες τις επιτροπής δεσμευόμαστε πως θα συνεισφέρουμε ενεργά, έτσι ώστε η παραλία Κρυονερίου που σήμερα απουσιάζει από το Μητρώο Ακτών Κολύμβησης της Χώρας να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν και να διεκδικήσει στο μέλλον Μπλε Σημαία.

Έπειτα από αίτημά μας στην ΠΕ Ροδόπης της ΑΜΘ αλλά και στο Υπουργείου Εσωτερικών δρομολογήθηκε η υλοποίηση δύο εκ των αιτημάτων μας που είχαν υποβληθεί και αφορούν:

Την τοποθέτηση ενημερωτικών πληροφοριακών πινακίδων με αναγραφή όλων των παραλιακών οικισμών της περιοχής  από τον κόμβο Εγνατίας οδού -Βουλγαρίας προς την πόλη της Κομοτηνής και καθ’ όλη τη διαδρομή, έως το παραλιακό μέτωπο. Σύμφωνα με πρόσφατη έγγραφη ενημέρωση, η διαδικασία διαγωνισμού του έργου είναι σε εξέλιξη. Ευελπιστούμε  σύντομα να φτάσουμε και στην υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά το δεύτερο εκ των αιτημάτων μας που αφορούσε μικροεπεμβάσεις αλλά και ασφαλτικές εργασίες (προσβάσεις προς παραλία και οικισμό) και στρώση στον παραλιακό επαρχιακό δρόμο που διέρχεται από τον οικισμό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε πως οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το τρίτο αίτημα μας που αφορά την τουριστική ανάδειξη και προβολή της περιοχής αναμένουμε τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια όπως άλλωστε προτρέπει με έγγραφο του το Υπουργείο Τουρισμού. Αναμένουμε επίσης Πρωτοβουλίες από την ΠΕ Ροδόπης όπως είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού και ψυχαγωγίας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

Σε συνεργασία κυρίως με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και Τουρισμού, μετά από μακρά περίοδο απάθειας επί 2 και πλέον έτη, ο Δήμος Μαρωνείας- Σαπών αρχίζει επιτέλους να δείχνει βούληση ικανοποίησης κάποιων αιτημάτων μας. Αναφερόμαστε στην ονοματοδοσία των οδών του οικισμού, που έχει καταρχήν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο (αποδοχή ολοκληρωμένης εισήγησης μας) και βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση. Ευελπιστούμε στην υλοποίηση αυτού του έργου στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ένα έργο που έχει ξεκινήσει είναι αυτό της τοποθέτησης συμπληρωματικού φωτισμού στον οικισμό αυτές τις ημέρες. Παρεμβάσεις συντήρησης φωτισμού αναμένουμε και στον παραλιακό φωτισμό. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροδότησης και φωτισμού του οικισμού εγκαταστάθηκε προ ολίγων  ετών με αποκλειστική χρηματοδότηση των κατοίκων.

Από την άλλη πλευρά δεν βλέπουμε τις αντίστοιχες ενέργειες για κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας, όπως ο προγραμματισμός μελετών και υλοποίησης αντιπλημμυρικής προστασίας και οδοποιίας. Δεν έχουμε επίσης ενημέρωση για τα απαραίτητα έργα  στο οδικό δίκτυο Προσκυνητών-Κρυονερίου μόλις 5,5 χιλιομέτρων, το οποίο  είναι και το μοναδικό τμήμα αρμοδιότητας Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, Είναι σε τραγική κατάσταση και αναμένουμε σύντομα σχετικές ενέργειες.

Με αυτή την επιστολή απαντάμε και στο παραπλανητικό δίλημμα που έθεταν εδώ και 2 χρόνια οι τοπικοί φορείς, προκειμένου να αποποιηθούν ευθυνών και να αποφύγουν την εμπλοκή τους στη δημιουργία και τη συντήρηση βασικών υποδομών στην περιοχή μας. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και φροντίσαμε να είναι άπαντες ενήμεροι, οπότε ευελπιστούμε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εργαστούν και να συνεργαστούν για την ευημερία της περιοχής μας. Η ατζέντα των αιτημάτων μας είναι γνωστή στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών , στην Περιφέρεια ΑΜΘ, στη Δ. Δασών Ροδόπης και σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες παρεμβάσεις προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα, που μαστίζουν την περιοχή μας.

Στον αγώνα που κάνουμε χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των πολιτών της Ροδόπης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.