Αποδεκατιζονται οι παιδικοι σταθμοι του Δημου Κομοτηνης

Μόλις 92 από τα σχεδόν 600 παιδιά θα απομείνουν του χρόνου στις δομές του Δήμου - Προχωρά η αύξηση των θέσεων για τα τμήματα βρεφών

«Αδειάζουν» από παιδιά οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κομοτηνής, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει την υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο των νηπίων που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των τεσσάρων ετών, από το σχολικό έτος 2018-2019.
 
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, κ. Γιάννης Γκαράνης, στο τέλος της χρονιάς, αν εφαρμοστεί απευθείας η απόφαση, θα φύγουν 448 παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς, ενώ θα απομείνουν μόλις 92.
 
Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί βέβαια με τις νέες εγγραφές, οι οποίες όμως είναι άγνωστο ακόμα πόσες θα είναι, με το ΚΕΜΕΑ να υπολογίζει πως θα έχει του χρόνου τα μισά περίπου παιδιά από όσα φοιτούσαν πέρυσι.
 
Παρόλα αυτά ελπίζουν πως η πτώση μπορεί να μην είναι τόσο δραματική, μιας και το Υπουργείο με επιστολή του μιλά για τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα καταλήξει σε κοινά αποδεκτούς αριθμούς και στοιχεία σχετικά με την προσχολική εκπαίδευση, ώστε να δρομολογηθεί η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων στα Νηπιαγωγεία σε τρία χρόνια.
 
Έτσι σύμφωνα με την επιστολή, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες της σταδιακής, κατά δήμους, εφαρμογής της, θα συγκροτηθούν Ομάδες Εργασίας, που θα καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό πίνακα ποσοτικών στοιχείων που σχετίζονται με την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα. 

Δεν κλείνουν παιδικοί σταθμοί 

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Γκαράνης, αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται τόσο οι υποδομές, όσο και οι εκπαιδευτικοί νηπιαγωγοί ώστε να καλύψουν όλα αυτά τα παιδιά που θα πρέπει να πάνε στα νηπιαγωγεία.
 
Περισσότερα θα ξεκαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα συναντηθούν με τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσής, όταν και θα ξεκαθαριστούν και οι προθέσεις για την απορρόφηση των παιδιών.
 
Την ίδια ώρα προχωρούν σε κινήσεις ώστε οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργήσουν και για βρέφη, μιας και αυτή την περίοδο φτιάχνουν 2 τμήματα βρεφών, ένα στον Α΄ Βρεφονηπιακό σταθμό (που παρόλο το όνομά του δεν είχε τμήμα) και ένα στον Η΄ παιδικό σταθμό.
 
Αυτοί θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 24 βρέφη, ενώ σκοπός του ΚΕΜΕΑ είναι σε δεύτερη φάση να επεκτείνουν τη δυνατότητα φιλοξενίας βρεφών και σε άλλους σταθμούς.
 
Πάντως ο κ. Γκαράνης παραδέχτηκε πως, αν μειωθεί δραστικά ο αριθμός των παιδιών, υπάρχει κίνδυνος κάποιοι από τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην πόλη, να κλείσουν, κάτι που συνεπάγεται και τη μείωση προσωπικού.
 
Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχουν σκέψεις για κλείσιμο, και ανεξάρτητα από τις εγγραφές και τις αποχωρήσεις το ΚΕΜΕΑ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη λειτουργία όλων των παιδικών σταθμών την περίοδο 2018-2019 χωρίς να προχωρήσει σε καμία απόλυση. Ανάλογα με το πώς θα πάει η χρονιά, σημείωσε ο κ. Γκαράνης, θα ληφθούν αποφάσεις σε δεύτερη φάση.
 
Εξέφρασε τέλος τη δυσπιστία του για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η απορρόφηση στα νηπιαγωγεία των παιδιών, αλλά και πόσο γρήγορα θα γίνουν οι διορισμοί νηπιαγωγών, για αυτό και από την πλευρά του το ΚΕΜΕΑ θα τηρήσει προς το παρόν στάση αναμονής για το θέμα, ανάλογα και με τις κινήσεις του Υπουργείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.