Αποχαιρετωντας μια μεγαλη Αρμενισσα…

Ο αποχαιρετισμός του Άκη Δαγκαζιάν στην Τζένη Κασαπιάν

Ανείπωτη θλίψη σκόρπισε σε όλη την τοπική κοινωνία το άγγελμα του χαμού της Τζένης Κασαπιάν. Το τελευταίο αντίο στην εκλιπούσα, που άφησε το δικό της ανεξίτηλο αποτύπωμα σε πληθώρα τομέων του γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας είπαν συγγενείς, οικείοι και φίλη την Πέμπτη 11 Αυγούστου στην Αρμένικη Εκκλησία Αλεξανδρούπολη.

Αναμεσά τους και ο Πρόξενος επί τιμή της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Άκης Δαγκαζιάν, ο οποίος σε ένα συγκινητικό κλίμα εκφώνησε τον ακόλουθο επικήδειο λόγο προς τιμήν της εκλιπούσης:

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συντοπίτες,

Αρχικά θα ήθελα να σας μεταφέρω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Τιγκράν Μκρττσιάν για τον άδικο χαμό της Τζένης Κασαπιάν που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Όπως όλοι μας, είμαι πραγματικά συντετριμμένος για αυτήν την αδόκητη απώλεια που αφήνει φτωχότερο των εγχώριο αρμενισμό.

Είναι αλήθεια ότι η εκλιπούσα – με μια σειρά από δράσεις – ήδη από τη δεκαετία του ’80 και μαζί με άλλα φωτισμένα μέλη της αρμενικής παροικίας της Κομοτηνής συνέβαλε στο άνοιγμα προς το ευρύ κοινό – της μέχρι τότε περιχαρακωμένης αρμενικής κοινότητας της πόλης, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του αρμενικού πολιτισμού και την προαγωγή της αρμενικής παρουσίας στην περιοχή.

Παράλληλα απετέλεσε εκείνη τη δοτική, γαλήνια και ανιδιοτελή προσωπικότητα που ενέπνευσε τις νέες γενιές των Αρμενίων να αγαπήσουν τον πολιτισμό και τις παρακαταθήκες των προγόνων τους επιτυγχάνοντας τον θαυμασμό των συμπολιτών μας Κομοτηναίων.

Αγαπημένη μας Τζένη,

Σε αποχαιρετούμε, με απέραντη ευγνωμοσύνη για ό,τι έκανες για εμάς, για όσα μας δίδαξες, για το έργο και τις παρακαταθήκες που μας αφήνεις.

Σε αποχαιρετούμε, με απέραντο θαυμασμό για όσα προσέφερες σε ολόκληρες γενιές Αρμενίων, τους μαθητές και τους συνεργάτες σου, την επιστήμη, την ιστοριογραφία.

Σκύβω, Φίλες και Φίλοι, το κεφάλι μπροστά σε μια μεγάλη Αρμένισσα.

Ως Πρόξενος επί τιμή της Δημοκρατίας της Αρμενίας μαζί με όλους τους συμπατριώτες μας – τους οποίους με μεγάλη σεμνότητα υπηρέτησες όλα αυτά τα χρόνια – θέλω απλά να σου πω ότι:

Θα είσαι για πάντα άξια της Πατρίδος. Είμαστε και θα είμαστε πάντοτε υπερήφανοι για σένα. Θα είσαι μαζί μας στις σκέψεις, τις αναζητήσεις αλλά και τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε ως έθνος με αξιοπρέπεια, σθένος και αυτοπεποίθηση απέναντί στην απειλή της λήθης και της αλλοτρίωσης.

Στους οικείους, την οικογένεια και τα άξια τέκνα σου Βαχέ και Κρικόρ – που είναι σαν αδέρφια για μένα – εύχομαι δύναμη και κουράγιο. Να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε όλοι δίπλα σας. Αλλά και στο τρίτο της παιδί, τον ΕΜΟΑΚ, δεσμευόμαστε τόσο προσωπικά όσο και ως Επίτιμο Προξενείο της Αρμενίας ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία σας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της υπερήφανης θρακικής γης που θα σε υποδεχθεί.

Αιωνία σου η μνήμη.

Աստուած հոգիդ լուսաւորէ: ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.