Απο τους πιο βαρια πληγμενους οικισμους στη Ροδοπη το Μαυρομματι

Μια εβδομάδα μετά την πλημμύρα, οι κάτοικοι δεν μπορούν ακόμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών ολοκλήρωσε τις καταγραφές

 
Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι καταγραφές των ζημιών σε οικίες, αποθήκες και καταστήματα από την καταστροφική πλημμύρα της Τρίτης 12 Ιανουαρίου, σε οικισμούς και χώρους που η λάσπη που άφησαν πίσω τους τα ορμητικά νερά, συνεχίζει να καλύπτει σπίτια, οικοσκευές και περιουσίες των ανθρώπων.
 
Τα μέλη του κλιμακίου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, με επικεφαλής την κ. Όλια Ζηκοπούλου, επισκέφτηκαν όλους τους χώρους που τους υπέδειξαν οι κάτοικοι, συμπληρώνοντας τα έγγραφα καταγραφής μαζί με τους πληγέντες, που τους έδειχναν πού και πώς το νερό έφερε την καταστροφή.
 

Μέλη του κλιμακίου την Παρασκευή επισκέφτηκαν το Μαυρομμάτι, τον μοναδικό οικισμό του Δήμου Κομοτηνής που επλήγηκε, όταν υποχώρησε το ανάχωμα που το προστάτευε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Λίσσου.
 
Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι, και το ανέφεραν τόσο στα μέλη του κλιμακίου, όσο και στα μέλη της Δημοτικής Αρχής που τους συνόδευαν, είναι να τους βοηθήσουν τόσο να επανέλθουν το γρηγορότερο στα σπίτια τους, όσο και να τους βοηθήσουν να αποκατασταθούν οι περιουσίες τους, μιας και η καταστροφή σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοσχερής.
 
Το κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών πραγματοποίησε την καταγραφή και θα εισηγηθεί στο Υπουργείο την περιοχή που πρέπει να οριοθετηθεί. Τα πιστωτικά μέτρα που θα ληφθούν αποφασίζονται από το Υπουργείο και οι αποζημιώσεις των κατοίκων είναι κυβερνητική απόφαση, όπως εξήγησαν τα στελέχη. 
 

Η Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής που πραγματοποίησε την καταγραφή των ζημιών την μεθεπόμενη της καταστροφής ολοκλήρωσε το έργο της και συγκέντρωσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά από όλους τους πληγέντες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών έκθεση από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής όπου θα αναφέρεται το αναλυτικό ποσό αποζημίωσης που αναλογεί σε κάθε οικογένεια και το συνολικό ποσό που αιτείται ο Δήμος για την αποζημίωση των κατοίκων. 
 
Την ίδια ώρα, παρόλο που έχουν γίνει κάποιες εργασίες, το ανάχωμα που δημιούργησε το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη, παρόλο που έχουν γίνει κάποιες εργασίες, με τους κατοίκους να ανησυχούν κάθε φορά που ο ουρανός σκοτεινιάζει.
 

95 κτίρια καταγράφηκαν την πρώτη μέρα

 
Την Πέμπτη το κλιμάκιο επισκέφτηκε τους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών, όπου οι ζημιές ήταν σημαντικότερες από ό,τι περίμεναν, σημείωσε η κ. Ζηκοπούλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο οικισμός του Λοφαρίου, όπου τους είχαν αναφέρει για 5 με 7 κτίσματα, και αποδείχθηκε πως επλήγησαν συνολικά 28 κτίρια, αν και βέβαια σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και αποθήκες.
 
Εκτίμησή της είναι πως ο οικισμός του Λοφαρίου και ο οικισμός του Μαυρομματίου έχουν πληγεί περισσότερο από όλους, αν και προβλήματα εντοπίζονται σε αρκετούς ακόμα οικισμούς. Σημείωσε δε πως κατανοεί την αγωνία των ανθρώπων για την ταχύτητα των αποζημιώσεων, μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, και αυτή τη στιγμή δεν έχουν την δυνατότητα ούτε να μαγειρέψουν, ούτε να κοιμηθούν σε αυτά. Βοηθούν βέβαια οι συγγενείς και ο Δήμος στη φιλοξενία τους, όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί.
 
Την Πέμπτη καταγράφηκαν περίπου 95 κτίσματα με προβλήματα, με τις καταγραφές να συνεχίζονται μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
 

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση της Οικονομικής για το βοήθημα

 
Το κλιμάκιο συνόδευε στο Μαυρομμάτι ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης ενώ στον οικισμό βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ισμαήλ Λεβέντ. Ο κ. Γκαράνης, ευχαρίστησε το κλιμάκιο για την επίσκεψή του και για την καταγραφή των πληγέντων ώστε να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατόν. Όπως σημείωσε, τόσο οι αιτήσεις που έγιναν μέσω του Δήμου για αποζημίωση, όσο και μέσω του Υπουργείου, θα είναι πολύ πιο γρήγορες από κάθε άλλη φορά.
 

Όσο για την ενίσχυση που θα δοθεί από το Δήμο Κομοτηνής, την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου το θέμα χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες στο Μαυρομμάτι για να δρομολογήσουν την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στα νοικοκυριά τους.  
 
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής ευχαρίστησε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και τους Βουλευτές του Νομού Ροδόπης για το ενδιαφέρον που επέδειξαν για τα προβλήματα της περιοχής. «Είμαστε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους» διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος «τόσο με τα συνεργεία του Δήμου που πραγματοποιούν τον καθαρισμό του χωριού όσο και με το έκτακτο επίδομα που θα δώσουμε, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν οι πληγέντες να κάνουν τις πρώτες αποκαταστάσεις στις οικίες τους».
 

Ερωτηθείς για το θέμα της αποκατάστασης του αναχώματος, ο κ. Γκαράνης σημείωσε πως αυτά είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας η οποία πραγματοποίησε μικρές εργασίες αλλά χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή τους.  Παρόλα αυτά ο Δήμος θα φροντίσει για τον άμεσο καθαρισμό του καναλιού που βρίσκεται μπροστά στον οικισμό, ενώ θα προχωρήσει και σε μικρή αντιπλημμυρική παρέμβαση, που όμως δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα. «Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια θα ανταποκριθεί όχι μόνο για να αποκαταστήσει τις βλάβες στο ανάχωμα το συντομότερο δυνατό αλλά και να το κάνει πιο ισχυρό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.