Απο τους οικισμους ξεκινουν οι παρεμβασεις στους παιδικους σταθμους του Δημου Κομοτηνης

Αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα ώστε να προσαρμοστούν πλήρως στις τελευταίες αλλαγές της νομοθεσίας, βελτιώνοντας και τις υποδομές για τα παιδιά

Συνεχίζει να αυξάνει τα βρεφικά τμήματα το ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής

Τις επόμενες μέρες, με την προοπτική να γίνουν εργασίες ακόμα και μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων, αναμένεται να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις σε 12 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, για την προσαρμογή τους στις κατασκευαστικές διατάξεις του Π.Δ. 99 του 2017, που αφορά στην αδειοδότησή τους.

Το κόστος των παρεμβάσεων αυτών ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, με το έργο να έχει προκηρυχθεί πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όμως υπήρξαν καθυστερήσεις με την τελική κατακύρωση του διαγωνισμού, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕΜΕΑ) Δήμου Κομοτηνής, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος.

Να θυμίσουμε πως με τον ΠΔ 99, εφαρμόστηκαν νέες προδιαγραφές για όλους τους παιδικούς σταθμούς, κάτι που σήμαινε πως οι παλιότεροι σταθμοί, όπως αυτοί του Δήμου Κομοτηνής, θα έπρεπε να προσαρμοστούν. Για αυτό και προχώρησαν σε αυτό το έργο, μέσα από το οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις σε συνολικά 12 παιδικούς σταθμούς, 7 στην πόλη της Κομοτηνής και στους παιδικούς Σταθμούς Αιγείρου, Καλλίστης, Νέου Σιδηροχωρίου, Ροδίτη και Κοσμίου.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, με ειδική έμφαση στην προσαρμογή των κουφωμάτων στις νέες απαιτήσεις (τα παράθυρα των χώρων των παιδιών πρέπει να μην έχουν ανοιγόμενα φύλλα μέχρι το ύψος 1.50 μ.) και των κιγκλιδωμάτων.

Προσαρμογές και παρεμβάσεις

Φυσικά σε κάθε παιδικό σταθμό θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για να μπορέσουν αυτοί να είναι πλήρως προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις, τόνισε ο κ. Σωτηρακόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα την παρέμβαση στο πλακόστρωτο στον Παιδικό Σταθμό Αιγείρου, την κουζίνα στον Παιδικό Σταθμό Καλλίστης, και άλλα.

«Εμείς προσαρμοζόμαστε αναλυτικά στις απαιτήσεις του ΠΔ» σημείωσε, και για τους 12 παιδικούς σταθμούς και τα 7 βρεφικά τμήματα που περιλαμβάνονται σε αυτούς, αν και αυτά έχουν μικρότερες απαιτήσεις, γιατί είχαν γίνει πολλές παρεμβάσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ τα περισσότερα από αυτά συστάθηκαν πρόσφατα, λόγω της μείωσης που έφερε στον αριθμό των παιδιών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς η υποχρεωτική διετής εκπαίδευση.

«Η ολοκλήρωση του έργου θα είναι θετική για το Δήμο Κομοτηνής, γιατί θα έχει πλέον σύγχρονους παιδικούς σταθμούς από τους οποίους δεν θα λείπει τίποτα» τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ.

Σημαντικός άλλωστε είναι και ο χρόνος στον οποίο θα γίνουν οι παρεμβάσεις, ώστε να μην επηρεάσουν τα παιδιά στους σταθμούς, αλλά και τις οικογένειές τους.

Ο κ. Σωτηρακόπουλος εκτίμησε πως θα ξεκινήσουν από τους παιδικούς σταθμούς των οικισμών, με τον εργολάβο να έχει ήδη κάνει αυτοψία στους παιδικούς σταθμούς του Ροδίτη και του Κοσμίου, όπου φοιτούν λιγότερα παιδιά, και μπορούν να προσαρμοστούν, ενώ θα εκμεταλλευτούν την περίοδο των διακοπών και για τους παιδικούς σταθμούς των πόλεων.

Το μέλλον στα βρεφικά τμήματα

Πέρα φυσικά των εργασιών για την προσαρμογή των Παιδικών σταθμών, το ΚΕΜΕΑ προχωρά και στη δημιουργία ακόμα ενός βρεφικού τμήματος, του 8ου συνολικά, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από την επόμενη σχολική χρονιά.

Το μέλλον άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρακόπουλος, είναι στα βρεφικά τμήματα, μετά την εφαρμογή της υποχρεωτικής διετούς εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία, που μείωσε τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου από τα 600 στα 400.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει και χώρος για τη δημιουργία των βρεφικών τμημάτων, που έχουν διαφορετικές και μεγαλύτερες απαιτήσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες των οικογενειών από τις μικρότερες ηλικίες.

Άλλωστε υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτές τις υπηρεσίες στις εργαζόμενες οικογένειες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά. Το ιδανικό θα ήταν, κατά τον κ. Σωτηρακόπουλο, με το που τελειώνει η άδεια μητρότητας, να υπάρχει μια δομή όπου θα μπορούν οι εργαζόμενοι γονείς να αφήνουν το παιδί τους και όχι μόνο να αισθάνεται ασφάλεια, αλλά να ξέρει πως το παιδί θα περάσει και καλά.

Άλλωστε το θέμα της φύλαξης των παιδιών αποτελεί και έναν από τους ανασταλτικούς παράγοντες για την τεκνοποίηση από τα νεαρά ζευγάρια, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, και πάνω σε αυτό θα πρέπει να σκύψει η πολιτεία.

Αυτή την περίοδο τέλος, ετοιμάζονται για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές των χριστουγέννων στους παιδικούς σταθμούς, με τραγούδια, παιχνίδια, ενώ θα συμμετάσχει και το ΔΙΕΚ Κομοτηνής, με ζωγραφιές για τα πρόσωπα των παιδιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.