«Απο τον Σταυρο στην Ημισεληνο»

«Το “Χρονικόν της Αλώσεως” και ο ρόλος των παποκίνητων Φράγκων» Επετειακή εκδήλωση μνημοσύνης για την Άλωση στην Δράμα - Με ομιλητή τον εκκλησιαστικό ιστορικό, θεολόγο και νομικό Ιωάννη Σιδηρά

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα η επετειακή εκδήλωση μνημοσύνης και τιμής για τους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας κατά την 29η Μαΐου 1453, στην αμφιθεατρική αίθουσα του Διοικητηρίου (Αντιπεριφέρεια) Δράμας που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος Δράμας καθώς και τα προσφυγικά Σωματεία Δράμας.
 
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Καραμπατζάκης και οι εκπρόσωποι των προσφυγικών Σωματείων και συγκεκριμένα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου «ο Άγιος Χρυσόστομος», του Συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί» της Θρακικής Εστίας Δράμας, της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, του Συλλόγου Ποντίων «Οι Ακρίτες», της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας.
 
Ο ομιλητής κ. Σιδηράς στην εμπεριστατωμένη ομιλία του επί τη βάσει των ιστορικών πηγών των ιστορικών χρονογράφων Δούκα, Φραντζή, Χαλκοκονδύλη και Κριτόβουλου αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα προηγήθηκαν της αλώσεως και σχετίζονται με τα αίτια της παρακμής του βυζαντινού κράτους καθώς και στις φρούδες και απέλπιδες προσπάθειες της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του Βυζαντίου κατά τη Σύνοδο της Φερράρας – Φλωρεντίας (1438/1439) όπου οι παποκίνητοι Φράγκοι και ο ίδιος ο Πάπας υπόσχονταν την προσφορά βοήθειας στο Βυζάντιο για την απώθηση του Οθωμανικού κινδύνου υπό τον όρο της υποταγής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον Ποντίφικα. Ανέλυσε επίσης το υποκριτικό διπλωματικό και εκβιαστικό παρασκήνιο από τη σύνοδο εκείνη μέχρι και την άλωση της Πόλης εκ μέρους των παποκίνητων Φράγκων (Βενετών, Γενουάτων κ.ά). Βήμα βήμα ο ομιλητής ιχνηλάτησε σε γεγονότα και πρόσωπα μέσα από τις πηγές που σχετίζονται με το χρονικό της άλωσης, ενώ ιδιαίτερη εμφατική αναφορά έκανε στο ήθος και το φρόνημα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου, του λαού της Βασιλεύουσας και του Γεννάδιου Σχολάριου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παράθεση πολλών κειμένων μέσα από τους θρύλους και τις παραδόσεις του ρωμαίικου γένους για την άλωση όπως σώζονται από χρονογράφους της περιόδου λίγο μετά την άλωση και στα χρόνια της δεινής Οθωμανοκρατίας.
 
Στην εκδήλωση έλαβε χώρα η απαγγελία ποιημάτων και άλλων κειμένων σχετικών με την άλωση, ενώ η χορωδία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας απέδωσε με αριστοτεχνικό τρόπο τραγούδια και άσματα πόνου που αναφέρονται στην άλωση. Οι ποντιακές λίρες συνεπήραν.
 
Στην εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους Δραμινοί, Καβαλιώτες, αλλά και Ροδοπίτες όπως ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σπορίκης από την Κομοτηνή, παρευρέθησαν οι πρόεδροι και τα μέλη των Δ.Σ. των προσφυγικών Σωματείων. Επίσης εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, νέοι και πολλοί Θρακιώτες που διαβιούν στην πόλη της Δράμας.
 
Η ανταλλαγή ενθυμίων δώρων και η συμμετοχή του κοινού που ήταν έντονα συγκινημένο στην απόδοση του ύμνου «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» σφράγισε την επετειακή εκδήλωση μνημοσύνης στην όμορφη πόλη της Δράμας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.