Απο το «διαμελισμο» της Γιουγκοσλαβιας, στην Ουκρανια

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ροδόπης για τις «ιμπεριαλιστικές» επεμβάσεις Αμερικής και Ε.Ε.για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών

Εκδήλωση με θέμα «16 χρόνια από τον πόλεμο στη Σερβία από το ΝΑΤΟ οι επεμβάσεις συνεχίζονται και προκαλούν αμέτρητες καταστροφές. Χιλιάδες είναι οι νεκροί και τραυματίες στις εμπόλεμες ζώνες αλλά και εκατοντάδες οι νεκροί πρόσφυγες που ξεσπιτώνονται εξαιτίας των επεμβάσεων» πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ροδόπης, στο πλαίσιο των πανελλήνιων δράσεων για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Y.Ε).

Η ΕΕΔΥΕ ιδρύθηκε στις 15 Μαϊου του 1955 και από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής, φιλειρηνικής,  αντιπολεμικής δράσης του ελληνικού λαού έχοντας ιδιαίτερη συμβολή στη διεθνιστική πάλη, μέσα  από τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης [ΠΣΕ], του οποίου είναι μέλος.

Θανάσης Καδρούδης
«Ιμπεριαλιστικές επιθέσεις που στόχο έχουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών λαμβάνουν χώρα εδώ και χρόνια»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που  πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατείας της Κομοτηνής,  εκτέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο σχετικές με το θέμα, ενώ ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο  της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Ροδόπης κ.Θανάση Καδρούδη.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, οι πανελλαδικές δράσεις που διοργανώνει η επιτροπή ειρήνης αφορούν στην γνωστοποίηση του κόσμου, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια Αμερικανών και Ε.Ε., των ανταγωνισμών που λαμβάνουν χώρα με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, πετρελαίου και αεριου και των αγωγών από Ασία προς Ε.Ε..

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών,  όπως επεσήμανε ο κ. Καδρούδης, έχουν λάβει χώρα «ιμπεριαλιστικές επιθέσεις» με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτο της Ουκρανίας, «με επέμβαση των Αμερικανών και της Ε.Ε. προκειμένου  να ελέγξουν την έλευση των αγωγών από κει» με τελικό πάντα θύμα τον ουκρανικό λαό, που όπως υπογράμμισε «την πληρώνει πάντα, με  τους βομβαρδισμούς, τους θανάτους, τους τραυματίες και τελικά ένα πολύ μεγάλο τίμημα».

Οι ιμπεριαλιστικές αυτές επιθέσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνουν χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ξεκινώντας από τη Γιουγκοσλαβία πριν από δεκαέξι χρόνια, «με τον ωμό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, εναντίον αυτού του κράτους, το οποίο το διέλυσαν κυριολεκτικά με προτροπή της Γερμανίας και τα γνωστά αποτελέσματα, ένας “διαμελισμός” στην κυριολεξία που έφερε μεγάλο κουρνιαχτό στα Βαλκάνια».

«Η Ελλάδα αυτοπαγιδεύτηκε με τη συνθήκη του Δουβλίνο»

Ο κ. Καδρούδης αναφέρθηκε και στα παραδείγματα του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας, κάνοντας επίσης ειδική μνεία και στο κύμα μετανάστευσης που δημιουργήθηκε από τις χώρες αυτές προς την Ε.Ε. το οποίο, όπως επεσήμανε, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μάλιστα χαρακτήρισε τις ενέργειες που έγιναν σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης από την Ε.Ε. «εγκληματικές» και υπογράμμισε το λάθος της υπογραφής της συνθήκης του Δουβλίνο από τη χώρα μας, με το οποίο όπως τόνισε «αυτοπαγιδευτήκαμε» με τραγικά αποτελέσματα.

«Οι μετανάστες πρέπει να παίρνουν από την Ελλάδα χαρτιά νόμιμα και να πηγαίνουν προς την Ευρώπη»

 «Χιλιάδες μετανάστες έρχονται από τα σύνορα μας προς την Ε.Ε. με τα γνωστά αποτελέσματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε « τα χρήματα που ισχυρίζονται ότι δίνουν για τους μετανάστες είναι μια υποκρισία και αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα. Εμείς λέμε ότι οι μετανάστες πρέπει να παίρνουν από την Ελλάδα χαρτιά νόμιμα και να πηγαίνουν προς την Ευρώπη, γιατί αυτός ήταν ο σκοπός τους εξ αρχής, όχι να μείνουν εδώ. Δεν είναι μόνο το θέμα της σίτισης ενός μετανάστη, είναι και το θέμα της στέγασης, της περίθαλψης γενικότερα, ένα πολύ μεγάλο και οξύ πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε, αν δεν δοθεί λύση και αν δεν δείξουμε ανυπακοή στο Δουβλίνο».

Διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη

Κλείνοντας ο κ. Καδρούδης έκανε μία σύντομη αναφοράς στις δράσεις και τα έργα της Επιτροπής ειρήνης μέσα στην πάροδο των χρόνων και έκανε γνωστό πως μέσα στον επόμενο μήνα, το παράρτημα της Ροδόπης θα διοργανώσει σε συνεργασία με τα σχολεία της Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης έναν διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα το ποίημα του Γιάννη Ριτσου «Ειρήνη» ως φόρο τιμής, όπως εξήγησε, σε όλους τους ήρωες της ειρήνης, προεξάρχοντος του Γρηγόρη Λαμπράκη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.