Απο το 2012 το Συμβουλευτικο Κεντρο Κομοτηνης διπλα στις γυναικες θυματα βιας

Το εξειδικευμένο προσωπικό του προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης

Η καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (ή Διεθνούς Ημέρας των Δικαιωμάτων των Γυναικών) το 1977 αποτέλεσε συμβολική αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο της θεμελιώδους σημασίας της αρχής της ισότητας των φύλων και των αγώνων των γυναικών, ιδίως κατά τον προηγούμενο αιώνα, για πραγματική ισότητα.

Σαν σήμερα, το 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία συμμετείχαν στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Από το 1857 έως τις μέρες μας, η θέση των γυναικών έχει ξεκάθαρα επαναπροσδιοριστεί, με τις γυναίκες, πλέον, να έχουν κατακτήσει δικαιώματα, θέση και φωνή στους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης έκφρασης και δραστηριότητας. Παρ’ όλα αυτά, η ανισότητα, η διάκριση και η ενδοοικογενειακή, αλλά και κάθε άλλης μορφής βία, εξακολουθούν να αναπαράγονται αδιαλείπτως.

Η ιστορία και η εμπειρία αποδεικνύουν πως τίποτα δε χαρίζεται, και όλα κατακτώνται με αγώνες και διεκδικήσεις. Η ισότητα των φύλων απαιτεί ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση όλων μας. Με το βλέμμα συνεχώς στραμμένο στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) αποτελούν τους αρμόδιους φορείς που δημιούργησαν και λειτουργούν υποστηρικτικές δομές για γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις, σε μια προσπάθεια διασφάλισης πραγματικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα (βία λόγω φύλου, εργασία, κοινωνικό αποκλεισμό, κέντρα λήψης αποφάσεων, οικογένεια). Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 2014-2020.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

  • ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
  • ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
  • εργασιακή συμβουλευτική
  • νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
  • συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.
  • Το Δίκτυο της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. αποτελείται από:
  • Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).
  • Τα σαράντα τέσσερα (44) Συμβουλευτικά Κέντρα.
  • Τους δεκαεπτά (17) ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο (2) ξενώνες φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για πληροφορίες ή προγραμματισμό ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής:

  • Διεύθυνση: Κων/νου Παλαιολόγου (επί της Δημοτικής Αγοράς Νο8)
  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 8 πμ – 4 μμ
  • Τηλέφωνο: 25310 33290
  • E-mail: [email protected]
  • Links: www.kethi.gr, www.womensos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.