Απο την Λα Κορουνια της Ισπανιας στην Αλεξανδρουπολη για το μελλον της Περιοδοντολογιας

Ο διακεκριμένος Περιοδοντολόγος Dr. Antonio Liñares - Στο πλαίσιο των επιστημονικών διαλέξεων που διοργανώνει το ITI Study Club ΑΜΘ

Τον ανερχόμενο Ισπανό Περιοδοντολόγο Dr. Antonio Liñares από τη Γαλικία (La Coruña) υποδέχτηκε το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, το ITI Study Club Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο των επιστημονικών διαλέξεων που πραγματοποιεί με φιλοξενούμενους, διακεκριμένους παγκοσμίως, επιστήμονες με σκοπό την καλύτερη δυνατή επιστημονική ενημέρωση των μελών και των φίλων του στο κομμάτι της Περιοδοντολογίας.
 
Ο διακεκριμένος και βραβευμένος Περιοδοντολόγος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρέθηκε στο AstirEgnatia Hotel, στην Αλεξανδρούπολη και παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και αποκατάσταση των περιεμφυτευματικών και περιοδοντικών ιστών, δείχνοντας παράλληλα και περιπτώσεις κλινικών περιστατικών τόσο από τα βρετανικά πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεται, όσο και του ιδιωτικού ιατρείου του που διατηρεί με εξαιρετική επιτυχία στη La Coruña, της Ισπανίας.
 
Τον επίτιμο καλεσμένο καλωσόρισε εκ μέρους του ITI Study Club Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η κ. Σοφία Τσιαλίκη, Director του ΙΤΙ Study Club, η οποία έκανε εκτενή παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των σκοπών της οργάνωσης, κύριος στόχος της οποίας είναι η προώθηση και η διασπορά της γνώσης σχετικά με τα εμφυτεύματα και τους σχετικούς τομείς και έχει ως βασικές αρχές την επιστημονική ανεξάρτητη γνώση και τη μη κερδοσκοπικά κατευθυνόμενη σκέψη.
 
Όπως εξήγησε η ίδια η ITI είναι μια ακαδημαϊκή και επιστημονική οργάνωση που αφορά την εμφυτευματολογία, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητα της πριν από είκοσι χρόνια στην Ελβετία. Πρόκειται πλέον για μία παγκόσμια οργάνωση που αποτελείται από και απευθύνεται σε επαγγελματίες αφοσιωμένους στην εμφυτευματολογία, οι οποίοι πρωτοστατούν στη σωστή χρήση των εμφυτευμάτων και μέσω των Study Clubs ανταλλάσσουν απόψεις προς όφελος τους, τόσο σε επίπεδο ατομικής προόδου και βελτίωσης, όσο και σε επίπεδο ασθενούς. 

Dr. Antonio Liñares «Ένας στους τρεις Ευρωπαίους άνω των 35 πάσχει από περιοδοντίτιδα» 

      

Ο Dr. Liñares ξεκίνησε την παρουσίασή του εξηγώντας πως η περιοδοντική νόσος είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση των ούλων και των υποστηρικτικών ιστών των δοντιών, που δημιουργείται εξαιτίας της συγκέντρωσης της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Πρόκειται για μία από τις περισσότερο διαδεδομένες νόσους στην ανθρωπότητα, με έναν στους τρεις ενήλικες στην Ευρώπη άνω των τριανταπέντε να πάσχουν από περιοδοντίτιδα.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η φλεγμονή αυτή των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε απορρόφηση του οστού που συγκρατεί τα δόντια και σε μεταγενέστερη απώλεια των ίδιων των δοντιών, ενώ όπως υποστήριξε υπάρχουν έρευνες που δείχνουν τη συσχέτιση μεταξύ περιοδοντικής και καρδιαγγειακών νόσων.
 
  

Στο τελευταίο κομμάτι της παρουσίασής του ο Dr. Liñares έκανε εκτενή παρουσίαση στις θεραπείες της εν λόγω πάθησης, επικεντρώνοντας κυρίως στις χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση των υποστηρικτικών περιοδοντικών ιστών. Όπως υπογράμμισε η θεραπεία της πάθησης αυτής είναι απλή και εξαρτάται κατά πολύ από την συμμετοχή του ασθενούς, τη στοματική του υγιεινή, τις καλές συνήθειες που ενδεχομένως διατηρεί και τη διακοπή του καπνίσματος.

Σοφία Τσιαλίκη, Director Study Club Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Το σημαντικότερο προνόμιο που απολαμβάνουμε οι συμμετέχοντες στον θεσμό των Study Clubs, είναι ότι οι σημαντικοί συνάδελφοι της ζωής μας παύουν να είναι απλά συνάδελφοι»

      

H ITI ιδρύθηκε το 1980 από δώδεκα, τον αριθμό, ειδικούς εμφυτευματολόγους που ενδιαφέρθηκαν για το μέλλον της εμφυτευματολογίας. Στόχος ήταν η αλληλεγγύη μεταξύ των ειδικών και η θέληση να κατακτήσουν νέους επιστημονικούς στόχους προς ανάπτυξη της ειδικότητάς τους σε μια βάση εθελοντική και καθαρά ιδεαλιστική.
 
Σήμερα η οργάνωση αριθμεί περισσότερα από 15.000 ενεργά μέλη παγκοσμίως και 800 και πλέον επιστημονικούς συνεργάτες, αριθμός που βαίνει ολοένα αυξανόμενος, ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας το Study Club Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί ένα από τα έντεκα συνολικά Study Clubs Ελλάδας και Κύπρου.
 
      

Όπως τόνισε η Director του ITI Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης κ. Σοφία Τσιαλίκη «από το 2012 και μετά, έτος ίδρυσης του Study Club Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οργανώνουμε κάθε χρόνο τέσσερα Study Clubs στα οποία συμμετέχουν ως ομιλητές αξιολογότατοι επιστήμονες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό. Δίνεται επίσης η ευκαιρία στους συναδέλφους που συμμετέχουν στις συναντήσεις μας είτε ως μέλη είτε ως επισκέπτες, να παρουσιάσουν δικά τους επιλεγμένα περιστατικά, ως θέμα συζήτησης, υπό το πρίσμα της ανταλλαγής απόψεων και της συναδελφικότητας μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση της κλινικής πράξης του καθενός από εμάς. Στηρίζουμε και ενισχύουμε τη συμμετοχή των μελών μας με την απαραίτητη γνώση και διάκριση κάθε φορά».

Ερωτηθείσα σχετικά με τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό των τομέων και μελών ανά χώρα, η κ. Τσιαλίκη εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΙΤΙ διασφαλίζει την ανταλλαγή της εμπειρίας και τεχνογνωσίας μέσα από ένα ποιοτικά κατευθυνόμενο και υπερεπαρκές δίκτυο: το ITI net. Μέσω αυτού όπως τόνισε «τα μέλη της ΙΤΙ θα μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις με αναρτήσεις των περιστατικών τους διαδικτυακά και σε άμεση επικοινωνία με ειδικούς πάντα εμφυτευματολόγους σε χώρες όπως οι Ελβετία, Αυστραλία, Δανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία κ.ά. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ξενάγησης τους στην ακαδημαϊκού περιεχομένου βιβλιοθήκη από την ενημερωμένη, παγκόσμια αρθρογραφία, καθώς και η δυνατότητα της ατομικής για τον καθένα δοκιμασίας γνώσεων σε μορφή πολυεπίπεδου, ηλεκτρονικού παιχνιδιού».
 
«Τα προνόμια των μελών μας δε σταματούν εδώ» επεσήμανε γνωστοποιώντας ακόμα πως μέσω της ετήσιας συνδρομής στην ΙΤΙ και κάθε χρόνο ταχυδρομικώς αποστέλλονται οι πολυτελείς τόμοι που εκδίδει η Quintessence International, για λογαριασμό της ΙΤΙ, και σε συνεργασία με τους καλύτερους ανά τον κόσμο συνεργάτες, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο την πιο άμεση πρόσβαση στα προσωπικά τους φωτογραφικά αρχεία, κατευθείαν μέσα από τα ιδιωτικά τους ιατρεία αλλά και από τις πανεπιστημιακές κλινικές με τις οποίες αυτοί συνεργάζονται.
 
  

Χειρουργοί όπως ο Danny Buser, ο Steven Chen και o Μario Roccuzzo και προσθετολόγοι όπως ο Antony Dickinson και ο Frauke Muller είναι μερικά από τα ονόματα που παρελαύνουν στις σελίδες των πολύτιμων και καλαίσθητων αυτών τόμων, των οποίων ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται, ωστόσο το σημαντικότερο όλων των προνομίων όπως επεσήμανε η κ. Τσιαλίκη «αποτελεί αναμφίβολα το γεγονός πως μέσα από το θεσμό των Study Clubs, οι σημαντικοί συνάδελφοι της ζωής μας παύουν να είναι απλά συνάδελφοι. Μαζί λοιπόν με το επίπεδο γνώσεων μας που ανεβαίνει και εμπλουτίζεται, ανεβαίνουμε κι εμείς συνολικά ως επιστήμονες αλλά κι ως άνθρωποι πιο πλούσιοι από ποτέ που γίναμε φίλοι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.