Απο την Κομοτηνη στην Αδριανουπολη… μεσω Παρανεστιου

Εκπαιδευτικό διασυνοριακό οδοιπορικό στην Τουρκία

Επιμέλεια: Κολίτσης Νίκος, φιλόλογος ειδικής αγωγής, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής)

Στις 27 με 29 Μαρτίου 2015 διεξάχθηκε διασυνοριακό σεμινάριο επαφών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, για τριάντα εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσε το ΚΠΕ Παρανεστίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εθνικής  Παιδείας της Αδριανούπολης, απευθυνόταν επίσης και σε δεκαπέντε άτομα -της εκπαιδευτικής κοινότητας και μη- που συμμετείχαν ως παρατηρητές. Ως εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής, είχα τη χαρά να συμμετέχω στο σεμινάριο αυτό και να έρθω σ’ επαφή με Τούρκους συναδέλφους από την περιφέρεια της Αδριανούπολης.
 
Το πρώτο βροχερό βράδυ της 27ης Μαρτίου, αφού αποβιβαστήκαμε και τακτοποιηθήκαμε στα ξενοδοχεία μας στην πόλη της Ανδριανούπολης, περπατήσαμε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης με τα σύγχρονα και εντυπωσιακά σιντριβάνια του. Η κάθε παρέα επέλεξε να διασκεδάσει με τον τρόπο που ήθελε. Εμείς προτιμήσαμε να απολαύσουμε τουρκικά και ελληνικά τραγούδια, από Τούρκους ερμηνευτές, με ζωντανή μουσική στο Efe Hotel.
 
Την επόμενη ημέρα, 28 Μαρτίου, ξεναγηθήκαμε στο επιβλητικό τέμενος Σελιμιγιέ που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO. Στη συνέχεια συναντήσαμε τους Τούρκους εκπαιδευτικούς και αφού συστηθήκαμε και γνωριστήκαμε μέσα από βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας, απολαύσαμε εδέσματα και ποτά, χαρακτηριστικά του τόπου των συμμετεχόντων, δίνοντας σε αυτή τη συνάντηση το στίγμα μιας διαπολιτισμικής σύμπραξης. Στη συνέχεια,  χωριστήκαμε σε ομάδες  και σχεδιάσαμε κοινές δράσεις, συνεργασίες και διασυνοριακά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολικό επίπεδο. Μου δόθηκε με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία να γνωρίσω εκπαιδευτικούς από το Ειδικό Σχολείο της Ανδριανούπολης και να συμφωνήσουμε σε πλαίσιο οργάνωσης κοινών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  φέρνοντας τα σχολεία μας πιο κοντά.
 
Την Κυριακή 29 Μαρτίου, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Υγείας της Αδριανούπολης, όπου θαυμάσαμε ομοιώματα γιατρών και φοιτητών ιατρικής που φρόντιζαν ασθενείς, εφαρμόζοντας διάφορους τρόπους θεραπείας, από την ευεργετική επίδραση της μουσικής μέχρι ορισμένες παραδοσιακές πρακτικές, πέρα από τις καθαρά επιστημονικές μεθόδους.  Κατά το υπόλοιπο πρωινό, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Εμπορικό Κέντρο της Ανδριανούπολης, ενώ άλλοι προτίμησαν μία ακόμη βόλτα στη σκεπαστή αγορά και στο κέντρο της πόλης με τις παραδοσιακές γεύσεις, όπως τα τζιγέρια, δηλαδή, τα συκωτάκια και τα χαρακτηριστικά γλυκά, όπως το  κιουνεφέ ή το καζάν ντι πι.
 
Πλούσιοι σε παραστάσεις, εμπειρίες και γεύσεις, που αποπνέει η έντονα ανατολίτικη ατμόσφαιρα της Αδριανούπολης, αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε για το ταξίδι της επιστροφής. Τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Από τη μια χαρά και ικανοποίηση για το ότι γνωρίσαμε αξιόλογους συναδέλφους και μιλήσαμε για περιβαλλοντικά θέματα, από την άλλη λύπη και γλυκιά νοσταλγία,  καθώς όλα αυτά που ζήσαμε έφτασαν στο τέλος τους.
 
Αυτό που έχει, όμως, σημασία είναι ότι συναναστραφήκαμε, ήρθαμε πιο κοντά και μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές με συναδέλφους από μία γειτονική χώρα που μας ενώνουν τόσα πολλά και μπορούν να μας ενώσουν ακόμη περισσότερα, μέσα από την πραγματοποίηση κοινών καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, με γνώμονα το περιβάλλον μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.