Απο την ερχομενη εβδομαδα η διαθεση των αντιιικων χαπιων

Σε ποιους θα χορηγούνται-Η διαδικασία

Ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, η κατ’ οίκον διάθεση των αντιιικών χαπιών.

Σύμφωνα με την αν. υπουργό κάποιος που διαγιγνώσκεται θετικός στον κορωνοϊό είτε με rapid ή με μοριακό τεστ και εφόσον έχει κάποια συμπτώματα πριν περάσουν ημέρες, στην αρχή της νόσου, τον βλέπει ο γιατρός του και εφόσον αυτός κρίνει ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, κάνει την αίτηση όπως γινόταν με τα μονοκλωνικά. Η αίτηση υποβάλλεται στην σχετική πλατφόρμα και εξετάζεται από επιτροπή που κρίνει αν πράγματι πρέπει ο ασθενής να τα πάρει.

Απάντηση σε 24 ώρες με sms

Η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες και φτάνει με sms και στον γιατρό που συνταγογραφεί και στον ασθενή που πρόκειται να πάρει τα φάρμακα. «Από κει και πέρα, με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής, μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet, υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα, γιατί έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει με τον EMA, άρα πρέπει να δοθούν με συγκατάθεση του ασθενούς. Στην συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα είναι στο σπίτι του μέσα σε 24 ώρες».

Τα άτομα που θα χορηγούνται

Η κ. Γκάγκα διευκρίνησε, ότι τα αντιικά χορηγούνται σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, ανοσοκατεσταλμένοι, χημειοθεραπευόμενοι, με ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο. Είναι ουσιαστικά οι ίδιες ομάδες που υπήρχαν για τα μονοκλωνικά, για μεγάλες ηλικίες, με συνυπάρχοντα προβλήματα και δεν δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς και σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.