Απο τη θεωρια στην πραξη

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και του ΓΕΛ Σαπών διαγωνίστηκαν σε πειράματα βιολογίας, φυσικής και χημείας - Στο πλαίσιο του τοπικού μαθητικού διαγωνισμού Επιστημών που διοργάνωσε το ΕΚΦΕ Κομοτηνής

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Κομοτηνής ο Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός Επιστημών. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, αποκλειστικά πειραματικό, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου του νομού μας και ο οποίος κινείται πάνω στην βασική επιδίωξη του ΕΚΦΕ, την προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας στα σχολεία της περιοχής μας, μέσω της εξοικείωσης των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.
 
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών Λυκείου, από το Μουσικό Σχολείο της Κομοτηνής αλλά και το ΓΕΛ Σαπών, οι οποίοι και διαγωνίστηκαν σε πειραματικές διατάξεις Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, αναπτύσσοντας τις πειραματικές/εργαστηριακές δεξιότητες και πρακτικές, που αναφέρονταν στις εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου.
 
Ο Τοπικός Διαγωνισμός Επιστημών διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Κομοτηνής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ενώ την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού συνέστησαν οι κ.κ. Δρ.Σοφία Κυριαζοπούλου, Φυσικός, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής, Αικατερίνη Ντόντη, Χημικός στο 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής και Ιωάννης Πασχαλίδης, Βιολόγος στο 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής, με αναπληρωματικό μέλος τον Δρ. Γεώργιο Ηλιάδη, χημικό του 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής.
 
Συγκεκριμένα από το ΓΕΛ Σαπών συμμετείχαν οι μαθητές κ.κ. Αγησίλαος Βασιλειάδης, Αθανάσιος Μαλλίδης και Μιχάλης Πεχλιβάνης, με συνοδό καθηγητή και προπονητή τους τον βιολόγο κ. Μανώλη Τσιακό, ενώ από το Μουσικό Σχολείο της Κομοτηνής οι κ.κ. Ευαγγελία Νικολαΐδου, Ραφαήλ – Εμμανουήλ Τομζά και Βασίλειος Φραντζόπουλος με συνοδό καθηγητή και προπονητή τον Φυσικό κ. Ιωάννη Μαλαμίδη. 

Σοφία Κυριαζοπούλου «Οι καθηγητές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να εντάξουν την πειραματική διδασκαλία μέσα στα σχολεία, όπως άλλωστε ορίζουν και οι καινούργιες διδακτικοί μέθοδοι»

Ο καινοτόμος χαρακτήρας του διαγωνισμού, όπως τόνισε η κ. Σοφία Κυριαζοπούλου μιλώντας στον «ΠτΘ» καθώς δεν βασίζεται σε γνώσεις αλλά σε πειραματική εξάσκηση, ενέπνευσε τους μαθητές και των δυο ομάδων που επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον και ζήλο, και συνεργάστηκαν για την υλοποίηση των πειραμάτων.

Όπως εξήγησε και η ίδια «τα παιδιά κλήθηκαν να υλοποιήσουν κάποια πειράματα, να βγάλουν αποτελέσματα και συμπεράσματα μέσα από την κοινή προσπάθεια και συνεργασία και να ανακαλύψουν μέσα από το βίωμά τους, αυτό που λέει η επιστημονική πραγματικότητα». «Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει παράδοση στα πειράματα, έχει παράδοση στην θεωρία» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια επισημαίνοντας πως εδώ και χρόνια λόγω της κρίσης αλλά και των γενικότερων συνθηκών που ζούμε στη χώρα μας «οι καθηγητές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να εντάξουν την πειραματική διδασκαλία μέσα στα σχολεία, γεγονός που άπτεται και των καινούργιων διδακτικών μεθόδων που προωθούνται και οι οποίες θέλουν την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, δηλαδή βάζουν τα παιδιά στην διαδικασία να αποφασίζουν και να ανακαλύπτουν μόνα τους τη γνώση σε ομάδες, μέσα από το πειράματα στα οποία αναζητούν μόνα τους την λύση, υπό την καθοδήγηση φυσικά των καθηγητών τους».
 
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων οι μαθητές αξιοποίησαν τις γνώσεις τους, τη φαντασία και το συναίσθημά τους για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την όλη εμπειρία γεγονός που καταγράφεται και από τα ίδια τα λεγόμενά τους. 

Ευγενία Νικολαΐδου «Ο διαγωνισμός μια πολύ σημαντική εμπειρία για την μετέπειτα εξέλιξή μου»

Όπως ανέφερε μιλώντας στον «ΠτΘ» η κ. Ευαγγελία Νικολαΐδου, μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, επρόκειτο για μία μοναδική για την ίδια εμπειρία καθότι «είδαμε στην πράξη αυτά που μαθαίνουμε σε θεωρητικό επίπεδο στο σχολείο» σημειώνοντας μάλιστα πως «ειδικά σε ό,τι αφορά τα πειράματα της βιολογίας θεωρώ ότι θα με βοηθήσουν πάρα πολύ στην μετέπειτα εξέλιξή μου, μίας και θέλω να σπουδάσω ιατρική».
 
Ως μία μοναδική εμπειρία περιέγραψε τον όλο διαγωνισμό και ο κ. Βασίλης Φραντζόπουλος, επίσης μαθητής του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής ο οποίος τόνισε πως « ο διαγωνισμός με βοήθησε να μάθω να σκέφτομαι».
 
«Νοιώσαμε ευχάριστα και ανακαλύψαμε νέα αντικείμενα στα μαθήματα στα οποία κληθήκαμε να διαγωνιστούμε» επεσήμαναν μιλώντας στον «ΠτΘ» και οι μαθητές του ΓΕΛ Σαπών κάνοντας λόγο για μία «μοναδική, χρήσιμη και εποικοδομητική εμπειρία», την οποία ευχαρίστως θα επαναλάμβαναν στο μέλλον. 

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών 2016 η προκριθέντες του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής

Να σημειωθεί ότι από το διαγωνισμό προκρίθηκε η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, η οποία θα πάρει μέρος στον «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2016» που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕ.Κ.Φ.Ε.) Από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό θα προκριθούν δυο ομάδες που θα μεταβούν στο Tartu της Εσθονίας, όπου και θα συμμετάσχουν στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – European Union Science Olympiad 2016.
Το ΕΚΦΕ Κομοτηνής θέλησε δια των εκπροσώπων της να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς που, όπως τόνισαν, «στα χρόνια αυτά προβληματίζονται και κατανοούν ότι η αποτελεσματικότερη μέθοδος μάθησης είναι η βιωματική μάθηση, αυτή που στηρίζεται στη συνεργασία, στη διερεύνηση, στην ανακάλυψη και υιοθετούν το πείραμα στη διδακτική πρακτική τους» κάνοντας ειδική μνεία στους καθηγητές που προετοίμασαν τους μαθητές αυτούς κατά τη διάρκεια των σπουδών τους καθώς και αυτούς που τους συνόδευσαν στο διαγωνισμό.
 
Επίσης ειδική αναφορά έγινε και στην επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού για τη ζέση με την οποία αγκάλιασαν το διαγωνισμό και αφιέρωσαν το χρόνο τους σε αυτόν καθώς και τον κ. Μαντατζή, Φυσικό του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής για την πολύτιμη στήριξή του στη διοργάνωση του διαγωνισμού, ευχόμενοι τέλος σε όλους τους μαθητές να είναι πάντα φιλομαθείας και δημιουργικοί. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.