Απο τη σχολικη αιθουσα στο χωρο του Μουσειου Καραθεοδωρη

Ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα με σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Μουσείο Καραθεοδωρή

Στο Μουσείο Καραθεοδωρή επεκτείνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ, με στόχο την καλύτερη γνωριμία των μαθητών της πόλης με πτυχές της ιστορίας της.

Για αυτό το λόγο και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ελευθερίων Κομοτηνής, ενημερωτική εκδήλωση στην Τσανάκλειο το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαΐου, με θέμα «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στη Σμύρνη παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα χρήσιμο μάθημα Ιστορίας μέσω του Μουσείου», που αφορούσε ακριβώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προτείνονται, τα οποία υλοποιήθηκαν την επόμενη, Παρασκευή 6 Μαΐου, στο Μουσείο που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Μάλιστα στόχος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας είναι η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και σε άλλα μουσεία της ΔΚΕΠΠΑΚ, με το επόμενο να είναι το Αρχοντικό Σκουτέρη.

Βαθαίνει η συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ

Όπως σημείωσε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Κατερίνα Σχοινά, η διεύθυνσή τους έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ, και τον τελευταίο καιρό αποφάσισαν να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο για εκπαιδευτικούς λόγους τα μουσεία που τελούν υπό την αιγίδα της.

«Θέλουμε να μεταφέρουμε το μάθημα από τη σχολική αίθουσα στο χώρο του Μουσείου, για να γίνει βιωματικό, και πιο αποτελεσματικό» σημείωσε, κάτι που ενδιαφέρει περισσότερο και τα παιδιά.

Ήδη η προσπάθεια ξεκίνησε από το Λαογραφικό Μουσείο, όπου έγινε μια ανάλογη εκδήλωση στα αρχές του σχολικού έτους και στη συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υλοποιούνταν προγράμματα που πήγαν πολύ καλά.

Για αυτό και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή, θέλησαν να πάρει σειρά το Μουσείο Καραθεοδωρή, μέσω της σύνδεσης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με τη Σμύρνη τις παραμονές του 1922, με την προσπάθεια να δημιουργήσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο.

Ένα αντικείμενο μελέτης που μπορεί να ενδιαφέρει τα παιδιά, πέρα των άλλων του μουσείου, είναι και αυτή η παράμετρος, αλλά θα έχουν και την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του Καραθεοδωρή στο σύνολό του, συνδέοντάς το με το θέμα της μικρασιατικής καταστροφής.

Για αυτό και στην εκδήλωση της Πέμπτης μίλησαν για το θέμα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας κ. Ιωάννης Μπακιρτζής, και η κ. Έφη Καραπούλη, ιστορικός, φιλόλογος  που είχε εφαρμόσει ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασιζόμενη στο βιβλίο «Ο Ύπατος της Σμύρνης» της Σ. Μαραγκοζάκη, που έχει αναφορές στον Καραθεοδωρή.

Τα προγράμματα εφαρμόστηκαν πιλοτικά την Παρασκευή, για τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, ώστε να διερευνήσουν αν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις, ώστε να προχωρήσουν και στην εφαρμογή του.

Μετά το Μουσείο Καραθεοδωρή, θα συνεχίσουν την συνεργασία τους με τη ΔΚΕΠΠΑΚ, και με άλλα μουσεία της, με πιθανότερο το Αρχοντικό Σκουτέρη, που δεν είναι και τόσο γνωστό.

Κανονική και ψηφιακή ξενάγηση

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) για τον Κ. Καραθεοδωρή στη Σμύρνη, μίλησε η κ. Χαρά Μαρκουλάκη, μουσειοπαιδαγωγός, πληροφορικός, που τα σχεδίασε και ξεκίνησε ήδη να τα εφαρμόζει.

Το βασικό σε ένα μουσείο, σημείωσε, είναι να υπάρχει ένας μουσειοπαιδαγωγός, και να γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν πράγματα μέσω της ψυχαγωγίας και του παιχνιδιού.

Με αυτό το σκεπτικό σχεδιάστηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να κατανοήσουν τα παιδιά βασικά σημεία τις ιστορίας του Κ. Καραθεοδωρή, επικεντρώνοντας στη Σμύρνη, και την παρουσία του εκεί, πραγματοποιώντας ένα παιχνίδι εξερεύνησης βασιζόμενοι σε όσα τους έχουν ήδη πει.

Ήδη την Πέμπτη έγινε μια διαδικτυακή περιήγηση, με το 2ο ΣΔΕ Χανίων, στο οποίο εργάζεται, το οποίο είναι στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων. Με αυτό συνδέθηκαν διαδικτυακά, κάτι πολύ δύσκολο να γίνει λόγω της απαγόρευσης του διαδικτύου στις φυλακές, και συνέχισαν την Παρασκευή με την αμιγώς δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.