Απο τη Δευτερα τα θαλασσινα μπανια για τα μελη των ΚΑΠΗ

Χρήσιμες συμβουλές για ασφάλεια και άσκηση από ειδικούς επιστήμονες

Το 2ο  Κ.Α.Π.Η, στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος «θαλασσινά μπάνια», που διοργανώνει το ΚΕ.ΜΕ.Α για τα μέλη των Κέντρων, διοργάνωσε την Τετάρτη ενημερωτική εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές από ειδικούς, προκειμένου η αγαπημένη συνήθεια της καλοκαιρινής αναψυχής να μην οδηγήσει σε περιπέτειες και απρόοπτα γεγονότα. Ομιλητές στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου, ήταν η Καρδιολόγος, κ. Μαρία Σαμαρτζή, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, κ. Βασίλης Γούργουλης.
 
Το πολυπληθές ακροατήριο των ηλικιωμένων μελών των ΚΑΠΗ απέσπασε χρήσιμες πληροφορίες από τους δύο επιστήμονες, ενόψει και της έναρξης του προγράμματος θαλασσινών μπάνιων, που υλοποιεί το ΚΕΜΕΑ. Στη διάρκεια του προγράμματος, που θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα, 29 Ιουνίου, και θα διαρκέσει ένα δεκαήμερο, οι ηλικιωμένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μπάνια τους στην παραλία Αρωγής – Φαναρίου. 

Μαρία Σαμαρτζή, Ενημέρωση για τη θερμοπληξία και συμβουλές για την τροποποίηση της καρδιολογικής φαρμακευτικής αγωγής το καλοκαίρι

Αντικείμενο της ομιλίας της κ. Σαμαρτζή ήταν η σωστή προετοιμασία των ηλικιωμένων, ενόψει της συμμετοχής του στα καλοκαιρινά θαλάσσια μπάνια. Η καρδιολόγος ανέλυσε την παθοφυσιολογία του φαινομένου της θερμοπληξίας, διακρίνοντας τις επιρρεπείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ παρείχε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την τροποποίηση της καρδιολογικής φαρμακευτικής αγωγής το καλοκαίρι. Επίσης, περιέγραψε τη βέλτιστη κατάσταση του οργανισμού, ώστε να προκύψει όφελος από τα θαλάσσια μπάνια, ενώ στη ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε έλυσε ειδικότερες απορίες του κοινού.  

Βασίλης Γούργουλης «Η άσκηση στο νερό αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο άσκησης, ιδιαίτερα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας»

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Γούργουλης ανέπτυξε το θέμα «Άσκηση στο νερό και τρίτη ηλικία», τονίζοντας μεταξύ άλλων στους παρευρισκομένους ότι «η άσκηση επιβραδύνει τη φυσιολογική φθορά του οργανισμού με το πέρασμα των ετών και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής». «Ιδιαίτερα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας», επισήμανε, «η άσκηση στο νερό αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο άσκησης, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα και προλαμβάνει ή ακόμη και θεραπεύει μυοσκελετικές παθήσεις». «Τα πλεονεκτήματα της άσκησης στο νερό», εξήγησε, «οφείλονται στην άνωση του νερού, που συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης των αρθρώσεων, στην υδροστατική πίεση που βοηθάει τη φλεβική λειτουργία και την επαναφορά του αίματος στην καρδιά, και φυσικά στην αντίσταση του νερού, η οποία αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ταχύτητα κίνησης των μελών του σώματος. Επίσης, ακριβώς λόγω της αντίστασής του, η άσκηση στο νερό βοηθάει στην αποφυγή των πτώσεων, που αποτελούν ένα ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα κινδύνου για τα άτομα τρίτης ηλικίας. Όπως με κάθε μορφή άσκησης, έτσι και μετά την άσκηση στο νερό εκκρίνονται οι ενδορφίνες, οι «ορμόνες της χαράς», που συμβάλλουν στη μείωση του άγχους, συναισθηματική ηρεμία, ανακούφιση του πόνου, έλεγχο της όρεξης, καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μείωση της αρτηριακής πίεσης και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η ποικιλία των ερεθισμάτων που δέχεται ο οργανισμός συμβάλλει σε αύξηση της νευρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου». «Ίσως όμως η σημαντικότερη συμβολή της άσκησης στο νερό», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Γούργουλης, «είναι η κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων ατόμων και η αφορμή για να βγουν από το σπίτι, να συναναστραφούν με άλλα άτομα και να διασκεδάσουν». 

Απαραίτητος ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν από την είσοδο στο νερό

Κλείνοντας, ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ παρότρυνε τους ηλικιωμένους, φορώντας παπούτσια θαλάσσης για προστασία από μικροτραυματισμούς των ποδιών και καπέλο για προστασία από τον ήλιο, να επιχειρούν την εκτέλεση απλών μέσα στο νερό, όπως περπάτημα ή τρέξιμο, πλάγιες μετακινήσεις, μικρές αναπηδήσεις, ασκήσεις ισορροπίας στο ένα πόδι, κάμψεις – εκτάσεις των χεριών, «ποδήλατο» μέσα στο νερό κ.α, ενώ ξεκαθάρισε πως «σε κάθε περίπτωση, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, πριν την είσοδο στο νερό θα πρέπει να έχουν περάσει 3-4 ώρες από το τελευταίο γεύμα και φυσικά να έχει προηγηθεί προληπτικός ιατρικός έλεγχος». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.