Απο τα πιο υποστελεχωμενα ιδρυματα της χωρας το ΔΠΘ

Χρήστος Βαρσαμακίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΔΠΘ «Το ΔΠΘ στην κυριολεξία στοιχειώνει»

«Συνάδερφοι εργάζονται σε δύο και τρία αντικείμενα, προκειμένου να ανταποκριθούμε και να στηρίξουμε το Πανεπιστήμιο»

Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιούν σήμερα εκπρόσωποι του Διοικητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων όλης της χώρας, με αίτημα την άμεση ενίσχυση των ιδρυμάτων με προσωπικό.

Ένα από Πανεπιστήμια με το μεγαλύτερο πρόβλημα, που εντείνεται από το γεγονός ότι πρέπει να λειτουργήσει σε τέσσερις έδρες, που σύντομα αναμένεται να γίνουν πέντε, είναι το ΔΠΘ, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΔΠΘ κ. Χρήστος Βαρσαμακίδης.

Υποστελέχωση και απαξίωση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα, σημείωσε ο κ. Βαρσαμακίδης, είναι η πολυνομία, με πολλούς νόμους να τροποποιούν ή καταργούν άλλους, με αποτέλεσμα την κακονομία, κάτι που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την παιδεία, και κατ’ επέκταση το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το διοικητικό προσωπικό σε όλα τα Πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα στο ΔΠΘ, είναι η υποστελέχωση, και στη συνέχεια και η απαξίωση, που είναι απότοκο του πρώτου.

«Το ΔΠΘ στην κυριολεξία στοιχειώνει» σημείωσε ο κ. Βαρσαμακίδης, με τις κενές θέσεις, σύμφωνα με τον ίδιο να έχει ξεπεράσει το 50%, σε θέσεις που πρέπει να στελεχωθούν, κάτι που το κάνει ένα από τα πιο υποστελεχωμένα ιδρύματα της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 30 συνάδερφοί τους, οι οποίοι όμως δεν έχουν αντικατασταθεί. Αποτέλεσμα είναι να έχουν μείνει 205 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίο πρέπει να καλύψουν όλες τις ανάγκες στις τέσσερις έδρες του πανεπιστημίου.

«Συνάδερφοι εργάζονται σε δύο και τρια αντικείμενα, προκειμένου να ανταποκριθούμε και να στηρίξουμε το Πανεπιστήμιο» ανέφερε, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να το κρατήσουν όρθιο. «Δεν υπάρχει περίπτωση ως διοικητικό προσωπικό να το αφήσουμε στην μοίρα του» τόνισε χαρακτηριστικά, με τους εργαζόμενους να υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να στηρίζουν τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και την διοικητική οργάνωση του Πανεπιστημίου.

Η τελευταία μαζική πρόσληψη διοικητικού προσωπικού στο ΔΠΘ, έγινε το 2006, με τον νόμο Παυλόπουλου, όταν 90 άτομα μονιμοποιήθηκαν. Όμως από τότε οι συνταξιοδοτούμενοι δεν αντικαθιστούνται, και μάλιστα δεν φαίνεται να τηρείται ούτε το 1 προς 5 το οποίο τους είχαν υποσχεθεί. Τελευταία ενημέρωση είναι πως αν όλα πάνε καλά, θα έρθουν πέντε άτομα το 2023, όταν το 2022 υπολογίζεται πως θα υπάρξουν τουλάχιστον 10 συνταξιοδοτήσεις.

Ο μόνος τρόπος για την ενίσχυση του ΔΠΘ πλέον σε προσωπικό είναι η κινητικότητα, όμως και εκεί τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά, με τον κ. Βαρσαμακίδη να σημειώνει πως ακόμα και αυτοί που θέλουν να έρθουν στο πανεπιστήμιο, τελικά δεν μπορούν να φύγουν από τις υπηρεσίες τους.

Μονιμοποίηση Συμβασιούχων και νέες προσλήψεις

Τόσο ως σύλλογος Προσωπικού, όσο και ως Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Κεντρικού Συμβουλίου της οποίας είναι μέλος και ο ίδιος έχουν ενημερώσει επανειλημμένα το Υπουργείο για το πρόβλημα το οποίο αγγίζει πλέον όλα τα πανεπιστήμια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Για αυτό και σήμερα Παρασκευή έχουν προγραμματίσει πανελλαδική κινητοποίηση, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων, και να ζητήσουν την πρόσληψη του διοικητικού προσωπικού.

Αυτό μπορεί να γίνει σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη άμεση ανάγκη είναι να μονιμοποιήθουν οι συμβασιούχοι συνάδερφοί τους, κάποιοι από τους οποίους εργάζονται για χρόνια στο Πανεπιστήμιο και σύμφωνα με τον κ. Βαρσαμακίδη, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Αυτοί μπορούν να στελεχώσουν άμεσα το πανεπιστήμιο, και έχοντας ήδη γνώση των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων της θέσης τους, θα προσφέρουν από την πρώτη μέρα. Με δεδομένο δε ότι ο θεσμός του συμβασιούχου δεν θα σταματήσει, το πανεπιστήμιο θα έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, να προσλάβει νέους συμβασιούχους, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν.

Φυσικά πέρα από τους συμβασιούχους, πάγιο αίτημά τους είναι η πρόσληψη νέων μόνιμων εργαζομένων, ώστε να ενισχύσουν, και σύντομα να αντικαταστήσουν το υφιστάμενο προσωπικό, «γιατί σίγουρα θα πάρουμε μια βαθιά ανάσα με τους συμβασιούχους, αλλά δεν καλυπτόμαστε».

Συνεχίζουν την προσπάθεια οι διοικητικοί

Το ζήτημα της υποστελέχωσης έχει κατανοήσει η διοίκηση του ΔΠΘ, σημείωσε ο κ. Βαρσαμακίδης, με την οποία έχουν άριστη συνεργασία. Το θέμα να έχει συζητηθεί και στη Σύγκλητο του ΔΠΘ και στη Σύνοδο Πρυτάνεων, όμως δυστυχώς, τόνισε, δεν είναι στο χέρι τους.

Την ίδια στιγμή, με το πανεπιστήμιο να δραστηριοποιείται σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις, είναι πιο δύσκολο να ενισχυθεί μια υπηρεσία με υπαλλήλους με την  μετακίνηση από κάποια άλλη, ένα θέμα βέβαια το οποίο με την σημερινή κατάσταση του προσωπικού, είναι ούτως ή άλλως σχεδόν ανέφικτο, γιατί δεν περισσεύουν τα άτομα στις υπηρεσίες.

Δυστυχώς ακόμα και τώρα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη διαχρονική απαξίωση του Υπουργείου Παιδείας, από το νόμο Γαβρόγλου, μέχρι την Ελάχιστη βάση Εισαγωγής, που πιστεύει πως ήταν μεν σε μια σωστή κατεύθυνση αλλά θα έπρεπε να είναι πιο ορθολογική, για να μην εμφανιστούν τα ζητήματα με λίγους εισακτέους σε τμήματα και του ΔΠΘ.

Τελευταίο χτύπημα απαξίωσης ήταν η αφαίρεση του δικαιώματος από τους Διοικητικούς να συμμετέχουν στις πρυτανικές εκλογές, αλλά και πιο τοπικά, το γεγονός ότι ενώ έχουν υποσχεθεί τμήματα στο ΔΠΘ, δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως και με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσουν.

«Το προσωπικό δεν φτάνει αυτή τη στιγμή, πως θα δουλέψουν τα καινούρια τμήματα όταν δεν υπάρχουν στελέχη» αναρωτήθηκε ο κ. Βαρσαμακίδης, προσθέτοντας πως έχουν θέσει το θέμα και στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Συρίγο, ιδιαίτερα για το θέμα της λειτουργίας νέου Τμήματος στο Διδυμότειχο, όπου θα πρέπει να στηθεί ένα τμήμα από την αρχή.

Για αυτό και θα συνεχίσουν να πιέζουν, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, για την στήριξη του Πανεπιστημίου. «Ως διοικητικό προσωπικό δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, προκειμένου να στηρίξουμε το Πανεπιστήμιο, και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάει μπροστά» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.