Απο τα 13-14 ξεκινουν το καπνισμα οι νεοι στη Ροδοπη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ορφέας» βρέθηκαν χθες στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου επιχείρησαν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τις βλαβερές συνέπειες αυτής της κακής συνήθειας.

Ερμίνα Κοντακίδου «Πρώτο μέλημά μας η πρόληψη στους νέους»

«Υπ’ αριθμόν ένα επιδημία στο χώρο της υγείας», χαρακτήρισε το κάπνισμα η κ. Ερμίνα Κοντακίδου, ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης, επισημαίνοντας πως τα σχετικά νούμερα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αρκετά αποθαρρυντικά. Όπως υποστήριξε, πλέον υπερβαίνουν κάθε χρόνο τα 6 εκατομμύρια οι θάνατοι από το κάπνισμα, με το 10% εξ αυτών να αφορούν παθητικούς καπνιστές. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι, αν δεν δράσουμε άμεσα, τότε μέχρι το 2030 ο αντίστοιχος αριθμός των θανάτων θα ανέλθει στα 8 εκατομμύρια το χρόνο. «Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική η πρόληψη», υπογράμμισε η κ. Κοντακίδου, «κι εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση». «Πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει», προσέθεσε, «ότι το κάπνισμα ενοχοποιείται για πάρα πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως καρκίνο, νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος». «Πρώτο μέλημά μας είναι οι νέοι», συνέχισε, «γι’ αυτό και οργανώνουμε κάθε χρόνο σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προγράμματα αγωγής υγείας με παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές όλου του νομού, προκειμένου να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα ή ακόμα κι αν έχουν πειραματιστεί να σταματήσουν για να μη γίνουν χρόνιοι καπνιστές».

Παραθέτοντας στοιχεία από συγκριτική ερευνά, που συμμετείχε και το Κέντρο Πρόληψης για τα έτη 2007 και 2011, επισήμανε πως ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης του καπνίσματος είναι τα 13-14 έτη, μια ηλικία που αφορά κυρίως τη μειονότητα στο νομό μας. Στην ηλικία των 17-18 ετών 1 στους 4 πλέον καπνίζει, ενώ σε ηλικία πάνω από 19 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνάει το 50%.

Σαφές αντικαπνιστικό πλαίσιο, που να τηρείται με συνέπεια

«Το θέμα είναι πολύπλευρο», υπογράμμισε η κ. Κοντακίδου, «δεν έχει να κάνει μόνο με το να γίνονται δράσεις ευαισθητοποίησης, αλλά πρέπει να υπάρχει κι ένα πλαίσιο που να υποστηρίζει όλη αυτή την αντικαπνιστική στάση και παρέμβαση». «Σε αυτό οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι απαιτείται μια πολιτική πάρα πολύ σαφής και συνεπής», συνέχισε, «δηλαδή να τηρείται, όπως και στην Ευρώπη». Επισήμανε τέλος ότι και μέσα στα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει ένα σαφές το αντικαπνιστικό πλαίσιο, να υπάρχει, όπως εξήγησε, μια συνεργασία ανάμεσα στους διδάσκοντες του κάθε σχολείου, όχι μόνο από το Υπουργείο, ακόμα δε και με την υποστήριξη των γονέων. «Να φτιάξουν ένα «συμβόλαιο» πολύ συγκεκριμένο», τόνισε, «στο οποίο να είναι συνεπείς και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και οι επισκέπτες στο σχολείο».

Δωρεάν βοήθεια για διακοπή του καπνίσματος από το Κέντρο Πρόληψης

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» είναι στη διάθεση οποιουδήποτε νοιώθει ότι χρειάζεται βοήθεια, προκειμένου να καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα, και φυσικά οι υπηρεσίες του προσφέρονται δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες παρατίθεται η ιστοσελίδα του Κέντρου, www.prolipsi-komotini.gr.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.