Απο Πεμπτη στα εργαστηρια τους οι κλινικοεργαστηριακοι γιατροι

Αδιέξοδη η κατάσταση λόγω ΕΟΠΥΥ και Υπουργείου Υγείας βλέπει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος

Από αύριο, Πέμπτη, 21 Ιουλίου επιστρέφουν στα εργαστήριά τους οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί της Ροδόπης, οι οποίοι συμμετέχουν στη δεύτερη κατά σειρά, τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση που λαμβάνει πανελλαδικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.

Διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, δια του συντονιστικούς τους οργάνου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων ζητούν διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και υποχρεωτική επιστροφή (clawback), αναστολή προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές και πλήρη κατάργησή του.

Όπως επισημαίνουν, τα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους, έχει οδηγήσει τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε τραγική οικονομική κατάσταση, υπογραμμίζοντας πως κάθε μήνα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50%, την στιγμή που πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου, είναι κάθε εξέταση που εκτελείται, να αποζημιώνεται.

«Με το μαχαίρι στο λαιμό» οι εργαστηριακοί γιατροί

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, αυτή τη στιγμή οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ κλινικοεργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο, με το «μαχαίρι στο λαιμό» και ουκ ολίγες περιπτώσεις στις οποίες ακόμα και η λειτουργία των ιατρείων τους να κρίνεται αμφίβολη.

Το clawback και το rebate που είναι δύο μηχανισμοί τους οποίους χαρακτήρισε «πρωτόγνωρους», τονίζοντας πως «έχουν εφευρεθεί» από το ελληνικό κράτος, αναγκάζουν τους γιατρούς που εκτελούν εξετάσεις με χαμηλές τιμές, να επιστρέφουν στην ουσία χρήματα στο ελληνικό κράτος, επειδή όπως εξήγησε «αυθαίρετα και καταχρηστικά αυτό αποφασίζει κάποιος, εν προκειμένω ο ΕΟΠΥΥ».

Επιστροφή του 65-70% σε κάθε 1 ευρώ που δίνει ο ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τον ίδιο από κάθε ένα ευρώ που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στα εργαστήρια για την κάλυψη των εξετάσεων οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί καλούνται να επιστρέψουν ποσά που αντιστοιχούν στο 65 με 70% του ποσού αυτού, αναγκάζοντας τους «να εργαστούν υπό συνθήκες χρεωστικές και να εργάζονται για να πληρώνουν από την τσέπη τους χρήματα, για να χρηματοδοτήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας».

Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις τόσο του συντονιστικού οργάνου τους όσο και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την εξεύρεση λύσης, απέναντι στην «ασφυκτική» κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, με τον κ.Χαριτόπουλος να εξηγεί πως γι’ αυτόν τον λόγο εξαναγκάζονται σε δεύτερη απεργία.

«Το Υπουργείο κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί»

Ερωτηθείς για το αν βλέπει «φως στο τούνελ» ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν διαφαίνεται καθώς «το υπουργείο υγείας συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που σκεπάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί» δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα της θεσμοθέτησης αυτής της εβδομάδας της αποζημίωσης επιπλέον εργαστηριακών εξετάσεων από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να αυξήσει και τον προϋπολογισμός.

«Με τα ίδια χρήματα θα κάνει επιπλέον εξετάσεις. Πώς θα γίνει αυτό;» διερωτήθηκε ο ίδιος τονίζοντας ότι έχουν προταθεί επανειλημμένα λύσεις τόσο από πλευράς του συντονιστικού οργάνου των κλινικοεργαστηριακών γιατρών όσο και από πλευράς του ΠΙΣ, όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ή η μεταφορά των εξετάσεων εφόσον τα διαθέσιμα ποσά έχουν εξαντληθεί ανά περιοχή για τον επόμενο μήνα ή σε κάθε περίπτωση η αύξηση της συμμετοχής του κράτους.

«Το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται τίποτα από αυτά με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε αυτήν την κατάσταση η οποία διαιωνίζεται» ανέφερε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «σαφώς δεν πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην εποχή που ζούμε, ωστόσο δεν πρέπει να την πληρώνουν οι γιατροί οι οποίοι έχουν επενδύσει τόσο σε κόπο για την εκπαίδευσή τους όσο και σε χρήματα για τα εργαστήριά τους, με μηχανήματα που αποτελούν ιδιαίτερα ακριβή τεχνολογία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.