Απο επιτυχια στεφθηκε ασκηση ετοιμοτητας στην παραλια Αρωγης

Αντιμετώπιση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή ήταν το σενάριο

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην παραλία Αρωγής «Άσκηση αντιμετώπισης εικονικού περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή» από το Λιμεναρχείο του Πόρτο Λάγους, με τη συμμετοχή του Δήμου Κομοτηνής καθώς επίσης προσωπικού του Λιμεναρχείου. Στην άσκηση, χρησιμοποιήθηκε ο διαθέσιμος εξοπλισμός απορρύπανσης του Δήμου Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου προετοίμασε την άσκηση. Καθ’ όλη τη διάρκειά της, το περιπολικό σκάφος 1047 εκτελούσε καθήκοντα αστυνόμευσης – ελέγχου της παραπάνω περιοχής για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής της άσκησης. Επίσης στην άσκηση συμμετείχε το επαγγελματικό σκάφος μεταφοράς επιβατών «ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΙ».

Το σενάριο

Στην άσκηση που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αρκετοί λουόμενοι από απόσταση ασφαλείας τηρήθηκε απαρέγκλιτα το σενάριο που περιελάμβανε τις παρακάτω φάσεις:

Το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε  από επόπτη ναυαγοσωστών της παραλίας Αρωγής για την ύπαρξη ποσότητας πετρελαιοειδούς στη θάλασσα, πιθανώς από διερχόμενο σκάφος το οποίο δεν εντοπίστηκε. Άμεσα, απέπλευσε περιπολικό σκάφος της Υπηρεσίας, το οποίο εντόπισε την πετρελαιοκηλίδα ενώ έλαβε υπόψη την ταχύτητα και την ένταση των ανέμων. Μετά την αξιολόγηση του περιστατικού, μεταφέρθηκαν και συναρμολογήθηκαν πλωτά φράγματα του Δήμου Κομοτηνής από δημοτικά οχήματα. Σε συνεργασία με το σκάφος «ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΙ» απλώθηκε το ενιαίο πλωτό φράγμα έκτασης 300μ. κάθετα προς την ακτή, με σκοπό την παρεμπόδιση εξάπλωσης της πετρελαιοκηλίδας στην παραλία Αρωγής και τον εγκλωβισμό της στη γωνία που δημιουργείται μεταξύ φράγματος και παραλίας.

Τα διαφυγόντα πετρελαιοειδή αντιμετωπίστηκαν από συνεργεία απορρύπανσης του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με το προσωπικό του Λιμεναρχείου. Αναπτύχθηκαν απορροφητικά φράγματα για τον εγκλωβισμό τους και χρησιμοποιήθηκαν απορρυπαντικά υλικά (πετσέτες, ρολά) για την περισυλλογή των καταλοίπων.

Μετά την ανάκτηση των πετρελαιοειδών καταλοίπων από τη θάλασσα και τη συγκέντρωση των πετρελαιομένων απορριμμάτων, τα σκάφη τα οδήγησαν σε φορτηγά οχήματα του Δήμου Κομοτηνής με σκοπό την τελική παράδοση σε πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης και επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων.

Οι συμμετέχοντες

Τη γενική εποπτεία της άσκησης είχε ο Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Παύλος Σιδηρόπουλος,  ο οποίος ήταν  υπεύθυνος προετοιμασίας μαζί με τον Ανθυπασπιστή Λ.Σ. Κωνσταντίνο Πετρόπουλο και την Επικελευστή Λ.Σ. Χρυσοβαλάντου Γουναρίδου. Υπεύθυνος Συντονιστής εκτέλεσης και επιχειρήσεων ήταν ο Πλωτάρχης Λ.Σ. Ευάγγελος Σακκόπουλος, με βοηθό τον Υποπλοίαρχο Λ.Σ. Απόστολο Κυλίτση.

Επίσης, συμμετείχε το πλήρωμα του ΠΛΣ 1047, ήτοι ο Σημαιοφόρος Λ.Σ. Αναστάσιος Ανδρεάδης, και ο Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Λουκάς Μαχαιράς. Στην ομάδα υποστήριξης συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Ευάγγελος Κανλήογλου και Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Χρυσόστομος Καμπούρης.

Από τον  Δήμο Κομοτηνής τις εργασίες συντόνισε η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος, Νίκη Δεμερτζή και συνέδραμε προσωπικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. 

Παρών και αρωγός ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Φαναρίου, Πέτρος Καραβέτης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.