«Απιαστο» ονειρο για του πολυτεκνους οι διακοπες

Η ακρίβεια αλλά και η παντελής έλλειψη πρόνοιας από πλευράς της Πολιτείας καθιστά δύσκολη ακόμα και την ημερήσια βόλτα στις παραλίες της Ροδόπης τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Αγγελική Τσουκάτου

Δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που φέτος, κυρίως λόγω ακρίβειας αλλά και της συνεχιζόμενης «αιμορραγίας» του οικογενειακού πορτοφολιού, έκαναν διακοπές…στα σπίτια τους ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε κοντινές του τόπου κατοικίας τους παραθαλάσσιες περιοχές για ημερήσιες εξορμήσεις.

Για τα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών αυτό αποτελεί σχεδόν «παράδοση», καθώς, όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων ν.Ροδόπης κ.Αγγελική Τσουκάτου, οι διακοπές είναι πάρα πολύ δύσκολες έως και άπιαστο όνειρο, δεδομένων των οικονομικών απαιτήσεων που υπάρχουν μια οικογένεια τουλάχιστον έξι ατόμων.

Εκτός προγραμμάτων τουρισμού

Εν αντιθέσει με την κυρίαρχη άποψη της κοινωνίας ότι το κράτος μεριμνά για όσους έχουν πολλά παιδιά, εξήγησε η ίδια, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και περιγράφεται από την πλήρη απουσία οποιαδήποτε πρόνοιας για τις πολύτεκνες οικογένειες. Μάλιστα ενώ στο παρελθόν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι εντάσσονταν, έστω μερίδα αυτών, σε προγράμματα όπως αυτό του Κοινωνικού Τουρισμού ή του «Τουρισμός για όλους», φέτος έμειναν εκτός κάθε σχεδιασμού, γεγονός για το οποίο είχε γίνει παρέμβαση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δίχως ωστόσο αποτέλεσμα.

Η απουσία σχετικής μέριμνας από πλευράς της πολιτείας δεν είναι το μοναδικό «εμπόδιο» για τις πολύτεκνες οικογένειες που επιθυμούν να κάνουν διακοπές, όπως εξήγησε η κ. Τσουκάτου, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, όπως εκπτώσεις κ.ο.κ. από τους ίδιους τους επαγγελματίες, την ώρα που οι απαιτήσεις είναι σαφώς αυξημένες. Για παράδειγμα μια πολύτεκνη οικογένεια θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον δύο δωμάτια ξενοδοχειακής μονάδας για να «καλυφθεί» με ό,τι δυσκολία αυτή συνεπάγεται τόσο από άποψη κόστους, όσο και από άποψη διαθεσιμότητας.

Και αν οι διακοπές αποτελούν όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων άπιαστο όνειρο, το ίδιο δεν συμβαίνει με τις ημερήσιες εκδρομές σε παραλίες εντός του νομού, που όμως και αυτές κρύβουν τις δυσκολίες τους, όπως βέβαια και για το σύνολο των πολιτών. Δυσκολίες όπως η αύξηση των καυσίμων και γενικότερα τα έξοδα που θα κληθεί μια οικογένεια να κάνει.

«Από το 2012 και έπειτα όλες οι κυβερνήσεις πολεμούν τους πολύτεκνους έως τελικής πτώσεως»

Ερωτηθείσα για την γενικότερη υφιστάμενη αντιμετώπιση των πολυτέκνων από πλευράς της Πολιτείας η κ.Τσουκάτου εξήγησε πως «για άγνωστο λόγο, από το 2012 και έπειτα όλες οι κυβερνήσεις που βγήκαν πολεμούν τους πολύτεκνους μέχρι τελικής πτώσεως». Εν αντιθέσει όπως εξήγησε με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα για ειδική φροντίδα. «Τουλάχιστον δεν την αισθανόμαστε» τόνισε υπογραμμίζοντας πως «δεν μας λογαριάζουν υπόψιν και δεν επωφελούμαστε πουθενά, παρά τα όσα λέει το άρθρο 21 του Συντάγματος. Έχουν καταργήσει επιδόματα, το ειδικό πολυτεκνικό ρεύμα που για εμάς ήταν πολύ σημαντικό κ.α. με τις μόνες προσπάθειες που γίνονται να είναι από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η προσπάθεια που γίνεται τώρα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς ύδρευσης με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτο Τσακιρίδη».

Η ίδια υπενθύμισε μάλιστα ότι η παροχή κινήτρων και βοήθειας στους πολύτεκνους όλης της χώρα αποτέλεσε το 2019 βασική προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, δηλώνοντας απαισιόδοξη για την υλοποίησή της από εδώ και πέρα.

Κλείνοντας η κ.Τσουκάτου υπογράμμισε πως «ειδικά σήμερα που το δημογραφικό γιγαντώνεται – και όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία οι πολύτεκνοι εξαλείφονται – το βασικό που θα πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να σκεφτεί ότι ένας πολύτεκνος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις και τις αλλαγές».

«Σε άλλα κράτη γνωρίζουμε ότι η μέριμνα για τους πολύτεκνους είναι πολύ υψηλή και αφορά από την παροχή στέγης, επιδόματα, φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις στους λογαριασμούς κ.α., εν αντιθέσει με την Ελλάδα η οποία προσπαθεί απλώς να μας μειώσεις» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.