Απεργουν οι σχολικες καθαριστριες της Ροδοπης

Γ. Ευαγγελοπούλου: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το καθεστώς εργασίας μας»

Μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των σχολικών καθαριστριών της Ροδόπης στην πανελλήνια απεργία που έχουν προκηρύξει για τη Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαΐου, οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων, σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου της Ροδόπης κ. Γεωργία Ευαγγελοπούλου.

Μάλιστα κάποιες από τις καθαρίστριες από την περιοχή μας θα κατεβούν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, τόνισε η κ. Ευαγγελοπούλου, αφορά το καθεστώς εργασίας τους, μιας και σε όλη τη χώρα, όπως έγινε και στην περιοχή μας, λόγω της υποχρηματοδότησης των Δήμων για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, και τη δυνατότητα αυτοί να κατανέμουν ελεύθερα τις ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων.

Να θυμίσουμε πως το πρόβλημα είχε απασχολήσει και το Δήμο Κομοτηνής, με το Σύλλογο να καταθέτει αίτημα για αύξηση των ωρών σε καθαρίστριες που απασχολούνται σε μεγαλύτερα σχολεία, μιας και αναγκάζονται να μένουν στο χώρο πέρα του ωραρίου τους για να γίνει σωστά η εργασία τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες κορωνοϊού.

Ανησυχία για την μοριοδότηση

Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων, που είναι κυρίως γυναίκες, έχουν ταλαιπωρηθεί για πολλά χρόνια με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, μιας και παραμένουν συμβασιούχες με κάποιες εξ αυτών με άνω των 20 ετών συνεχούς εργασίας.

Όμως, πέρα από το πάγιο αίτημά τους για την πρόσληψη, μιας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, υπερβάλλοντας εαυτόν πολλές φορές όπως τόνισε η κ. Ευαγγελοπούλου, υπάρχει ανησυχία ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, μιας και παρά τις οχλήσεις τους, δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση από το αρμόδιο υπουργείο πως θα συνεχίσει να μοριοδοτείται η προϋπηρεσία τους.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, αλλά και πολλούς ακόμη, θα κάνουν την κινητοποίησή τους, θέλοντας να δείξουν πως δεν θα αποδεχτούν παθητικά τους όποιους σχεδιασμούς επηρεάζουν αυτές, αλλά και τις οικογένειες τους.

Τα αιτήματα της πανελλήνιας Απεργίας

Οι σχολικές καθαρίστριες διεκδικούν:

  • Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία περικοπή στο Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό Επίδομα.
  • Άμεση έκδοση Κ.Υ.Α με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στην καθαριότητα των σχολείων, με αύξηση 4 ανθρωποωρών στους Δήμους και μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστο για όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία άνω των 5 ετών.
  • Αναδρομική αναγνώριση, από 1.9.2020, της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις μίσθωσης έργου, για τη κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου υπέκρυπταν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και σήμερα στερούμαστε σημαντικές για το βιοπορισμό μας απολαβές.
  • Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.
  • Αξιοπρεπείς αμοιβές με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγείας & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ. Καθορισμός του είδους και του αριθμού των δικαιούμενων Μ.Α.Π.
  • Αναδρομική ένταξη στα Β.Α.Ε από το 2012 έως και το 2019, περίοδο που άδικα και παράνομα είχε απενταχθεί ο κλάδος από τη λίστα.
  • Χορήγηση αυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων» στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
  • Πιστοποίηση Επαγγέλματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.